5 jokapäiväistä tapaa, jotka ovat haitaksi silmillesi

Jatkuva näytön katsominen lisää silmien rasitusta ja johtaa päänsärkyihin, näön hämärtymiseen ja kuivattaa silmiä. Myös muut arkiset tavat voivat pilata silmäsi.

Et kai tuhoa silmiäsi syömällä väärin? Muista myös pitää taukoa näyttöjen tuijottelusta! Silmille hallaa tekevien rutiinien haitat eivät välttämättä ole välittömiä, mutta pitkäaikaisvaikutukset iskevät myöhemmin, Goodtoknow.co.uk-sivusto muistuttaa.

Älä tee näin!

1. Nukut meikit silmissäsi

Esimerkiksi laserleikkauksia tarjoavan silmäterveyssivusto Optegra.comin kyselyn mukaan 78 prosenttia brittinaisista ei pese meikkejä iltaisin pois kasvoiltaan. Syytkin olivat omituisia: 23 prosenttia ei poistanut meikkejä, jotta olisi viehättävän näköinen.

– Tavat, kuten meikkien pesemisen unohtaminen, voivat aiheuttaa kammottavia tulehduksia, jotka voivat vahingoittaa silmiä pitkällä aikavälillä, Optegra.comilta todetaan.

2. Jätät piilolinssit yöksi silmiisi

Jos piilolinssejä ei säilytä asianmukaisesti, luvassa on ongelmia. Linssien jättäminen silmiin tai vääriin olosuhteisiin voi johtaa infektioon ja pitkäaikaisiin silmävaurioihin.

New Yorkin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta vertasi piilolinssien käyttäjien silmistä löytyviä bakteereja muiden, linssittömien henkilöiden silmiin. Tulokset osoittavat, että piilolinssin käyttäminen avaa oven tulehduksille.

Kammottavin esimerkki piilolinssien vaaroista lienee Taiwanista kotoisin oleva Lian Kao, joka jätti piilolinssit silmiinsä kuudeksi kuukaudeksi. Nainen sokeutui, koska ameebat söivät hänen silmänsä! 

3. Et käytä aurinkolaseja

Ihosyöpäsäätiö Skin Cancer Foundationin mukaan auringon säteily aiheuttaa kaihia, silmäluomen syöpää ja muita ihosyöpiä. Sen myös uskotaan vaikuttavan silmänpohjan rappeuman syntymiseen. Silmät voivat jopa palaa auringossa!

– UV-säteily on uskomattoman voimakasta, eikä sitä pitäisi aliarvioida, Optegra.comilta muistutellaan.

Käytä siis aurinkolaseja, jotka suojaavat kunnolla, äläkä koskaan katso suoraan aurinkoon!

4. Tuijotat näyttöä 24/7

Ensin työpäivä ruudun edessä, sitten bussiin selaamaan sosiaalista mediaa. Loppuilta meneekin televisiota tuijotellen. Jatkuva näytön katsominen lisää silmien rasitusta ja johtaa päänsärkyihin, näön hämärtymiseen ja kuivattaa silmiä.

Anna silmillesi tauko: katso näytön ohi johonkin kaukaiseen kohteeseen. Se rentouttaa silmän lihaksistoa. 

5. Et syö oikein

Terveellinen ruokavalio hoitaa myös silmiä. Moni on kuullut porkkanoiden hyvää tekevästä vaikutuksesta, mutta silmille hyödyllisiä ruokia ovat myös kananmunat, lehtivihreä, rasvainen kala, pähkinät ja marjat.

Meikkivinkit kevätsilmille:

1:55


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja