Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Satoja pikku kilejä tapetaan juuston vuoksi – liha ei mene kaupaksi

Julkaistu 10.06.2015 18:04
Toimittajan kuva

Marja Juonala

marja.juonala@mtv.fi

Vuohenkasvattajat teurastavat muutaman päivän ikäisiä kilejä vuohenjuuston vuoksi. Vuohen pitää poikia, jotta sen maidontuotanto käynnistyy. Maidosta valmistetaan suosittua vuohenjuustoa.

Kilien teurastaminen nousi esiin, kun Sveriges Radio kertoi, että Ruotsissa teurastetaan vuosittain vähintään 6000 kiliä vuohenjuuston tuotannon yhteydessä. Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Tuottaja Marita Ollila Ilmajoelta kertoo, että he lopettavat vuodessa noin 150 pukkikiliä. Kuttukileistä valitaan parhaat itselle ja osa myydään muille tiloille. Loput niistäkin teurastetaan.

Ollila arvioi, että teurastettavia pikkukilejä on Suomessa arviolta 300 vuodessa.

Vuohi pystyy tuottamaan maitoa useamman vuoden poikimisen jälkeen.

– Lihalle ei ole markkinoita. Suomalaiset oudoksuvat vuohenlihaa, sitä käyttävät lähinnä afrikkalaiset maahanmuuttajat.

Ollila on myös Suomen Vuohiyhdistyksen puheenjohtaja. Perheen tila on yksi Suomen noin 20 vuohitilasta, jotka saavat pääelantonsa vuohenkasvatuksesta.

Tila toimittaa luonnonmukaisesti tuotettua vuohenmaitoa Juustoportille. Lypsäviä on 300.

Kasvatukseen kannustetaan palkkiolla

Suomessa on alettu maksaa tänä vuonna laatukilipalkkiota, jonka tarkoitus on kannustaa tuottajia kasvattamaan vuohet tietyn kokoisiksi.

Ollilan mukaan ainakin yksi tila on tarttunut tähän ja perustanut lähiruokapiirin. Itse hän ei aio lähteä kasvatukseen tilavaatimusten vuoksi.

– Meillä ei ole tarkoitukseen sopivia rakennuksia. Lähtisin kuitenkin mielelläni yhteistyöhön, jos löytyy joku, joka on kiinnostunut kasvatuksesta.

Lemmikeiksi Ollila ei halua pikkuvuohia laajasti jakaa. Eläin ei ole helpoin hoidettava, se osaa karata ja syödä puutarhan kasvit.

– Syksyisin eläimiä palautetaan tai myydään eteenpäin markkinapalstoilla. Tilalla ne elävät muutaman päivän onnellisina.

Maidosta pulaa

Vuohenjuuston suosion lisääntymisen vuoksi maidosta on kova pula. Juustoa menee myös vientiin, lähinnä Saksaan.

– Maitoa tarvittaisiin miljoona litraa lisää vuodessa, varastot ovat tyhjinä, Ollila kuvailee.

Se tarkoittaisi tuotannon kaksinkertaistamista nykyisestä.

Luomutiloja puolestaan tarvittaisiin Ollilan mukaan vähintään kaksi lisää, että tuotanto saataisi kunnolla pyörimään ja hyödynnettyä.

Nyt tila joutuu myymään maidon teollisuudelle tavallisen vuohenmaidon hinnalla.

"Yritän olla kiintymättä"

Ollila pohtii kilien kohtaloa.

– Pitää yrittää kylmettää itseään ja olla kiintymättä eläimiin.

Tuntuu myös pahalta panna ruokaa suoraan roskikseen, kun kilit lähetetään poltettaviksi. Parasta olisi, jos olisi joku muu vaihtoehto.

Lisää aiheesta:

170 lehmän isäntä Pekka pettyi EU-politiikkaanBroilerinlihan kulutus kasvaa Suomessa, mutta tilojen talous sakkaa – "Ei ole kannattavaa tällä hetkellä"Millaista on olla lihatuottaja nyky-Suomessa? Hämeenlinnalainen Susanna perusti karjatilan vuosi sitten ja saa rajuakin kritiikkiä – "On kysytty, voiko minutkin teurastaa"Elintarvikkeisiin tulossa tuotantoeläinten elinoloista kertova hyvinvointimerkki: "Jokainen yritys päättää itse, hakeeko merkkiä vai ei"Koomikko vertasi eläintuottajia huumebisnekseen – suomalainen maidontuottaja Piia tyrmää ajatuksen, haluaa oikaista yleiset harhaluulot: "Hiton ylpeä siitä mitä teen"Suomalaisella sialla vakaa asema
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 00:01
    Yhteiskunta

    Isien osuudessa vanhempainvapaissa tapahtunut suuri muutos

  • Eilen22:15
    Lotto

    Tässä loton oikea rivi

  • Eilen21:06
    Onnettomuudet

    Lapsi loukkaantunut vakavasti Kouvolan Action Parkin volttimontussa

  • Eilen19:41
    Sanna Marin

    Marinilta suora vastaus kysymykseen vaaliehdokkuudesta

  • Eilen18:42
    Sanna Marin

    Sanna Marin otti kantaa, mitä Suomen pitäisi nyt tehdä