Sihvonen: Rautakorven ja Tapparan mysteeri – "Vain hän itse tietää"

Tapparaa pidettiin käsillä olevan kauden alla varmana Suomen mestarina. Tilanne on muuttunut, kun Tappara on käynyt itse Tapparan pahimmaksi vastustajaksi.

Tapparan pelaamisessa on jatkuva pelaamista häiritsevä jarruvaikutus. Jarrupolkimella jalkaansa lepuuttaa päävalmentaja Jukka Rautakorpi.

On suuri mysteeri, miksi Tappara pelaa niin kuin pelaa. Joka tapauksessa joukkue antaa jatkuvaa tasoitusta illasta toiseen vastustajilleen. Tarkkasilmäisesti arvioiden Tappara on tällä hetkellä pelillisesti jäljessä etenkin päävastustajiaan JYP:iä ja TPS:ää.

Myös vertailu sarjakärki Kärppiin on mielenkiintoinen. Tappara ja Kärpät lähtivät sesonkiin hieman samantyylisellä pelitavalla, jota voi luonnehtia jatkuvan liikkeen jääkiekoksi. Tässä pelaamisen uudistamisen prosessissa Mikko Mannerin Kärpät on onnistunut, Rautakorven Tappara ei.

Rautakorpi joutui kauden heikon startin myötä melko pian muutosvalmentamisen tielle. Tapparan pelaamisessa alkoikin näkyä niitä elementtejä, joita siinä on totuttu näkemään parina mestaruuteen päättyneenä keväänä edellisen päävalmentajan Jussi Tapolan aikana. Tämä pelitavallinen paluu vanhaan johti Rautakorven Tapparan pitkään voittokierteeseen Liigassa.

On suuri mysteeri, miksi sittemmin päättyneen voittoputken loppupuolella Rautakorpi alkoi palauttaa pelisuunnitelmiin takaisin alkusyksyn epäonnistunutta jatkuvan liikkeen jääkiekkoa. Vain päävalmentaja itse tietää tämän kummallisen pelitavan säätämisen ja veivaamisen syyt.

Tapparan pelaajamateriaalin ylivertaisuutta Liigassa kuvaa se, että pelkästään pelaamalla Meidän peliä ja viime kausilta tuttua Tapolan jääkiekkoa, joukkue muljahtaisi välittömästi voittojen tielle huolimatta siitä, että Rautakorpi on tehnyt sesongin alussa valmennuksellisia virheitä.

Toistan, että on suuri mysteeri, miksi Rautakorpi toimii niin kuin toimii. Hänelle ei kelpaa voittavan jääkiekkoilun peluuttaminen, vaan pelaamisessa täytyy olla jokin ihmeellinen pelaamista hankaloittava itse tuotettu vaikeuskerroin.

Ehkä Rautakorpi haluaa ”kehittää” peliä. Sanoisin kuitenkin, että Tappara on väärä paikka pitää yllä eräänlaista suomalaisen jääkiekkoilun koelaboratoriota, jossa muita paljon paremmalla pelaajamateriaalilla on muka varaa leikittelyyn ja tutkiskeluun.

Rautakorven on syytä ottaa lakki nöyrästi kouraan ja myöntää, ettei hänen Tapparansa tule onnistumaan siinä, missä Kärpissä on onnistuttu. Kärpät on kyennyt kehittämään suomalaista jääkiekkoilua, vaikka sen pelaajamateriaali ei ole likikään samaa tasoa kuin tamperelaisilla on.

Liigassa pelataan voitosta, ei tyylistä. Ei ole Rautakorvelle häpeäksi myöntää, että myös hänen joukkueensa on joutunut Liigassa ääritaktisen Meidän pelin armottoman myllyn runtelemaksi. Kärppiä ja Pelicansia lukuun ottamatta Meidän peli on painanut kaikki joukkueet parrelleen. On kuitenkin varmaa, ettei lahtelaistenkaan tie tule olemaan ruusuinen. Ja on vieläpä syytä realistisesti sanoa, että on suuri ihme, ellei Kärpillekin kevääseen mennessä arki koita.

Muistan siellä jossain viime elokuussa pohdiskelleeni siten, että suomalaisessa seurajääkiekkoilussa siirryttäisiin 2017–2018 Meidän pelistä jonkinlaisen uuden peli-identiteetin piiriin. Nimesinkin uuden pelitavan, sen piti oleman Suomi-lätkää. Voi kuinka väärässä olinkaan.

Lue myös:

    Uusimmat