Nainen käytti piilolinssejä 10 tuntia putkeen – järkyttävät seuraukset

Piilolinssin käyttö aiheutti nuoren naisen vasempaan silmään peruuttamatonta vahinkoa. Sokeutuminen oli hyvin lähellä. 

Englantilainen Meabh McHugh-Hill, 23, oli katsomassa elokuvaa poikaystävänsä kanssa, kun hänen näkönsä alkoi yhtäkkiä sumentua. 

Näön sumennuttua nainen muisti pitäneensä piilolinssejä silmissään kymmenen tuntia putkeen, kaksi tuntia pidempään kuin ohjeissa neuvottiin. Kuivista silmistä kärsinyt opiskelija ei myöskään ollut muistanut kosteuttaa silmiään, mikä sai piilolinssit lähes liimautumaan hänen silmämuniinsa.  

Lähes paniikkiin mennyt McHugh-Hill tuli repineeksi palan sarveiskalvostaan samalla, kun hän yritti epätoivoisesti poistaa jumittunutta piilolinssiään. 

– En ymmärtänyt, kuinka vaarallista piilolinssien käyttö voi olla, jos silmät eivät ole kosteutettuja, 16-vuotiaasta saakka piilolinssejä käyttänyt nainen kertoo.

Vietti viikon pimeässä huoneessa

Aluksi McHugh-Hill ei huomannut mitään, kunnes seuraavana aamuna vasemman silmän avaaminen muodostui lähes mahdottomaksi, eikä hänen silmänsä kestänyt lainkaan valoa. Optikolle hakeutunut nainen lähetettiin välittömästi lääkärille, joka havaitsi silmämunan uloimman kerroksen vahingoittuneen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lääkäri kehotti naista viettämään seuraavat viisi päivää sängyssä mahdollisimman pimeässä huoneessa, sillä valo aiheutti silmään valtavaa kipua. 

– Kärsin viikon ajan käsittämättömästä kivusta. Se oli raastavaa, jotain, mitä en ollut ennen kokenut, McHug-Hill kertoo.

Nainen kertoo nyt näkönsä palautuneen ennalleen, mutta hänen silmänsä on edelleen hyvin herkkä tapahtuneesta.

Kaikki eivät ole tietoisia piilolinssien käyttöön liittyvistä vaaroista

Lontoolaisen Focus Clinicin asiantuntija David Allamby on jo pitkään kampanjoinut piilolinssien käyttöön liittyvistä vaaroista. Hänen mukaansa useimmat käyttäjät eivät ole tietoisia vaaroista, joita piilolinssien käyttö voi aiheuttaa.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että piilolinssien käyttäjillä on viisinkertainen silmätulehduksen riski. Sarveiskalvon infektioista johtuvat näönmenetykset voivat olla pysyviä riippuen siitä, missä vaiheessa ongelma diagnosoidaan, Allamby kertoo.

Allambyn mukaan McHugh-Hill oli uskomattoman onnekas, sillä hänen näkönsä ei todettu vaurioituneen. Lääkärin mukaan tapahtunut aiheutti kuitenkin vasempaan silmään niin paljon vahinkoa, että piilolinssien käyttö tai laserleikkaukset eivät ole tulevaisuudessa mahdollisia.

Ongelmia ei aina tarvitse piilotella, vaan puhua niistä avoimesti. 

Lähde: Dailymail   

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja