Seksologi varoittaa: Kaupankäynti seksillä ei kannata parisuhteessa

Seksologi Tarja Santalahti vieraili Huomenta Suomen Terve aamu -lähetyksessä puhumassa seksuaalisen halun puutteesta.

Haluttomuus aiheuttaa parisuhteisiin suuria ongelmia.  

– Noin 40–43 prosenttia naisista kokee melko usein seksuaalisen halun puutetta. Miehillä luku on noin 12–13 prosenttia, kertoi psykoterapeutti, kliininen seksologi Tarja Santalahti Terve aamu -lähetyksessä. 

Haluttomuudelle on Santalahden mukaan valtava kirjo erilaisia syitä. Syyt voivat kummuta itsestä, kumppanista, parisuhteesta tai vaikka stressistä.

– 24 tuntia vuorokaudessa ei tahdo riittää. On paljon työelämän vaateita ja pätkätöitä. Samalla tavalla se heijastuu parisuhteisiin. Jos sitoudutaan, pitäisi olla omaa aikaa ja harrastuksia. Onko parisuhteelle mitään sijaa edes viikonloppuisin? Santalahti kysyy.

Haluttomuus voi johtaa myös siihen, että seksistä tulee parisuhteessa vallankäytön väline, jolla voidaan hankkia arkielämän helpotuksia, kuten siivouslupauksia.

– Se, joka valtaa käyttää, ei ymmärrä, miten syvälle se toista koskettaa tai sattuu.

Mitä omalle haluttomuudelle sitten voisi tehdä?

– Ehkä ajattelutavan muutos on paikallaan. Voisi ajatella, että halun synty on kehämäinen. Useimmiten ihmiset, niin miehet kuin naiset, toivovat enemmän läheisyyttä. Sen kautta voisi syntyä myös kiihottuminen ja halun tunne. Ja pikkuhiljaa kehän jossain kohdassa voi olla seksiä, yhdyntää ja hyväilyä. Halun synty ei olisikaan lineaarinen vaan kehämäinen, ajatuksella katsotaan mitä tapahtuu. 

Kannattaako seksiin ryhtyä, vaikka ei huvittaisikaan? Entä millaisia eroja miesten ja naisten haluttomuudessa on? Katso koko lähetys videolta. 


Lue myös:

    Uusimmat