Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Analyysi: Kuntavaalien ajankohdalle on tarjolla vain kehnoja vaihtoehtoja – ratkaisun perustelujen on oltava uskottavia

Virkamiehet haluaisivat siirtää kuntavaalit – kansliapäällikkö kertoo, miksi esitys tyrmättiin 3:16
Helmikuun alussa kerrottiin siitä, että oikeusministeriön virkamiehet haluaisivat siirtää kuntavaaleja.

Päätöstä kuntavaalien siirrosta ei vielä perjantaina syntynyt. Niin vaalien pitäminen ajallaan kuin siirtäminen vaatii uskottavia perusteluja, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Aiemmin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on sanonut, että päätös vaalien ajankohdasta on tehtävä ennen ensi tiistaita, jolloin ehdokaslistat jätetään. Päätöksellä on jo pieni hoppu ja nopeimillaan se syntyy lauantaina puoluesihteerien kokouksessa.

MTV Uutisten tietojen mukaan oikeusministeriö on esittänyt vaalien siirtoa kesäkuulle tai syyskuulle vakavan koronatilanteen takia. Iltalehti uutisoi perjantaina ensimmäisenä, että vaalit siirtyisivät kesäkuulle.

Puolueilla on nyt käsissään vain huonoja vaihtoehtoja vaalien ajankohdalle. Huhtikuussa osa äänestäjistä voi olla ihan aiheellisesti huolissaan terveysturvallisuudesta, jos koronaepidemia ei maaliskuun aikana taltu. Vaalit eivät ole onnistuneet, jos kaikki halukkaat eivät voi turvallisesti äänestää.

Lykkäys kertoo puolestaan yhteiskunnan epäonnistumisesta demokratian turvaamisessa. Ja kesäkuussa monella äänestäjällä voivat olla jo monet muut asiat mielessä varsinkin, jos rajoituksia on voitu siihen mennessä purkaa. Syyskuu vaatisi puolueilta kovaa turnauskestävyyttä, kun kampanjointi ja ehdokashankinta on ollut pitkään käynnissä. Pysyisivätkö ehdokkaat yhä listoilla?

Niin puoluesihteerit kuin puolueiden puheenjohtajat ovat aiemmin painottaneet, että vaalit pyritään pitämään ajallaan. Näin olisi edes jotakin normaalia korona-aikana. Nyt osan mieli on viime hetkellä muuttunut.

Koronapandemian takia oikeusministeriön virkamiehet ovat tosin olleet jo pitkään huolissaan siitä, voidaanko vaalit pitää terveysturvallisesti ajallaan.

Terveysturvallisuutta vaalittaisiin vaaleissa monilla keinoilla: ilmanvaihtoon on sisätiloissa kiinnitettävä huomiota, ennakkoäänestyspaikkoja voi pystyttää ulkotiloihin, drive-in -äänestys autosta mahdollistetaan, äänestyspaikoilla vaaditaan kahden metrin turvaväliä ja käsidesiä pitäisi äänestyspaikoilta löytyä kunnolla. Riittäisivätkö nämä varokeinot siihen, ettei vaaleja siirrettäisi? 

Varsinainen vaalipäivä olisi tavallisen aikataulun mukaan sunnuntai 18. huhtikuuta ja ennakkoäänestys olisi mahdollista 7.–13. huhtikuuta.

Olosuhteet olisivat kehnot vaaleille, jos tartuntariskit yhä kasvavat. Perjantaihin asti arvioitiin, että kyllä äänestäminenkin onnistuu, kun ruokakaupassakin käydään. Maski vaan päähän, loraus käsidesiä käpälille ja äänioikeutta käyttämään.

Tilanne on kuitenkin hankala, jos iso osa kansasta ei uskaltaisi lähteä äänestämään. Vaalien onnistuminen on kyseenalaista, jos äänestysprosentti tippuu rajusti jo ennestään melko vaatimattomasta vajaasta 60 prosentista.

Puoluesihteerien ja oikeusministeriön pitäisi pian pystyä vakuuttamaan uskottavasti, että äänestäminen onnistuu turvallisesti huhtikuussa tai vaaleja on pakko siirtää. Varmaa on vain se, että moni suuttuu päätöksestä. On se sitten huhti-, kesä- tai syyskuu.

Huonoista vaihtoehdoista olisi valittava se vähiten kehnoin.

Viimeistään ensi viikon alussa pitäisi kuulla, mihin lopputulokseen ja perusteluihin kuntavaalien ajankohdan kanssa on tultu.

Lue myös:

    Uusimmat