SDP:n Antti Rinne ei ole valmis luopumaan kotihoidon tuesta

SDP:n puheenjohtaja ja seuraavan hallituksen potentiaalinen pääministeriehdokas Antti Rinne ei lähtisi rukkaamaan kotihoidon tukea. Hän pitää kotihoidon tukea nykyisessä tilanteessa tarpeellisena.

–  Kun tunnistetaan se, että lapsiperheillä on tällä hetkellä monesti tiukkaa, niin en lähtisi heikentämään näiden perheiden tilannetta sillä, että kotihoidon tuesta luovuttaisiin, Rinne sanoo.

Kysymys kotihoidon tuen uudistamisen tarpeesta nousi esille jälleen keskiviikkona, kun Palkansaajien tutkimuslaitos julkaisi tutkimuksen järjestelmän vaikutuksista esimerkiksi lasten kehitykseen. Tutkimuksessa havaittiin, että suurempi lasten kotihoidon tuki pidentää äitien kotihoitojaksoja ja vähentää äitien työllisyyttä. Pidemmät kotihoitojaksot taas vaikuttavat tutkimuksen mukaan lapsiin niin, että ne lisäävät todennäköisyyttä huonoon tulokseen lasten neuvolatesteissä.

Ehdottaa varhaiskasvatuksen ja perhevapaiden kehittämistä

SDP:n Rinteen mielestä kotihoidon tuen rukkaamisen sijasta olisi parempi edetä niin, että varhaiskasvatusta kehitetään nopeasti ja perhevapaajärjestelmää uudistetaan pikaisesti.

–  Kun perhevapaajärjestelmä on kunnossa ja varhaiskasvatus on kaikille kolmevuotiaasta lähtien maksutonta, niin sen jälkeen kotihoidon tuki käy tarpeettomaksi, Rinne katsoo.

Vihreät korvaisivat hoitorahalla

Myös vihreille perhevapaauudistus ja siirtyminen kohti maksutonta varhaiskasvatusta ovat tärkeitä. Puheenjohtaja Touko Aalto on sanonut, ettei vihreät lähde sellaiseen hallitukseen, joka ei uudista perhevapaita. Puolue on kuitenkin ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan tarkemmasta mallista kaikkien puolueiden kanssa.

Vihreiden omassa mallissa nykyinen kotihoidon tuki korvattaisiin 843 euron suuruisella hoitorahalla. Puolittain nostettuna hoitoraha riittäisi yhdelle vuodelle ja olisi tasoltaan sama kuin kotihoidon tuki.

Lue myös:

    Uusimmat