Niinistöstä poikkeaminen voi olla valtti toisella kierroksella, vinkkaa pitkän linjan politiikan toimittaja

Kenestä tulee seuraava tasavallan presidentti? Arviot toiselle kierrokselle päässeistä 11:14
Politiikan toimittaja Unto Hämäläinen ja Kevan tuleva tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen pohtivat presidentinvaalin asetelmia ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Politiikan toimittajan ja tietokirjailijan Unto Hämäläisen mukaan presidentinvaalit on yleensä voittanut ehdokas, joka poikkeaa edellisestä.

Presidenttikisan toisen kierroksen asetelma herättää spekulaatioita toisen kierroksen tuloksesta. Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleet politiikan toimittaja Unto Hämäläinen ja Kevan tuleva tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kävivät läpi joitakin historiallisia ennusmerkkejä ehdokkaiden toisen kierroksen menestyksestä. 

Vaikka Sauli Niinistö on ollut presidenttinä valtavan suosittu, ei ehdokkaan esimerkiksi kannata muistuttaa Niinistöä liikaa.

– Yleensä on ollut tapana, että presidentinvaalin voittaa se ehdokas, joka poikkeaa edellisestä presidentistä enemmän kuin se toinen, Hämäläinen huomauttaa.

Rahkonen komppaa Hämäläistä.

– Niinistön suuria saappaita ei tarvitse täyttää, koska meillä on ihan uusi aikakausi ja uusi politiikka. Ihmiset odottavat nyt, että mennään tulevaan ja vanha linja on jäänyt lopullisesti taakse, Rahkonen selittää.

Yksi vahva merkki voitolle toisella kierroksella on ollut perinteisesti ykkössija ensimmäisellä kierroksella. Ykkössijalla ollut on vienyt toisenkin kierroksen joka kerta nykyisellä vaalijärjestelmällä. Vaalia ei voi Hämäläisen mukaan kuitenkaan ennustaa Stubbille vielä tämän perusteella.

– Koskaan aikaisemmin kahden enimmäisen ero ei ole ollut näin pieni kuin se nyt on, että siinä on kaksi punnusta, Hämäläinen pohtii.

Rahkosen mukaan voitto olisi kuitenkin taktisen äänestämisen hengessä menossa Stubbille, jos äänet jakaa oikeiston ja vasemmiston ääniin.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Yleinen konsensus on, että tämä toinen kierros menee Stubbille noin 60–40, hän kommentoi.

– Mutta politiikka on mahdollisen taitoa, ettei pidä jumiutua näihin. Ei se ole mikään luonnonlaki.

Lue myös:

    Uusimmat