Kenestä uusi pääministeri? Tässä ovat SDP:n ykkösehdokkaat ja mustat hevoset seuraavaksi pääministeriksi

2:46
Video: Antti Rinne puolustautui eilen keskustan vaatimuksilta: "Minulla on oikeus saada heiltä selkeät perusteet tähän tilanteeseen"

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) asema on pahasti vaakalaudalla. Kuka voisi olla Rinteen seuraaja, jos, ja ilmeisesti kun, pääministeri eroaa tehtävästään vielä tänään?

Keskusta tiputti eilen illalla dramaattisen uutispommin: pääministeri Antti Rinne ei enää nauti puolueen luottamusta, ja SDP:n toivotaan tekevän asiasta johtopäätökset – käytännössä Rinteen on keskustan mielestä lähdettävä.

Tuoreimpien tietojen mukaan Rinne eroaa pääministerin tehtävästään vielä ennen eduskunnassa kello 14 alkavaa välikysymyskeskustelua. 

Rinteen eron jälkeen aloitetaan uudet hallitustunnustelut. Uuden pääministeriehdokkaan valitsisi SDP:n puoluevaltuusto.

Keskusta on ilmoittanut, että puolueella on luottoa hallituspohjaan ja -ohjelmaan, muttei pääministeriin. Näin ollen hallituksessa voisivat jatkaa samat puolueet, vain pääministeri vaihtuisi.

Mikäli mitään erittäin yllättävää ei tapahdu, seuraavakin pääministeri on siis SDP:n piiristä.

Sanna Marin

34-vuotias Sanna Mirella Marin oli kevään vaaleissa koko SDP:n suurin ääniharava.

Sateenkaariperheessä kasvanut, Pirkkalassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Marin on vaikuttanut Tampereen kunnallispolitiikassa ja toiminut vuosia kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Eduskunnan ovet avautuivat vuonna 2015, ja vuonna 2017 Marin valittiin SDP:n ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Rinteen hallituksessa Marin istuu liikenne- ja viestintäministerinä. Tänä aamuna hän ilmoitti poikkeustilanteesta johtuen lentävän Brysselistä televiestintäneuvoston kokouksesta Suomeen.

Julkiselta imagoltaan varsin hyvä, joskin demaripiireissä osin turhan vihreänä pidetty Marin toimi Rinteen sijaisena esimerkiksi useissa vaalitenteissä alkuvuonna Rinteen sairausloman aikana.

Tämä voisi puhua Marinin puolesta, mikäli uutta pääministeriä päädytään valitsemaan.

Antti Lindtman

37-vuotias Antti Lindtman keräsi kevään vaaleissa SDP-ehdokkaista toisiksi eniten ääniä. Uudenmaan vaalipiirissä Lindtman hävisi kaikkien puolueiden ehdokkaista vain kokoomuksen Elina Lepomäelle.

Vantaalla syntyneen ja kasvaneen Lindtmanin tausta on Marinia vahvemmin ammattiyhdistysliikkeen piireissä, mikä ei ole SDP:n puoluevaltuuston kannalta täysin merkityksetöntä.

Kolmannella yrittämällä eduskuntaan vuonna 2011 noussut Lindtman on toiminut vuodesta 2015 lähtien SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Osa politiikan seuraajista yllättyi, kun Lindtman kieltäytyi keväällä ministerinpaikasta pääministeri Rinteen pyynnöstä huolimatta. Ratkaisun taustalla oli osittain Lindtmanin halu priorisoida pientä tytärtään ja perhettään.

SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner tviittasi jo lauantaina SDP:n puoluevaltuuston kokoonpanon ja arvioi tämän tuen jakautuvan puoliksi Marinin ja Lindtmanin välillä.

Mustat hevoset

Iltalehden tietojen mukaan myös 45-vuotias kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on kiinnostunut pääministerin paikasta.

Pitkän linjan demaripoliitikko Jouko Skinnarin poika pelasi vuosina 1992–1994 jääkiekon SM-liigaa. Sittemmin esimerkiksi lakimieheksi kouluttautunut Skinnari nousi eduskuntaan 2015 ja puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi vuonna 2017.

Lindtman ja etenkin Marin ovat poikkeuksellisen nuoria nimiä pääministeripohdinnoissa, joten villeimmissä spekulaatioissa esiin on  nostettu myös huomattavasti kokeneempia nimiä.

Heitä ovat esimerkiksi nykyinen eduskunnan puhemies, SDP:n presidenttiehdokkaanakin toiminut Tuula Haatainen ja jopa europarlamenttiin keväällä valittu Eero Heinäluoma.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja