MTV Uutisten tiedot: Päätöksiä ei vielä ole – oikeusministeriö esittää kuntavaalien siirtoa kesäkuulle tai syyskuulle

2:53
IL: Ministeriö esittää kuntavaalien siirtoa – nämä vaihtoehdot ovat nyt pöydällä

Keskustelu kuntavaalien siirtämisestä käy edelleen kuumana. 

Iltalehden mukaan oikeusministeriö on tuonut tämänpäiväiseen kokoukseen pohjaesityksen, jossa asia tuodaan ilmi. Lehden mukaan uudeksi päiväksi olisi valikoitumassa 13. kesäkuuta. 

Siirtämisen syynä on Suomen heikentynyt koronavirustilanne. Pelkona on, ettei kansalaisille voida taata vielä huhtikuussa äänioikeuden toteutumista riittävän terveysturvallisesti. 

MTV Uutisten tietojen mukaan puoluesihteerien ja oikeusministerien virkamiesten kokouksessa ei ole syntynyt tänään kuitenkaan päätöstä vaalien siirrosta, mutta erilaisia vaihtoehtoja on pöydällä. Vaihtoehdot ovat ajankohdan pitäminen ennallaan, lykkäys kesäkuulle tai lykkäys syyskuulle.

MTV Uutisten tietojen mukaan puolueet hakevat nyt asemiaan muuttuneessa tilanteessa. Vielä tähän päivään asti henki oli se, että vaalit pidetään ajallaan, mutta perjantaina jokin muuttui.

Oikeusministeriön virkamiehet ovat jo aiemmin esittäneet vaalien siirtoa, mutta puolueet eivät ole tähän toistaiseksi lämmenneet.

Puolueissa on puolestaan oltu tyytymättömiä siihen, miten oikeusministeriössä on varustauduttu vaalien terveysturvallisuuteen.

Neuvotteluja jatketaan huomenna lauantaina kello 10.30. 

Puoluesihteerit puolsivat vaalien järjestämistä ajallaan

Puoluesihteereistä osa korosti, että koronaepidemian äkillinen muutos huonompaan voisi vielä muuttaa tilannetta, mutta toistaiseksi jatketaan tavanomaiseen tapaan kohti vaaleja.

Nyt-liike ei ollut STT:n kyselyssä mukana, mutta kansanedustaja Harry Harkimo sanoi viime viikolla, että vaalit tulisi koronatilanteen vuoksi siirtää.

Hallitus linjasi keskiviikkona, että kaikki kotiäänestyksen vaalitoimijat ja yli 70-vuotiaat ja riskiryhmään kuuluvat vaalitoimitsijat voitaisiin rokottaa.

Päätös siirtämisestä tehtävä lähipäivien aikana

Henriksson on useaan kertaan sanonut, että lähtökohta on se, että kuntavaalit järjestetään huhtikuussa. 

Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 7.—13. huhtikuuta, ulkomailla 7.—10. huhtikuuta. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 18. huhtikuuta. 

Kuntavaalien siirtämisestä tulee päättää viimeistään 9. maaliskuuta. 

Juttua muokattu 5.3.2021 kello 19.29: Lisätty MTV Uutisten tiedot. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja