SDP:n Razmyar: Haaviston Gaza-kannat ovat selkeämpiä kuin Stubbin

Kenestä tulee seuraava tasavallan presidentti? Arviot toiselle kierrokselle päässeistä 11:14
Politiikan toimittaja Unto Hämäläinen ja Kevan tuleva tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen pohtivat presidentinvaalin asetelmia ensimmäisen kierroksen jälkeen.

SDP päättää pian, onko sillä suosikkia presidentiksi.

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar arvioi, että toisen kierroksen presidenttiehdokkaista Pekka Haaviston Gaza-kannat ovat selkeämpiä kuin Alexander Stubbin.

Razmyarin mielestä vihreiden tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Haavisto on ottanut suoremmin kantaa Gazan tilanteeseen kuin kokoomuksen Stubb.

Razmyar vertaili toiselle kierrokselle päässeiden ehdokkaiden Gazaan liittyviä kannanottoja STT:n haastattelussa maanantaina. Hän ei kuitenkaan halunnut julkisesti vielä kertoa, kumpaa hän aikoo äänestää.

Myöskään SDP puolueena ei ole asettunut kummankaan toiselle kierrokselle päässeen ehdokkaan tueksi. SDP:n kuitenkin odotetaan kertovan mahdollisesta tukipäätöksestään pian, ehkä jo tänään tiistaina.

"Myös Stubb on kokenut"

Razmyar katsoo, että Haavisto on ilmaissut näkökantojaan Gazasta selkeämmin.

–  Hän on pystynyt osoittamaan, että hänellä on rauhan ja diplomatian ajatus taustalla kaikessa, ja uskon hänen kokemukseensa ulkopolitiikassa, Razmyar sanoi.

Esimerkiksi marraskuussa Haavisto vaati viestipalvelu X:ssä välitöntä tulitaukoa Gazaan, humanitaarista apua Gazan kaistalle sekä "koston kierteen" lopettamista.

–  On aika saada alueelle kaksi valtiota: Israel ja Palestiina, Haavisto summasi vaaliblogissaan ennen vuodenvaihdetta.

Myös Stubb on vaatinut tulitaukoa Gazaan sekä varoittanut konfliktin laajenemisen vaaroista.

–  Toki myös Stubb on kokenut, mutta erityisesti Stubbilta odotan vastauksia Gazaan liittyvissä kysymyksissä. Toivon, että häneltä tulee suoria vastauksia paitsi Suomen viimeisimmästä päätöksestä myös Etelä-Afrikan kanteesta (Kansainvälisessä tuomioistuimessa), Razmyar sanoi.

Suomi ilmoitti lauantaina keskeyttävänsä tuen YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle. Israel on syyttänyt useita järjestön työntekijöitä siitä, että nämä olisivat olleet mukana Hamasin ja muiden palestiinalaisten äärijärjestöjen lokakuisessa hyökkäyksessä Israeliin.

Kansainvälinen tuomioistuin ICJ puolestaan määräsi perjantaina, että Israelin on tehtävä kaikki voitava estääkseen kansanmurhaan johtavat toimet Gazassa. Etelä-Afrikan kanteessa Israelia syytettiin kansanmurhaan rinnastettavissa olevista toimista.

Lue myös:

    Uusimmat