Mainos

SDP:n ajamalle lähdeverolle sataa lisää kritiikkiä – "Osinkojen lähdevero aiheuttaisi korotuspainetta eläkemaksuihin tai leikkauksia eläkkeisiin"

1:57

Hallitusneuvotteluita johtava SDP on ajanut Suomeen kovan kritiikin kohteeksi joutunutta osinkojen lähdeveroa. Tänään arvostelijoiden joukkoon liittyi työeläkeyhtiö Ilmarinen.

Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kianderin mukaan osinkojen lähdevero aiheuttaisi korotuspainetta eläkemaksuihin tai leikkauksia eläkkeisiin.

Samanlaista arvostelua ovat esittäneet muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto sekä Finanssiala. 

– Sen maksaisivat suomalaiset palkansaajat kovina eläkemaksuina, tai sen maksaisivat apurahan saajat, eli esim. säätiöt ja rahastot jotka tänä päivänä rahoittavat kulttuuria, tiedettä ja tutkimustoimintaa joutuisivat tämän veron piiriin, Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoo. 

Esimerkiksi säätiöt ja yhtiöt verotuksen kohteena 

Lähdeveroa perittäisiin ulkomaisten rahastojen ja muiden osinkoveroista vapautettujen yhteisöjen saamista osingoista, esimerkiksi säätiöiltä, yhdistyksiltä ja eläkeyhtiöiltä. SDP:n linja veron suhteen ei ole muuttunut hallitusneuvottelujen aikana.

– En oo seurannut nyt hirveesti keskustelua ulkopuolelta tän talon, millaista kritiikkiä sieltä tulee. Lähdevero yksi niistä asioista joita esim. elinkeinoelämän valtuuskunta on esittänyt, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi tänään säätytalolla. 

Voisi vähentää painetta työnverotuksen korotuksiin 

Myös SAK näkee lähdeverossa hyviä puolia, jos lähdeverolla saadaan merkittäviä verotuottoja ulkomaalaisilta sijoittajilta, ilman haitallisia vaikutuksia kansantalouteen tai eläkkeiden rahoitukseen.

– Jos saadaan merkittävää verotuottoa, se vähentää painetta esimerkiksi korottaa työnverotusta tai muuta talouden kannalta haitallisempaa verotusta, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta perustelee. 

SDP:n aloitetta on kritisoitu myös siitä, että se saattaisi vähentää ulkomaisten sijoittajien kiinnostusta sijoittaa esimerkiksi suomalaisiin pörssiosakkeisiin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja