Siirtyvätkö kuntavaalit? Neuvotteluja jatketaan tänään

2:53
Jos kuntavaalit siirrettäisiin, mitä vaihtoehtoja olisi? MTV Uutiset Live käy läpi.

Neuvotteluja kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä on tarkoitus jatkaa tänään.

Eilen oikeusministeriö neuvotteli eduskuntapuolueiden puoluesihteerien kanssa asiasta aamupäivällä ja vielä iltapäivällä, jonka jälkeen neuvottelut keskeytettiin. Yhteisymmärrystä ei neuvonpidossa löytynyt.

STT:n tietojen mukaan pöydällä olleet vaihtoehdot olivat vaalien pitäminen tavalliseen tapaan huhtikuussa tai niiden siirtäminen kesäkuulle tai syksyyn epidemiatilanteen vuoksi. Kesäkuussa vaalipäivä olisi 13. päivä.

Tiettävästi juuri ennen aamun kokouksen alkamista oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) toi esiin kysymyksen siitä, pitäisikö vaalit siirtää. Ehdotus oli yllättänyt ainakin osan puoluesihteereistä.

Perusteluina mahdolliselle siirrolle on ollut vaalien laillisuuden turvaaminen ja terveysturvallisuus. Vaalien laillisuuteen liittyvänä haasteena on pidetty sitä, että koronatartunnan saaneet ja eristykseen määrätyt eivät pääsisi äänestämään vaaleissa. Tähän ei ole löydetty ratkaisua.

Kokoomuksen puoluehallitus kokoontuu pohtimaan kantaansa

Tiettävästi SDP ja RKP ovat suhtautuneet varovaisen myönteisesti kesäkuun ajankohtaan. Nyt-liike ja vasemmistoliitto olisivat taipumassa enemmän syksyn suuntaan. Kokoomus, vihreät ja kristillisdemokraatit eivät ole toistaiseksi ottaneet kantaa.

Ainakin kokoomus on Verkkouutisten mukaan valmistautumassa tekemään linjauksia lauantaina. Puoluehallitus on kutsuttu koolle ylimääräiseen kokoukseen aamuyhdeksäksi.

Perussuomalaiset on koko ajan vastustanut vaalien siirtämistä. Puoluesihteeri Simo Grönroosin mukaan perussuomalaiset eivät näe syitä, miksi kuntavaaleja ei voisi pitää ajallaan.

–  Monissa maissa vaaleja järjestetty huomattavasti hankalammissa koronatilanteissa. Vaalien siirtäminen nakertaa demokratian uskottavuutta, Grönroos kommentoi perjantaina Twitterissä.

Marin hoputti päätöksen tekemistä

Vaaliajankohdan muutos ei sinällään ole puoluesihteerien päätettävissä, vaan vaalien siirtäminen menisi hallituksen esityksen kautta eduskuntaan vaalilain muuttamisena. Puoluesihteerit ovat kuitenkin selvittäneet tilannetta oikeusministerin johdolla, sillä asiaa halutaan käsitellä yhdessä hallitus- ja oppositiopuolueiden kesken.

Henriksson on korostanut, että kynnys vaalien siirtämiselle on hyvin korkea.

–  Edelleen lähdetään siitä, että vaalit järjestetään huhtikuussa, oikeusministeri sanoi viimeksi torstaina illalla Ylen A-Talkissa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti samassa tv-lähetyksessä, että asiaan olisi hyvä saada ratkaisu nyt.Kuntavaalit on ollut määrä järjestää 18. huhtikuuta. Ehdokasasettelu menee kiinni tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja