Seurakuntapomo palkkasi puolisonsa ja hyväksyi omia laskujaan – kirkkoherroillekin tuomio

Kahden keskisuomalaisen seurakunnan talouspäällikkö tuomittiin sakkoihin tämän esteellisyydestä huolimatta palkattua avopuolisonsa ja hyväksyessä omia ja tämän maksuja. Myös kirkkoherrat joutuivat tuomiolle, koska eivät olleet puuttuneet esteellisyyteen.

Talouspäällikkö oli seurakunnan puolesta solminut seurustelukumppaninsa ja sittemmin avopuolisonsa kanssa useita määräaikaisia työsopimuksia, hyväksynyt tämän työtunti-ilmoitukset ja hyväksynyt tämän matkalaskuja. 

Hän oli myös hyväksynyt avopuolisolleen ja itselleen tehtäviä maksuja seurakunnalle tehtävistä hankinnoista. Teot kestivät vuosien ajan, ja avopuolisolle oli maksettu palkkoja reilut 20 000 euroa.

Kirkkoherrojen olisi pitänyt puuttua esteellisyyteen

Tapaus johti syytteisiin myös kahdelle kirkkoherrana ja kirkkoneuvoston puheenjohtajana toimineelle. 

Kyse oli siitä, että nämä eivät olleet esteellisyysasian tultua tietoonsa vieneet asiaa asianmukaisesti käsiteltäväksi. Tämän seurauksena talouspäällikkö oli voinut toimia kuvatulla tavalla avopuolisonsa esimiehensä ja toimia esteellisyydestään huolimatta.

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että nämä olisivat voineet jakaa työt niin, että esteellisyysongelmilta olisi vältytty.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi talouspäällikön virkavelvollisuuden rikkomisesta 20 päiväsakon rangaistukseen, joka tämän tuloilla tarkoitti runsasta 1 320 euroa. 

Kirkkoherrat tuomittiin kumpainenkin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 10 päiväsakon rangaistuksiin, joka heidän tuloillaan tarkoitti satojen eurojen seuraamusta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seurakunnissa käy jäsenkato – pidetäänkö kirkot vai työntekijät? 9:34
Vuonna 2022 keskusteltiin kirkkojen taloudesta ja jäsenkadosta. Arkkipiispa Tapio Luomalta kysyttiin, pidetäänkö kirkot vai työntekijät.

Lue myös:

    Uusimmat