Mainos

Sienestämässä ollut Petra teki käsittämättömän löydön Sipoossa: ”Ihan kuin korallia olisi kasvanut metsän keskellä”

7:23
Video: Hyödynnä kesän ja syksyn marja- ja sienisato – tässä siihen parhaat vinkit!

Petra Wilkman teki viime viikonloppuna sienestyksen lomassa harvinaislaatuisen löydön, josta riitti iloa niin sienestystä harrastavien kuin päiväkodin lastenkin keskuudessa.

Wilkman oli viime sunnuntaina tavanomaisella sienestysretkellä sipoolaisessa metsässä. Kun Wilkman oli tekemässä lähtöä kotiinsa Keravalle, suppilovahveroiden perässä metsään samoilemaan menneen naisen huomio kiinnittyi toisaalle.

– Tuijottelin vain omiin jalkoihini ja etsiskelin suppilovahveroita. Sitten nostin päätäni ja näin vieressäni tuon ison ja upean ilmestyksen: ihan kuin korallia olisi kasvanut metsän keskellä, Wilkman kuvailee.

Viimeisen kuukauden aikana litroittain sieniä kerännyt nainen tunnisti valtavan luontokappaleen oitis kurttusieneksi.

Kurttusienen juuret ovat vahvasti maassa, minkä ansiosta korallia tai tippaleipää muistuttava sieni kasvaa joka vuosi samaan paikkaan. Wilkmanin mukaan sientä ei saa poimia talteen sen harvinaisuuden vuoksi, ja siksi nainen päättikin malttaa mielensä.

Tilanne tekikin varkaan

Samoilija halusi kuitenkin jakaa harvinaislaatuisen löydön ja julkaisi kuvan Facebook-ryhmässä, jossa kanssaihmiset kehuivat kilpaa kuvassa komeilevaa saalista.

– Sain niin paljon viestejä, joissa sanottiin: ”Poimi se, sillä et tule enää koskaan löytämään tuollaista”. Lisäksi se on niin hyvä ruokasieni, Wilkamn perustelee tekemäänsä u-käännöstä löytöpaikalle.

Video: Ruokatoimittaja Marita Joutjärvi paljastaa parhaat vinkkinsä marja- ja sienisadon hyödyntämiseen. 

Wilkman otti autossa olleen kauppakassin kainaloonsa ja palasi rikospaikalle. Kun hän punnitsi kotiin kiikutetun sienen keittiövaa’allaan, lukema löi ällikällä: kurttusieni painoi jopa 3,5 kiloa.

– Paistoin nesteet siitä pois, ja sieni on nyt pakkasessa odottamassa. Kokkikaveri teki kurttusienestä risottoa, ja jotain sellaista ajattelin itsekin tehdä, Wilkman suunnittelee.

Sienestä riitti iloa myös päiväkodin lapsille

Wilkman ei suostu paljastamaan, mistä hän löytönsä teki – se on hänen varjeltu salaisuutensa. Hän jätti kurttusienen jalan paikalleen Sipoon metsään, ja sienestäjä toivookin, että sieni jatkaa vuosittaista kasvuaan samassa paikassa.

– Aion kyllä joka syksy käydä katsomassa, olisko se tullut uudelleen sinne.

Luontopäiväkoti Norlandia-Talmassa lapsia kaitseva Wilkman halusi jakaa ilon myös lasten kanssa – olihan Wilkmanin kauppakassiin eksynyt ”kerran elämässä löydettävä harvinaisuus”.

– Siellä on hirveen innokkaita sienestäjiä näiden 4- ja 5-vuotiaiden keskuudessa. Olemme pitkin syksyä sienikokemuksia. Näytin tietysti kuvan myös heille. He olivat tosi onnellisia ja vilpittömän iloisia siitä, Wilkman kehuu.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja