Presidentti Niinistö: Turkin muuttunut kanta selvisi Suomelle vasta reilu viikko sitten: "Ei olla ennätetty olla sinisilmäisiä"

Sauli Niinistö Tukholmassa – katso MTV Uutiset Liven raportti vierailusta 6:52
Sauli Niinistö Tukholmassa – katso MTV Uutiset Liven raportti vierailusta.

Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion valtionvierailu Ruotsissa päättyy tänään illalla. MTV Uutiset seurasi Niinistön lehdistötilaisuutta Tukholmassa.

Presidentti Sauli Niinistö matkusti tiistaina yhdessä puolisonsa rouva Jenni Haukion kanssa valtiovierailulle Ruotsiin. 

Kaksipäiväinen vierailu järjestettiin kuningas Kaarle XVI Kustaan kutsusta. Sen tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Ruotsin läheistä yhteistyötä ja tiivistyviä kahdenvälisiä suhteita muuttuvassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

Tänään päivällä ohjelmassa on ollut vierailu Bergan laivastotukikohtaan Tukholman lähistöllä, Tukholman kaupungin isännöimä lounas, mediatapaaminen kello 18.00 ja jäähyväisseremonia kello 20.20. Alla MTV Uutisten seuraaman tiedotustilaisuuden anti.

18.34: Tilaisuus päättyy. Kuten Niinistö itse sanoi, tämän vierailun tärkein anti oli Nato-hakemusten jättö ja puolustusyhteistyön tiivistys, summaa MTV Uutisten toimittaja Antonia Berg Tukholmasta.

18.26: Tiedotustilaisuus jatkuu yhä. MTV Uutiset kokoaa tarkemmin Niinistön näkemyksiä tähän juttuun.

18.24: Niinistö matkustaa huomenna vierailulle Yhdysvaltoihin. Hän ei halua ennakkoon arvioida, miten maa tulee käytännössä toimimaan Suomen liittymisprosessin apuna. 

– Näin tilanne on, että meillä on Yhdysvalloista hyvin johdonmukaisesti lupaus kaikesta tuesta, ja se koskee tukea myös tässä käsittelyprosessissa.

18.21: Niinistöltä kysytään, voiko Suomi yhä odottaa Nato-hakemustensa nopeaa käsittelyä. 

– Ei tässä toki mitään nopean käsittelyn menettämistä vielä ole tapahtunut. Hakemukset ovat olleet vajaan vuorokauden sisällä.

– Ehkä tässä toistaiseksi ollaan tilanteessa, että tänään ei päätetty, että huomenna lähdettäisiin neuvotteluihin, Niinistö summaa Suomen tilanteen prosessissa.

18.16: Niinistöltä kysytään, onko Suomi ollut liian sinisilmäinen Turkin kanssa. Niinistö vastaa, että Turkin muuttunut kanta on selvinnyt Suomelle vasta viikko, kaksi sitten.

– Ei tässä ole ennätetty olla sinisilmäisiä, Niinistö sanoo.

18.15: Niinistö kertoo keskustelleensa vierailunsa aikana Nato-jäsenyydestä, mutta myös monesta muusta asiasta. Niinistö nostaa esimerkiksi yhteistyön huipputeknologiassa.

18.13: Tilaisuus alkaa.

17.47: Presidentti Niinistö astuu median eteen Tukholmassa Ruotsin ja Suomen jätettyä yhdessä Nato-hakemuksensa aamulla Brysselissä. Lehdistötilaisuuteen saatiin iltapäivällä sähköä, kun Financial Times kertoi Turkin estäneen myöhemmin tänään hakemusten etenemisen.

MTV Uutiset seuraa tilaisuutta.

15.39: MTV Uutisten Antonia Berg seuraa paikan päällä valtiovierailua Ruotsissa. Vierailu huipentuu tänään tapaamiseen kuningasperheen kanssa ja jäähyväisseremoniaan illalla kuninkaanlinnassa. Katso video tapahtumista:

Presidenttiparin valtiovierailu huipentuu Ruotsissa 3:29

13.37: Presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Antti Kaikkonen ovat vierailleet Bergan laivastotukikohdassa vierailua isännöivän kuningas Kaarle XVI Kustaan seurassa.

Niinistö kertoo Twitterissä vierailun olleen esimerkki arvokkaasta käytännön puolustusyhteistyöstä.

Alla Lehtikuvan julkaisemia kuvia tukikohdasta. 

MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg on seurannut Ruotsin Nato-askelia Tukholmasta käsin sunnuntaista alkaen. Hän raportoi pitkin päivää valtiovierailun tunnelmia. 

Näin vierailu sujui eilen tiistaina

19:29: MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg kertoi Tukholmasta tiedotustilaisuuden sisällöstä, katso video ylhäältä. Seuranta päättyy, kiitos lukijoille!  

18:06: Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Magdalena Andersson pitivät tiedotustilaisuuden Tukholmassa. He kertoivat lyhyesti Nato-prosessista ja nostivat esiin, kuinka Nato-jäsenyys antaa mahdollisuuden lisätä pohjoismaista yhteistyötä.

Niinistö kertoi hieman myös keskusteluistaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin sekä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

Niinistö ja Andersson puhuivat huomisesta vierailustaan Washingtoniin tapaamaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia.

– On vahva signaali, että menemme yhdessä Valkoiseen taloon, Andersson sanoo.

Niinistö kiitti tiedotustilaisuuden jälkeen Anderssonia Twitterissä.

– Kiitos tiiviistä yhteistyöstä näiden kuukausien aikana. Olemme ottamassa historiallisia askelia.

15.56: Tasavallan presidentin kanslia tiedottaa, että presidentti Sauli Niinistö tekee työvierailun Yhdysvaltoihin ja tapaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin yhdessä Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa ylihuomenna torstaina.

Niinistö kertoo työvierailusta myös Twitterissä.

– Matka jatkuu palaamatta lähtöruutuun: presidentti Bidenia tapaamaan  Washingtoniin 19.5. yhdessä pääministeri Anderssonin kanssa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

15.52: Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan tänä iltana allekirjoitetaan hakemuskirje Natoon. Hänen mukaansa mahdollisesti huomenna yhdessä Ruotsin kanssa Nato-suurlähettiläs käy sen Natolle jättämässä.

Lähde: STT

15.27: Suomen eduskunta on nyt äänestänyt Nato-jäsenyydestä. Äänin 188–8 eduskunta kannattaa Nato-jäsenyyden hakemista. 

Saadaanko kello 16.55 alkavassa tiedotustilaisuudessa kuulla, että Suomi ja Ruotsi lähettävät Nato-jäsenhakemuksensa Brysseliin, yhdessä?

14.50: Presidentti Sauli Niinistö pitää yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa vielä myöhemmin tänään tiedotustilaisuuden, jossa Suomen ja Ruotsin samanaikaisen Nato-prosessin odotetaan nousevan esille. 

– Totta kai nyt toivotaan, että olisi joku yhteinen ulostulo ja sanottaisiin, että nyt jätetään nämä hakemukset. Ymmärtääkseni Suomen eduskunta olisi valmis kello 16 aikoihin, eli se olisi aikataulullisesti mahdollista, MTV Uutisten toimittaja Antonia Berg ennakoi MTV Uutiset Liven suorassa TV-lähetyksessä.

– Tänä aamuna Ruotsin ulkoministeri Ann Linde allekirjoitti Ruotsin ilmoituksen halukkuudesta liittyä Natoon. Täällä se on siis virallisesti tehty. Katsotaan ehditäänkö me suomalaiset mukaan tähän junaan, Berg jatkaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

MTV Uutiset Live näyttää tiedotustilaisuuden suorana Ruotsista kello 17 aikaan. 

14.37: MTV Uutisten Antonia Berg raportoi MTV Uutiset Liven suorassa TV-lähetyksessä Tukholmasta. Uutisankkuri Jan Andersson kysyy, miksi kaikissa valtiovierailulla kuulluissa puheenvuoroissa Suomen ja Ruotsin yhteistä Nato-taivalta alleviivataan niin paljon. 

– Tämä kertoo siitä, että on iso päivä kyseessä ja ylipäätään, nyt Suomi ja Ruotsi ottavat historiallisen askeleen Natoon, Berg raportoi aurinkoisesta Tukholmasta.

Koko päivän presidentti Niinistön ja rouva Haukion valtiovierailua seurannut Berg sanoo, että suosionosoitukset, jotka Niinistö sai valtiopäivillä pitämänsä puheen jälkeen olivat jopa yllättävän isot.

– Valtiopäivien edustajat ja vieraat olivat tyytyväisiä ja iloisia siitä, että puolustusyhteistyötä jatketaan yhdessä ja vahvaa Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä. 

Mikä oli presidentti Niinistön pääsanoma Ruotsissa ja ruotsalaisille? Katso Bergin raportti paikan päältä Tukohlmasta alla olevalta videolta. 

Sauli Niinistö Tukholmassa – katso MTV Uutiset Liven raportti vierailusta 6:52
Katso toimittaja Antonia Bergin raportti Tukholmasta presidentti Niinistön ja rouva Haukion valtiovierailun tiimellyksestä! 

14.16: Presidentti Sauli Niinistö kiittää hyvistä keskusteluista. 

– Hyvä ja tärkeä keskustelu valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin ja turvallisuusvaliokunnan kanssa, Niinistö tviittaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

13.40: Katkaisemme suoran kuvayhteyden Ruotsiin ennen valtiovierailun seuraavaa ohjelmanumeroa. Sillä välin seuranta-artikkelia päivitetään Niinistön valtiopäivävierailun osalta. 

13.36: Presidentti Niinistön vierailu Ruotsin valtiopäivillä päättyy raikuviin aplodeihin. Edustajat nousevat jälleen seisomaan samalla, kun Niinistö yhdessä kuningas Kustaan kanssa lähtee johdattamaan joukkoa ulos salista. Rouva Haukio ja kuningatar Silvia seuraavat perässä. 

Kuningas- ja presidenttiparin poistuttua salin edustajat alkavat niin ikään siirtymään ulos salista, jossa käy puheensorina, joku naurahtaakin makeasti. 

MTV Uutisten kameramies bongasi edustajien joukosta Ruotsin ulkoministeri Ann Linden, joka oli pukeutunut mustaan ja säihkyvään asuun. 

Seuranta jatkuu kuvien jälkeen. 

13.33: Edustajien kysymykset jatkuvat. Kysymyksiä esitetään kerrallaan kaksi, minkä jälkeen Niinistö vastaa niihin. 

Presidentti Niinistö piti puheen valtiopäivien toisessa kamarissa 34:56
Katso valtiopäiville osallistuneiden kysymykset ja presidentti Sauli Niinistön vastaukset videolta! 

13:23: Ymmärrettävästi edustajat ovat kiinnostuneita Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin suhteista ja vuorovaikutuksesta. Kuten aiemminkin, Niinistö toteaa myös valtiopäivillä, että suhde Venäjään on muuttunut. 

Kaikki ei kuitenkaan ole muuttunut, sillä jatkossakin on arkipäiväisiä kysymyksiä, joista on pidettävä huolta muuttuneesta turvallisuustilanteesta huolimatta. 

Niinistö otti puheeksi puhelun venäläiskollegansa kanssa. Hän kertoo olleensa yllättynyt siitä, miten rauhalliselta Putin vaikutti puhelun aikana. 

– Niinistö totesi myös, että Suomen ja Venäjän välinen suhde on muuttunut. Niinistö sanoi, ettei näe, että istuisi Putinin kanssa saman pöydän ääreen. Samalla hän sanoi, että pitää pystyä kanssakäymistä harrastamaan Venäjän kanssa, koska meillä on yhteinen raja ja on rajakysymyksiä, Itämeren liikennettä, Tukholmassa valtiovierailua seuraava toimittajamme Antonia Berg raportoi MTV Uutiset Livessä

Lisäksi Niinistö puhuu yleisesti Pohjoismaista: Niillä on hänen mukaansa hyvä maine – tai tarkemmin vahva brändi – maailmalla. 

13.21: Valtiopäivien edustajat pitävät puheenvuoroja kysymyksiä esittäen. Tunnelma on vakavista aiheista huolimatta rento. 

13.20: Lopuksi Niinistö kiittää ruotsalaisia päättäjiä, joiden kanssa tehty yhteistyö on ollut presidentin mukaan arvokasta. 

– Ruotsilla ja Suomella on satojen vuosien yhteinen historia. Meitä yhdistävät maantiede, arvot, kieli ja kulttuuri. Yhteistyömme on aina ollut läheistä. Silti, tuskin koskaan on valtionjohtojemme välinen yhteys ollut näin tiivis. Olemme keskustelleet lähes viikoittain.

Presidentti Niinistö päättää puheensa pitkähköjen aplodien saattelemana. Puhemies Norlén kiittää presidenttiä puheesta.

Niinistö istahtaa takaisin istuntosalin etuosaan puhemiehen viereen valmistautuen salissa olevien edustajien kysymyksiin.  

Lue presidentti Sauli Niinistö puhe sanatarkasti täältä

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen. 

Presidentti Niinistön puhe Ruotsin valtiopäivillä 18:13
Katso presidentti Niinistön "Vastuunsa kantava, vakaa ja vahva Pohjola” -puhe kokonaisuudessaan! 

13.17: Niinistö korostaa Pohjoismaiden yhteistyötä. Niinistön mukaan pohjoismaiset yhteiskunnat ovat vahvoja myös kriisitilanteissa ja että "vahva demokratia" on paras takuu turvallisuudelle. 

– Osana Natoa Ruotsi ja Suomi asettuvat samaan vyöhykkeeseen läheisten kumppaneidemme Norjan, Tanskan ja Islannin kanssa. Pohjoismaat, jotka ovat vahvoja yhdessä niin monella alueella, muodostavat myös Natossa pohjoisen Euroopan vahvan viisikon. Yhteisen pohjoismaisen mallimme tukipilariksi muodostuu demokratian ja hyvinvoinnin ohella yhä selvemmin myös turvallisuus.

– Myös tiivis yhteistyömme Baltian maiden kanssa saa uusia turvallisuusulottuvuuksia. Nato-jäsenyytemme tuo maidemme ja koko pohjoisen Euroopan puolustukseen syvyyttä. Samalla koko Itämeren alueen turvallisuus ja vakaus vahvistuvat. Kriisitilanteessa voimme luottaa naapurin tukeen, solidaarisuuteen ja huoltolinjojen toimivuuteen, Niinistö lausui sanatarkasti. 

13.15: Presidentti Niinistö toteaa, että suuren sodan syttyminen 2020-luvun Euroopassa tuntui vielä ennen Venäjän aloittamaa hyökkäystä liki mahdottomalta.

Niinistö toteaa, että sota muutti turvallisuuspoliittisen ympäristön täysin. Vaikka rauhan aika päättyi Niinistön mukaan 24. helmikuuta, tilanne muuttui itse asiassa jo viime vuoden loppupuolella, kun Venäjä vaati, ettei Nato laajenisi enää itään. 

Presidentti Niinistö sanoo, että ukrainalaisten sitkeys on ollut koskettavaa. Hän sanoo, että Ukrainaa autetaan ja tuetaan Venäjän brutaalin hyökkäyssodan keskellä. 

Seuranta jatkuu kuvan jälkeen. 

13.05: Ruotsin parlamentin puhemiehen, Andears Norlénin, alkusanojen jälkeen presidentti Niinistö kävelee aplodien saattelemana puhujanpönttöön. Häntä kehystävät Ruotsin ja Suomen liput. Puhujanpöntön edessä on kaunis kukka-asetelma. 

Niinistö pitää puheensa ruotsiksi. Aluksi hän kertoo, että on suuri kunnia puhua valtiopäivillä. 

– Ruotsi ja Suomi ovat ottamassa historiallisia askeleita. Yhdessä. Ilmoitamme pian virallisesti Brysselissä halukkuudestamme aloittaa jäsenyyskeskustelut Pohjois-Atlantin puolustusliiton (Naton) kanssa, Niinistö sanoi sanatarkasti alkusanojensa jälkeen.

Kuten aiemmassa lyhyemmässä puheessaan, Niinistö korostaa Suomen ja Ruotsin yhteistyötä. Hän toteaa, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei ole keneltäkään pois – jäsenyyden tarkoituksena on lisätä Pohjolan turvallisuutta.

– Ruotsin ja Suomen valtionjohdot ovat nyt molemmat arvioineet toimimatta jättämisen riskit suuremmiksi kuin toiminnan. Kuukausien intensiivinen työ on johtanut yhteneväisiin päätöksiin.

– Me jaamme turvallisuusympäristön, intressimme ovat yhtäläiset ja turvallisuuspolitiikkamme linja on pitkään ollut samansuuntainen.  Pidän suuressa arvossa sitä, että liikumme edelleen, tässäkin tärkeässä päätöksessä käsi kädessä, presidentti totesi sanatarkasti. 

Seuranta jatkuu kuvan jälkeen.

13.03: Presidentti Niinistö istahtaa salin etuosaan, kun kuningaspari ja rouva Haukio istuutuvat eturiviin. Presidentti Niinistö ja hänen puolisonsa rouva Haukio toivotetaan tervetulleiksi valtiopäiville. 

13.01: Valtiopäiväsalissa ihmiset nousevat seisomaan. Presidentti Niinistö kävelee saliin salamavalojen välkkeessä. Myös rouva Haukio ja kuningaspari saapuvat samanaikaisesti saliin. 

Toimittajat yrittävät kilpaa taltioida kuningas- ja presidenttiparin kuviin. Salissa on hiljaisuus, jota kameroiden salamavalot värittävät. 

Seuranta jatkuu kuvien jälkeen.

13.00: Tunnelma Ruotsin valtiopäivillä on odottava. Salissa on täysi hiljaisuus. Presidentti Niinistön puhetta odotetaan alkavaksi. 

12.47: Muistutuksena: Presidentti Niinistö vierailee Ruotsin valtiopäivillä, missä hän pitää ”Vastuunsa kantava, vakaa ja vahva Pohjola” -nimellä otsikoidun puheen ennen lounasta Kuninkaanlinnassa. 

Voit seurata puheen suorana artikkelin alussa olevasta videoikkunata, MTV Uutiset Liven kautta! 

Asiasta on muistuttanut myös Tasavallan presidentin kanslia.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.44: Rouva Haukio oli valinnut valtiovierailulleen vaaleansinisen jakkutakin ja mekon, joita koristivat suuret kukkakuviot. Kesäisen asun lisäksi Haukion hiuksissa oli niin ikää kukkainen koriste.

Tässä seuranta-artikkelissa on lisää kuvia kaksikon asukokonaisuuksista. 

Seuranta jatkuu kuvan jälkeen.

12.33: Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat tavanneet valtiovierailunsa aikana myös prinsessa Victorian ja prinssi Danielin sekä prinssi Philipin ja prinsessa Sofian.

Seuranta jatkuu kuvien jälkeen.

12.01: MTV Uutiset katkaisee suoran kuvayhteyden Ruotsiin hetkellisesti ennen seuraavaa ohjelmanumeroa. 

Niinistön on määrä pitää Ruotsin valtiopäivillä ”Vastuunsa kantava, vakaa ja vahva Pohjola” -nimellä otsikoitu puhe. 

MTV Uutiset näyttää puheen mahdollisuuksien mukaan suorana MTV Uutiset Livessä kello 13 alkaen Suomen aikaa.

12.00: MTV Uutisten uutisankkuri, toimijja Jan Andersson kertoo tiivisteysti kuninkaan ja presidentin lausunnoista:

Kuningas Kaarle XVI Kustaa totesi, että Ruotsi liittyy Natoon samanaikaisesti '*Suomen kanssa. Hän pitää maiden samanaikaisuutta merkittävänä asiana. Kuninkaan mukaan presidenttiparin valtiovierailua on suunniteltu pitkään, mutta dramaattisesti muuttunut turvallisuustilanne antoi vierailulle vakavat puitteet – ovathan Suomi ja Ruotsi suurten haasteiden edessä. 

Presidentti Sauli Niinistö kiitti kuningasparia vieraanvaraisuudesta, ja totesi, että Ruotsi on Suomen tärkein yhteistyökumppani. Maiden välinen suhde on koko ajan vahvistunut. 

Niinistö niin ikään korosti, että on merkittävää, että Ruotsi ja Suomi jättävät Nato-jäsenhakemukset yhdessä. 

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen. 

Katso kuningas Kaarle XVI Kustaan ja presidentti Sauli Niinistön puheet kuninkaanlinnasta 8:58
Katso kuningas Kaarle XVI Kustaan ja presidentti Sauli Niinistön lyhyet puheet videolta! 

11.58: Niinistö korostaa Suomen ja Ruotsin yhteistä historiaa – mailla on paljon yhteistä.

Niinistön puhe päättyy kuningasparin kiitoksiin. Tämän jälkeen kuningas- ja presidenttipari poistuvat salista. 

11.55: Presidentti Niinistö aloittaa puheenvuoronsa. Niinistö aloittaa puheensa sanomalla, että tänä vuonna on tapahtunut paljon. 

Kuten aiemmin, Niinistö korostaa sitä, että muuttuneessa turvallisuustilaisuudessa on tärkeää toimia yhdessä rintamassa.

Rouva Haukio kuuntelee puolisonsa puhetta pieni hymynkare kasvoillaan. Kuningatar Silvia on vakavampi kuunnellessaan puheenvuoroja. 

Seuranta jatkuu kuvan jälkeen.

11.54: Kuningas korostaa puheessaan Ruotsin ja Suomen läheisiä välejä ja yhteistyötä sekä samankaltaisia näkemyksiä Natoon liittyen. 

11.50: Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja presidentti Sauli Niinistö saapuvat median eteen. Myös rouva Jenni Haukio ja kuningatar Silvia ovat paikalla, kumpainenkin puolisonsa vierellä. Niinistö tuntuu olevan hyväntuulinen ennen lyhyiden lausuntojen alkua. 

Kuningas aloittaa puheenvuoron ruotsiksi ja toivottaa Suomen presidenttiparin tervetulleeksi Ruotsiin. 

Niille, joilla ruotsi ei taitu: Uutisankkurimme Jan Andersson kertoo lausuntojen sisällöstä heti mediatilaisuuden jälkeen MTV Uutiset Livessä. 

11.49: Salin ovet avautuvat kuningas- ja presidenttiparille. Tilaisuus alkaa siis täsmällisesti. Median edustajat ottavat kuvia niin puhelimillaan kuin kameroillaan. 

Seuranta jatkuu kuvan jälkeen.

11.43: Tilaisuus on alkamaisillaan. Median edustajat toivotetaan tervetulleiksi kuninkaanlinnaan seuraamaan kuninkaan ja presidentin lyhyttä tilaisuutta. 

11.35: Tunnelma median keskuudessa Kuninkaanlinnan sisällä on odottava. Presidentin ja kuninkaan odotetaan pitävän lausunnit noin vartin kuluttua, siis kello 11.50 Suomen aikaa. 

11.24: Median edustajat päästetään sisään Kuninkaanlinnaan, jossa on määrä kuulla kuningas Kustaan ja presidentti Niinistön lausunnot. Kyseessä ei ole varsinainen lehdistötilaisuus. 

11.16: Presidentti Niinistö ja kuningas Kustaa päättivät tervehtimiskierroksen Kuninkaanlinnan sisäpihalla ja jatkavat rinnakkain matkaa Niinistön vilkuttaessa ihmisrivistölle, joka näyttää ottavan ahkeraan kuvia puhelimillaan. 

Kuningatar Silvia ja rouva Haukio seuraa kakiksikkoa Kuninkaanlinnaan. Tämän jälkeen poliittinen johto valuu sisäpihalta sisään rakennukseen. 

Media jää tässä vaiheessa ulos, missä sotilasrivistö saa käskyjä. 

11.11: Vatsaanotto Kuninkaanlinnalla jatkuu juhlallisena. Presidentti Niinistö ja Kuningas Kaarle XVI Kustaa kävelevät rinnakkain tervehtimään muun muassa ruotsalaisia ministereitä. Kuningas ja presidentti tervehtivät rivissä seisovaa joukkoa, jossa myös pääministeri Magdalena Andersson on mukana. 

Rouva Jenni Haukio ja kuningatas Silvia seuraavat perässä tervehtien Ruotsin poliittista johtoa. Juhlallinen musiikki rytmittää vastaanottoa. 

Seuranta jatkuu kuvien jälkeen.

11.07: Kuninkaanlinnalla kajahtaa soimaan Suomen kansallislaulu, Maamme-laulu. 

Kuninkaanlinna sijaitsee Tukholmassa – tarkemmin ottaen vanhassakaupungissa. Näyttävä linna, joka tunnetaan myös Ruotsin kuninkaan residenssinä – on pääkaupungin yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen. 

Suomen ja Ruotsin kansallislaulut Niinistön Tukholman-vierailun kunniaksi 1:50
Suomen ja Ruotsin kansallislaulut presidentti Niinistön ja rouva Haukion Tukholman-vierailun kunniaksi

10.58: Kuninkaanlinnan edustalle saapuu näyttävä hevoskulkue, jonka perässä kuningas Kaarle XVI Kustaa ja presidentti Sauli Niinistö saapuivat hevosvaunuissa jylhän musiikin säestämänä. Heti heidän jälkeensä, toisessa hevosvaunussa istuivat rouva Jenni Haukio sekä kuningatar Silvia

Sauli Niinistö, Jenni Haukio sekä Ruotsin kuningaspari saapuvat kuninkaanlinnalle 0:38
Katso videolta, kuinka kuningas- ja presidenttipari saapuivat hevosvaunuissa kameroiden eteen. 

10.54: Kuviin ilmestyy useampi moottoripyöräpoliisi ja poliisiauto. Ajoneuvoletkaa seuraa siisteissä riveissä ruskean ja valkoisen värisiä hevosia hevosvaunuineen. 

10.49: Pääministeri Magdalena Andersson piipahti nopeasti median edessä. 

Toimittajamme Antonia Berg kysyi Anderssonilta, milloin Ruotsi on jättämässä Nato-hakemuksen. Anderssonin mukaan edelleen on kysymyksiä, joista tulee keskustella ennen jäsenhakemuksen jättämistä. 

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kommentoi Nato-asiaa lyhyesti 0:45
Katso videolta, miten pääministeri Magdalena Andersson kommentoi kysymykseen Nato-jäsenhakemuksesta. 

10.29: Presidentti Sauli Niinistön mukaan hänen ja puolisonsa Ruotsin-valtiovierailun ajoitus on erinomainen. 

– Minulla on ilo aloittaa kaksipäiväinen valtiovierailuni Ruotsissa tänään. Ajoitus on erinomainen, vahva ja vakaa Pohjola on yhteinen asiamme, Niinistö tviittaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

10.23: Valtiovierailu Tukholmassa on alkanut Kuninkaanlinnalla valtiovierailuun kuuluvin seremonioin. Sekä Suomen että Ruotsin liput liehuvat tuulessa. Näky Tukholmassa on vihreämpi – siis kesäisempi – kuin Suomessa. 

Luvassa puheita ja juhlallisuuksia aamusta iltaan

Voidaan sanoa, että presidenttiparin tiistaipäivä on täynnä ohjelmaa – myös juhallisin menoin. 

Valtiovierailu alkoi Tukholmassa aamulla Kuninkaanlinnalla, missä kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia ottivat suomalaisvieraat vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin.

Kunniakomppanian tarkastuksen ja kansallislaulujen jälkeen presidentti- ja kuningaspari tapasivat linnassa myös kruununprinsessa Victorian, prinssi Danielin, prinssi Philipin ja prinsessa Sofian.

Kello 11.50 kuningas Kaarle XVI Kustaa ja presidentti Niinistö lausuivat kumpainenkin pienen puheen, jossa molemmat ottivat esiin Suomen ja Ruotsin samanaikaisen Nato-prosessin ja muuttuneen turvallisuustilanteen. 

Niinistö piti Ruotsin valtiopäivillä ”Vastuunsa kantava, vakaa ja vahva Pohjola” -nimellä otsikoidun puheen, minkä jälkeen valtion päämies sai raikuvat aplodit.

MTV Uutiset näyttää puheen mahdollisuuksien mukaan suorana MTV Uutiset Livessä kello 13 alkaen Suomen aikaa.

Vielä myöhemmin iltapäivällä presidentti Niinistö pitää yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa tiedotustilaisuuden.

Pääministeri Anderssonin tapaamisen ja yhteisen lehdistötilaisuuden jälkeen ohjelmassa on vielä kulttuuritilaisuus Tukholman Kulttuuritalolla. 

Ensimmäinen vierailupäivä päättyy Ruotsin kuningasparin isännöimään gaalabankettiin Kuninkaanlinnassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Valtionvierailu osuu merkittävään saumaan

Vaikka Niinistön ja Haukion Ruotsin-vierailusta on sovittu jo pitkä tovi sitten, valtionvierailu osuu hyvin merkittävään saumaan

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) ovat molemmat todenneet, että ainakin tavoitteena on, että Ruotsi ja Suomi jättävät Nato-jäsenhakemuksensa samanaikaisesti

On ennakoitu, että tämä voisi tapahtua huomenna keskiviikkona. Lähtevätkö Ruotsin ja Suomen Nato-hakemukset Brysseliin vielä Niinistön ja Haukion Ruotsin-vierailun aikana?

Ruotsi hakee Natoon – MTV:n toimittaja kertoo, mitä Ruotsin hallitus kertoi aikataulusta 7:32
Ruotsi hakee Natoon – MTV:n toimittaja kertoo, mitä Ruotsin hallitus kertoi aikataulusta

Juttuu päivittyy päivän mittaan. 

Lue myös:

    Uusimmat