Pääministeri Marin kiistää Reutersin tulkinnan Nato-tukikohdista – kommentoi italialaislehdelle ydinaseiden ja tukikohtien sijoittamista

Marin perusteli Nato-jäsenyyttä eduskunnalle"Jos meitä vastaan hyökätään, meitä autetaan" 7:39
Näin Marin perusteli Nato-jäsenyyttä eduskunnalle: "Jos meitä vastaan hyökätään, meitä autetaan".

Suomeen ei tule Naton ydinaseita tai sotilastukikohtia Nato-jäsenyyden myötä. Näin uutisoi kansainvälinen uutistoimisto Reuters torstaina.  Uutistoimisto perustaa väitteensä italialaisen Corriere della Sera -lehden juttuun, johon on haastateltu Roomassa vieraillutta pääministeri Sanna Marinia (sd.).

Marin vieraili Roomassa tapaamassa italialaista kollegaansa Mario Draghia ja Suomen Nato-päätös oli mukana keskusteluissa.

Marin sanoi Corriere della Seran haastattelussa, ettei Naton tukikohdista tai ydinaseista ole keskusteltu ja että ne ovat kansallisia päätöksiä. Kukaan ei voi Marinin mukaan pakottaa Suomea ottamaan Nato-tukikohtia tai ydinaseita, jos Suomi ei halua niitä, eikä kysymys ole nyt agendalla.

Marinin mukaan ydinaseiden tai Nato-tukohtien tuomiseen Suomeen ei ole kiinnostusta, mutta italiaislehden jutun käännöksestä ei tarkasti selviä, tarkoittaako Marin Naton vai Suomen kiinnostusta.

Pääministerin esikunnasta korostetaan MTV Uutisille, ettei Marin ole linjannut haastattelussa tai muutenkaan sitä, ettei Suomi haluaisi Nato-tukikohtia maaperälleen, koska keskustelua näistä kysymyksistä ei ole vielä edes käyty.

Pääministeri Marin otti kantaa asiaan myös Twitterissä.

On mahdollista, että pääministerin sanomisia on ylitulkittu tai käännetty virheellisesti.

Suomessa on painotettu sitä, ettei ennakkoehtoja Nato-jäsenyydelle pitäisi asettaa.

Nato ei ole ollut ainakaan toistaiseksi ollut kovin innokas perustamaan uusia tukikohtia, sillä esimerkiksi Baltian mailla kesti pitkään saada kansainvälisiä taisteluosastoja maaperälleen.

Turkin kanssa oltava rauhallinen

Marin sanoi vierailun aikana uskovansa, että Turkin Suomen Nato-jäsenyyden vastustaminen voidaan ratkaista vuoropuhelun avulla.

– Mielestäni tässä vaiheessa on tärkeää pysyä rauhallisena, käydä keskusteluja Turkin ja kaikkien muiden jäsenmaiden kanssa, vastata mahdollisiin kysymyksiin ja korjata mahdolliset väärinkäsitykset, Marin sanoi italialaiselle Corriere della Sera -lehdelle.

Marin sanoi myös, että kysymys Naton ydinaseiden sijoittamisesta tai tukikohtien avaamisesta Suomeen ei kuulu suunnitelmiin.

Puolalta turvatakuut

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi tänään, että Puola puolustaa Suomea ja Ruotsia, jos niiden kimppuun hyökätään ennen maiden liittymistä Natoon.

– Pidän Ruotsin ja Suomen liittämistä Natoon tärkeänä signaalina Euroopan turvallisuuden vahvistamiseksi, Reuters uutisoi hänen sanoneen.

– Tahdon tehdä selväksi, että hyökkäyksen tapahtuessa liittymisprosessin aikana, Puola tulee heidän avukseen.


Juttua muokattu kello 12.25. Tekstiä täsmennetty Reutersin ja Corriere della Seran juttujen sekä pääministerin esikunnasta saatujen tietojen mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat