Henriksson luopuu RKP:n puheenjohtajuudesta – puolueessa ehti syntyä eripuraa, seuraajan valinta vielä auki

Anna-Maija Henriksson jättää RKP:n puheenjohtajuuden 5:45
Näin Henriksson kertoi puheenjohtajan tehtävän jättämäisestä tiedotustilaisuudessa.

Henriksson piti tiistaina yllättäen lehdistötilaisuuden puoluetoimistolla Helsingissä. 

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi odotetusti jättävän paikkansa puolueen johdossa. Henriksson on toiminut RKP:n puheenjohtajana vuodesta 2016 alkaen.

Tammikuussa hän kertoi lähtevänsä ehdolle kesäkuun europarlamenttivaaleihin, mutta tuolloin hän sanoi jatkavansa opetusministerinä ja puolueen puheenjohtajana siihen saakka. 

Henriksson katsoi aiemmin, että uusi puheenjohtaja voitaisiin valita ylimääräisessä puoluekokouksessa syksyllä, jotta puheenjohtajakisa ei varjostaisi RKP:n kamppailua säilyttää paikkansa europarlamentissa ja hallituksen vaikeita säästöneuvotteluja kehysriihessä.

– En missään vaiheessa sanonut, että jatkaisin puheenjohtajana, jos minua ei valittaisi. Valitettavasti viestini tulkittiin niin. Minusta on viimeaikoina maalattu sellainen kuva julkisuudessa, mitä en itse tunnista, Henriksson sanoi tiistain tiedotustilaisuudessa.

Ilmoitus oli aiheuttanut puolueen sisällä jonkin verran ihmetystä. RKP:llä on puoluekokous joka vuosi, joten puheenjohtaja valitaan aina vuodeksi kerrallaan. Puolueessa ei yleensä ole ollut tapana haastaa istuvaa puheenjohtajaa, vaan puheenjohtajakisa on käynnistynyt vasta kun vanha puheenjohtaja on kertonut lähdöstään.

Mahdollisina seuraajaehdokkaina on mainittu ainakin eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz sekä ryhmänjohtaja Otto Andersson samoin kuin varapuheenjohtaja Henrik Wickström.

Puoluesihteeri Fredrik Guseff kertoo puolueessa olleen "turbulenssia ja hämmennystä" huonojen kannatuslukujen vuoksi. Ylen kyselyssä RKP:n tueksi mitattiin helmikuussa 3,4 prosenttia ja HS-gallupissa lukema oli 3,6 prosenttia.

Guseff sanoi aikovansa kiertää keskustelemassa asiasta kaikissa piirijärjestöissä ja selvittää, halutaanko valinta järjestää kesällä vai lykätä syksyyn.

Lue myös:

    Uusimmat