Savolaismies hyväksikäytti lasta miltei vuosikymmenen – rangaistukseksi 10 vuotta vankeutta

Itä-Suomen hovioikeus kovensi savolaismiehelle luettua tuomiota törkeistä lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. Mies määrättiin 10 vuoden vankeuteen.

Tuomio annettiin tänään. Asiaa puitiin hovissa sen jälkeen, kun sekä syyttäjä, asianomistaja että tuomittu mies olivat valittaneet käräjäoikeuden aiemmasta tuomiosta.

Käräjäoikeus oli tuominnut miehen 7 vuoden ja 6 kuukauden mittaiseen vankeuteen viime kesänä. Syyttäjän ja asianomistajan mielestä tuomio oli liian lievä. Miehen mukaan taas liian ankara.

Hovioikeus katsoi, että rangaistusta on korotettava. Hovioikeus määräsi vuonna 1980 syntyneelle miehelle 10 vuotta vankeutta.

Teot kovenivat

Kovemman rangaistuksen yhtenä perusteena oli tekojen erittäin pitkä kesto.

Erilaiset lapseen kohdistuneet seksuaalirikokset alkoivat vuonna 2011 ja kestivät miltei vuosikymmenen.

Teot olivat aluksi seksuaalista koskettelua, mutta kovenivat vuosien mittaan. Vuodesta 2014 alkaen miehen katsottiin syyllistyneen törkeän hyväksikäytön ja seksuaaliseen tekoon pakottamisen lisäksi törkeään raiskaukseen.

Miehen teot loppuivat vasta syyskuussa 2020.

Loppupään rikokset luettiin törkeän hyväksikäytön ja raiskauksen sijaan törkeäksi lapsenraiskaukseksi. Taustalla oli vuoden 2019 lakimuutos, joka vaikutti rikosnimikkeisiin.

Myöhemmän vaiheen tekoihin liittyi seksilelujen käyttöä, tyydyttämistä, suuseksiä ja valokuvausta. Mies oli myös uhkaillut lasta.

Mies oli uhrille läheinen

Pitkän tekoajan lisäksi hovioikeuden kovempaa rangaistusta perusteltiin muun muassa sillä, että mies oli uhrille läheinen.

Tämä on myös syy, miksi MTV Uutiset ei julkaise tuomitun nimeä. Taustalla on pyrkimys suojella rankkojen seksuaalirikosten uhriksi joutunutta henkilöä.

Yllämainittujen rikosten lisäksi mies tuomittiin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta, huumausainerikoksesta sekä seksuaalisesta ahdistelusta. Ahdistelusyyte liittyi toiseen alle 18-vuotiaaseen.

Pitkään jatkuneen törkeän hyväksikäytön uhrille mies määrättiin maksamaan yhteensä 45 000 euroa erilaisia vahingonkorvauksia. Ahdistelun uhrille mies joutuu maksamaan 700 euroa.

Katso alta uutisjuttu liittyen seksuaalisten hyväksikäyttötapausten määrän kasvuun viime vuosina. Uutisjuttu ei liity artikkelissa käsiteltyyn tapaukseen. 

Seksuaalisten hyväksikäyttöasioiden määrät ovat kasvaneet kymmenillä prosenteilla korona-aikana 1:50

Lue myös:

    Uusimmat