Sanna Marinin viisikko jää nyt pysyvästi poliittiseen historiaan

Sanna Marinin loikka poliitikan huipulta julkkisseurapiireihin 9:13
Tällainen oli Sanna Marinin loikka poliitikan huipulta julkkisseurapiireihin.

Viiden naisen johtama Suomen hallitus herätti ihastusta, ihmettelyä ja kansainvälistäkin huomiota vuosina 2019–2023. Syksyllä yksikään viisikon jäsenistä ei johda enää puoluettaan.

Kun Antti Rinne joutui eroamaan Posti-kohun myötä pääministerin tehtävistä vuoden 2019 lopulla, pääministeriksi nousi SDP:n Sanna Marin. Myös muita hallituspuolueita johti poikkeuksellisesti nainen: Keskustaa Katri Kulmuni, vihreitä Maria Ohisalo, vasemmistoliittoa Li Andersson ja RKP:tä Anna-Maja Henriksson. Kulmuni vaihtui sittemmin Annika Saarikkoon, mutta viiden naisen valta piti läpi koronapandemian rajumpien vuosien, Venäjän hyökkäyssodan alkamisen ja Suomen Nato-jäsenyysprosessin.

Li Anderssonin ilmoitettua tiistaina, että hän eroaa syksyllä vasemmistoliiton puheenjohtajuudesta, on Marinin viisikko lopullisesti siirtynyt poliitikan historian hyllylle.

Li Andersson herkistyi tiedotustilaisuudessa 0:56
Andersson herkistyi tiedotustilaisuudessa.

Marin jätti puheenjohtajuuden, kun SDP jäi oppositioon viime keväänä. Tilalle nousi Antti Lindtman. Ohisalo vaihtui vihreissä Sofia Virtaan, ja eurovaaleihin tähtäävä Henriksson ilmoitti myös helmikuussa, että puolueen puheenjohtaja vaihtuu. Keskustan puheenjohtajakisa alkoi myös helmikuussa, kun Saarikko kertoi odottavansa kolmatta lastaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat