Särkänniemen johtaja valottaa delfiinien kohtaloa: Haussa paras mahdollinen koti

Tänään uutisoitiin, että Särkänniemen delfinaario suljetaan, eikä siellä pidetä enää näytöksiä.

Tampereen Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä kertoo, että päätös lopettaa delfinaariotoiminta oli raskas.

– Nyt on paljon asioita, joita käydään läpi. Selvitys uudesta paikasta on käynnissä. Uskon, että delfiineille löytyy paras mahdollinen koti, Seppälä toteaa.

– Ajatuksena on, että delfiinit vietäisiin Euroopassa toimivaan delfinaarioon tai merieläinkohteeseen, missä noudatetaan korkeita hoitovaatimuksia – ei pelkästään lakeja, vaan toiminnan laadun korkeita suosituksia.

Tämänhetkisen tiedon mukaan delfiinit siirrettäisiin ensi keväänä. Seppälä ei osaa vielä valaista sen enempää, miten neljän delfiinien siirto käytännössä tehdään.

– Eläinten loppuelämä pystytään turvaamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kun siirto on ajankohtainen, se tehdään kaikkien eurooppalaisten, yhteisesti hyväksyttyjen hoitovaatimusten mukaisesti, Seppälä vakuuttaa.

Noin miljoonan euron tappiot vuosittain

Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus päätti lopettaa yhtiönsä delfinaarioliiketoiminnan taloudellisesti kannattamattomana. Seppälän mukaan kannattavuus ei ole kuitenkaan laskenut.

– Jos katsotaan jyvityksenä kokonaisuudesta, delfinaario on laskennallisesti tehnyt vuosittain noin miljoonan euron tappiota. Särkänniemen muu toiminta on rahoittanut delfinaariota.

Seppälä selvittää, että kyseessä ei ole pakkoliike, vaan "tulevaisuuden vetovoimaisuuden" varmistaminen.

– Kustannusrakenne on hyvin kallis, mikä on ollut pitkäaikainen rakenteellinen ongelma. Esimerkiksi meillä on 2,5 miljoonaa litraa lämmitettävää vettä isossa rakennuksessa, johon liittyvät kaikkien erityislaitteiden ylläpito.

Särkänniemen yt-neuvotteluissa ei irtisanottu ketään, vaan delfinaarion entiselle henkilökunnalle tarjotaan korvaavaa työtä.

Delfinaariossa on työskennellyt kahdeksan työntekijää kokopäiväisesti ja ympärivuotisesti.

Delfinaarioon uutta toimintaa

Delfinaariossa on tällä hetkellä neljä pullokuonodelfiiniä. Kaksi niistä on syntynyt 70- ja 80-luvun taitteessa, kaksi 90-luvulla.

– Eläimillä ei ole tiettyä ikää, jolloin jäädään eläkkeelle. Jossain vaiheessa se olisi kuitenkin tullut eteen. Liian vähälle huomiolle on jäänyt, että sitoutunut henkilökuntamme on tehnyt hartiavoimin töitä eläinten eteen. Ne ovat perushyvässä kunnossa.

Särkänniemen yhteistyökumppani aloittaa delfinaarion rakennuksessa kokonaan uuden toiminnan. Seppälä ei vielä paljasta uutta yhteistyökumppaniaan.

– Toimija täydentää ja lisää ympärivuotisuutta Särkänniemessä. Sen verran voin sanoa, että toiminta ei liity eläimiin. On myös otettu huomioon, että vetovoimainen toiminta vastaa ihmisten ajankohtaisiin toiveisiin ja arvoihin, Seppälä selvittää.

Lue myös:

    Uusimmat