Paljuun ängennyt ja seksistisiä rippileirillä puhunut pastori saa pitää työnsä – lue tuomiokapitulin päätös

Espoon hiippakunnan tuomiokapituli on käsitellyt Nurmijärven seurakuntapastorin käytöstä ja seurakunnan toimintaa koskevan kantelun. Pastori oli poistettu rippileiriltä kesällä epäasialliseksi kuvatun toiminnan takia.

Nurmijärven seurakunnan pastori oli nuorten mukaan muun muassa kommentoinut toistuvasti heidän ulkonäköään, kertonut seksistisiä vitsejä ja ahtautunut nuorten kanssa saunaan ja paljuun heinäkuussa Hirvensalmen Satulinnassa järjestetyllä leirillä.

– Pappi heitti paljussa vitsiä, jossa hän sanoi, että poikien pitäisi mennä istumaan paljun viileään päätyyn, koska lämpimässä oleminen on vaarallista heidän siittiöilleen, yksi nuorista kertoi aiemmin MTV Uutisten haastattelussa.

Pappi poistettiin leiriltä, kun nuoret olivat kertoneet kokemuksistaan leirin isosille ja ohjaajille.

Kantelijoiden mukaan papin käytös leirillä oli kirkon ja seurakunnan arvojen vastaista ja aiheutti pahaa oloa ja harmia sekä rippikoululeirille osallistuneelle nuorelle ja hänen vanhemmilleen.

Tuomiokapituli kehotti pastoria toimimaan asianmukaisemmin

Tuomiokapituli kehottaa torstaisessa päätöksessään pastoria käyttäytymään asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla ja kiinnittämään huomiota velvollisuuteensa suorittaa virkasuhteeseen kuuluvat sitoumuksensa asianmukaisesti.

– Seurakuntapastorin ja seurakunnan toimintaa koskevassa kanteluasiassa on yhtäältä kyse seurakuntapastorin yleisten virkavelvollisuuksien noudattamisesta ja toiminnan lainmukaisuuden arvioimisesta ja toisaalta sen selvittämisessä, onko seurakunta toiminut asiassa ja sen selvittämisessä lainsäädännössä edellytetyin tavoin, tuomiokapituli selvittää ratkaisunsa taustoja.

"Pappi on määräävässä asemassa alaikäisiin nuoriin nähden"

Tuomiokapituli toteaa, että papin työhön kuuluvat olennaisesti ihmisten kohtaaminen ja vuorovaikutus eri-ikäisten seurakuntalaisten kanssa. Pappi edustaa sen mukaan työssään paitsi seurakuntaa, myös koko kirkkoa.

– Papilla on näin ollen erityisen suuri vastuu käyttäytyä virassaan asianmukaisesti. Pappisviran menestyksellinen hoitaminen edellyttää, että pappi herättää luottamusta seurakuntalaisissa ja muissa kohtaamissaan ihmisissä, tuomiokapituli kertoo lausunnossaan.

Tuomiokapituli toteaa myös, että rippikoululeirillä pappi on määräävässä asemassa alaikäisiin nuoriin nähden. Papin tehtävänä on yhdessä muiden leirillä olevien viranhaltijoiden ja työntekijöiden kanssa huolehtia nuorten hyvinvoinnista ja turvallisesta olosta leirillä.

– Nuoria tulee kohdella yhdenvertaisesti ja kunnioittaen ottaen erityisesti huomioon sen, että he ovat alaikäisiä ja herkässä kehitysvaiheessa.

– Erityisesti ulkonäköön tai sukupuolisuuteen liittyvillä kommenteilla voi olla vahingollisia seurauksia lapsen ja nuoren kehitykselle, vaikkei niillä olisi pahaa tarkoitusta, vastauksessa todetaan.

Tuomiokapituli katsoo, että saamansa selvityksen perusteella pastori ei ole kaikilta osin suorittanut virkasuhteeseen kuuluvia velvoitteitaan asianmukaisesti eikä ole käyttäytynyt asiassa asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla.

Kapitulin mukaan hän on vastineessaan itsekin todennut ymmärtävänsä, että hänen tapansa kohdata nuoria on joissakin aiheuttanut epämukavuutta ja ahdistusta.

Pastori ei työskentele enää lasten ja nuorten kanssa

Tuomiokapituli painottaa, että pastorin on jatkossa kiinnitettävä erityistä huomiota kirkossa ja seurakunnassa voimassa oleviin ohjeistuksiin, jotka koskevat seurakunnan toimintaan osallistuvien turvallisuutta ja sen vahvistamista.

Tuomiokapitulin mukaan seurakunta on muuttanut pastorin työtehtäviä osittain siten, että hän ei enää työskentele lasten tai nuorten kanssa. Työtehtävien käsittely jatkuu seurakunnassa.

Tuomiokapituli toteaa olevan tärkeää, että myös lapset ja nuoret tietävät, keneen he voivat tarvittaessa olla yhteydessä. Seurakunnan vastuulla on suhtautua ilmoituksiin ja valituksiin vakavasti ja selvittää ne huolellisesti.

Tuomiokapituli katsoo, että rippikoululeirin henkilökunta ja kirkkoherran sijainen ovat reagoineet nopeasti nuorten ilmoituksiin epäasiallisesti käytöksestä.

– Kirkkoherran sijaisen päätös poistaa pastori rippikoululeiriltä ja asettaa ohjelma- ja turvallisuusvastaavaksi nuorisotyöntekijä sekä antaa hänelle vastuu rippikoulun loppuunsaattamisesta on näissä olosuhteissa ollut perusteltu ja työnantajan työnjohtovallan mukainen.

Tuomiokapituli on piispan alaisuudessa toimiva kirkon toimielin.

Tuomiokapitulin päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Nurmijärven Uutiset.

Lue myös:

    Uusimmat