Selvitysmies tyrmää ajatuksen lääkärihelikopterien valtionyhtiöstä: "En voi käsittää"

Selvitysmies tyrmää raportissaan ajatuksen valtion omasta lääkärihelikopterien yhtiöstä. Jyri Lilja arvioi tiistaina julkaistussa raportissaan, että valtion ei pidä ryhtyä hankkimaan omia lääkärihelikoptereita.

Selvitysmies ehdottaa sen sijaan kopteritoiminnan ulkoistamista julkisella kilpailuttamisella.

Liljan mukaan aikeisiin hankkia valtiolle omia koptereita on myös liittynyt liikaa salamyhkäisyyttä.

Valtion on ollut määrä aloittaa neuvottelut lääkärihelikopteriyhtiö Finhemsin valtiollistamisesta. Yhtiön omistaa viisi sairaanhoitopiiriä.

– Kun Finhemsin ja kahden yksityisen helikopteriyhtiön välinen yhteistyö on ollut sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan huippuluokkaa, en voi käsittää, miksi lentotoiminta tulisi nopealla aikataululla muuttaa valtion omaksi, Lilja kommentoi selvityksessään.

Edellisen pääministerin Antti Rinteen (sd.) hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta asetti syksyllä tavoitteeksi, että Finhems tuottaa tulevaisuudessa lentotoiminnan itse sekä hankkii omat kopterit ja ohjaamomiehistöt.

Hallitus ja Hus puoltavat Uttia

Selvitysmies lisäksi ehdottaa Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin sijoituspaikaksi Lappeenrantaa, joka hänen mukaansa on suunniteltua Kouvolan Uttia parempi vaihtoehto.

Hallitus tosin on jo ehtinyt päättää sijoituspaikaksi Utin. Samoin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on puoltanut sijoituspaikaksi Uttia. Utista toimiva kopteri pystyisi lentämään tarvittaessa myös pääkaupunkiseudulle.

STM asetti syksyllä selvitysmiehen arvioimaan lääkärihelikopteritoiminnan ja ensihoidon tehtäviä.

Tavoitteena on, että mahdollisimman moni kiireellisintä ensihoitoa tarvitseva potilas saa käytettävissä olevilla resursseilla mahdollisimman tehokasta hoitoa mahdollisimman nopeasti.

Eduskunnan oikeusasiamies on arvioinut, että lääkärihelikopterien nykyinen verkko ei riitä tarjoaman yhdenvertaisesti ensihoitolääkärin saatavuutta hätätilanteissa koko Suomeen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja