Mainos

Sihvonen: Nuorten Leijonien valmentajia täytyy saada muualtakin kuin maajoukkueputkesta – "Olisin hyvin tarkka sen suhteen"

9:58
Petteri SIhvonen analysoi suomalaista valmennusosaamista ja Jussi Ahokkaan kasvutarinaa.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen haluaisi nähdä Nuorten Leijonien penkin takana meritoituneita valmentajia, jotka eivät ole kulkeneet koko maajoukkuepolkua. Suomen jääkiekkoliiton suunnitelma ottaa alle 20-vuotiaiden päävalmentajan mukaan myös Leijoniin on Sihvonen mukaan nerokas.

Nuoret Leijonat MM-kultaan luotsannut Jussi Ahokas on juniorimaajoukkueissa tuttu nimi, sillä hän toimi päävalmentajana myös alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruusjoukkueessa vuonna 2016. Sihvonen kehuu Ahokkaan kasvutarinaa, sillä valmentajan ensimmäiset alle 20-vuotiaiden MM-kisat eivät sujuneet voitokkaasti.

– Ahokas valmensi ensin yhdet heikot kisat: ikään kuin harjoitteli ja teki johtopäätöksiä. Hän muutti loistavasti omaa tekemisen sapluunaansa ja ennen kaikkea peliä. Siitä tuli tulosta, Sihvonen analysoi.

Sihvosen mukaan Ahokas näytti hallitsevansa turnausvalmentamisen.

– Se on suomalainen konsti, jota muilla ei ole. Pelataan peli, voitetaan tai hävitään, tutkitaan sitä, vedetään johtopäätökset ja mennään seuraavan peliin entistä ehompana. Voi sanoa, että kaikki suomalaisen jääkiekkoilun menestys on tullut tällä reseptillä. Suurkiitos Jussi Ahokkaalle, että hän kiinnittyi turnausvalmentamisen koulukuntaan.

MTV Urheilun asiantuntija kuitenkin kyseenalaistaa Suomen Jääkiekkoliiton tavan käyttää sama avalmentajaa läpi ikäluokkien. Osaamista olisi Sihvosen mukaan junioriputken ulkopuolellakin.

– Olisin hyvin tarkka sen suhteen, että liitto on niin kaikkivoipainen, että putki on aina selvä: 15-, 16-, 17- ja 18-vuotiaat ja jos 18-vuotiaissa menee hyvin, saa valmentaa myös kaksikymppisiä. Jatkossa on mietittävä hyvin tarkkaan, että jos valmentaja pärjää U18-maajoukueessa, voiko häntä automaattisesti nostaa.

– Jos meillä on reservissä meritoituneita, kokeneita ja kovia valmentajia, en lähtisi millään aliarvioimaan heitä. Sieltä voitaisiin vetää kaksikymppisten valmentaja.

Jääkiekkoliitto on väläytellyt ehdotusta, jonka mukaan U20-joukkueen päävalmentaja olisi myös Leijonien apuvalmentaja. Sihvosen mielestä suunnitelma on loistava. 

Jukka Jalonen on Leijonien päävalmentaja ja persoona, joka haluaa jakaa tietoa ja näkemystä. Se, että kaksikymppisten koutsi on Leijonien mukana vahvistaa suomalaisen jääkiekkoilun yhteisen tekemisen linjaa. Kaksikymppisissä toimitaan jokseenkin samalla tavalla kuin Leijonissa ja se lähtee valumaan siitä alaspäin.

Suomi on voittanut lyhyen ajan sisään alle 20-vuotiaissa kolme maailmanmestaruutta: 2014, 2016 ja nyt 2019 Ahokkaan valmentamana. Menestyksen huomanneet vastustajat katsovat suomalaisten Meidän Peliä. 

Sihvosen mukaan Suomen täytyy pysyä jatkuvasti yksi askel edellä.

– Näköalat eteenpäin ovat todella hyvät. Nyt pitäisi jalkauttaa seuroihin malli, jossa yksilö osaa kiinnittyä yhteispeliin. Mitä se vaatii, että osaa pelata meidän peliä? Rytmittäminen on pelaamista ja pelaamisen valmentamisen vahvistaminen seuroissa on askel, jolla pysymme edellä ja aallonharjalla.

Katso yllä olevalta videolta, miten Nuorten Leijonien joukkue kuvastaa kaikkea sitä hyvää, mitä suomalainen jääkiekkoilu tällä hetkellä tuottaa. Entä mitkä olivat mestaruuden kannalta ratkaisevia muutoksia?

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja