Mainos

Sankarikissa Jesse pelasti äidin ja kolme pientä lasta tulipalosta: "Tökki tassuillaan ja naukui"

Iittiläinen Jesse-kissa pelasti äidin ja kolme lasta alkavasta tulipalosta viime kesänä. Jesse on yksi kolmesta kissasta, jotka saavat Kissaliiton sankarikissan arvonimen ensi kuussa.

Jessen omistaja Virve Heikki kertoo heränneensä yöllä Jessen elehdintään ja maukumiseen. Perheen isä oli tapahtuma-aikaan ulkomailla työmatkalla. Virve Heikin kanssa kotona olivat perheen vauva sekä 3- ja 5-vuotiaat lapset.

– Jesse tuli tassuillaan tökkimään ja naukui. Luulin ensin, että se on nähnyt ulkona ketun tai jäniksen, ja tulee siksi herättämään. Olin jatkamassa unia, mutta kissa jatkoi tassuilla taputtelua ja naukumista. Nousin ja heti makuuhuoneen ovella oli vastassa niin sankka savu, etten nähnyt olohuoneeseen.

Savu oli peräisin nokipalosta, joka oli syttynyt perheen omakotitalon savupiipussa. 

Virve Heikki herätti heti lapset ja komensi ulos, otti kissan koppaan mukaan ja soitti hätäkeskukseen.

– Palokunta sammutti nokipalon. Palomies sanoi, että piippu olisi saattanut pian räjähtää. Savupiippu on lasten ja meidän makuuhuoneen välillä, eli siinä olisi voinut tulla pahaa jälkeä. Häkää olisi pian myös muodostunut

– Talossamme on useita palovaroittimia, mutta yksikään niistä ei jostain syystä toiminut. Ne lensivät sen jälkeen roskikseen. 

– Kissa sai palkinnoksi kanan rintafilettä.

Ville-kissa hoiti muistisairasta

Toinen sankarikissan arvonimen saava kissa on viime elokuussa edesmennyt Ville-kissa Lukkarilasta, Pohjois-Savosta.

Perheen tytär Maya Kääriä kertoo Villen tulleen perheeseen jo pentuna. Kun perheen isä sairastui Alzheimerin tautiin, otti kissa hoitajan roolin.

– Isäni pyrki välillä öisin lähtemään ulos. Kissa esti isän lähtemisen maukumalla ja sulkemalla oven, kun isä yritti aukaista sitä. 

– Perheessämme on aina ollut kissoja ja niitä on kohdeltu kunnioittaen ja ne on hoidettu viimeisen päälle hyvin. Moni pitää meitä kahelina, mutta olemme saaneet vastaavasti kissoilta takaisin paljon empatiaa ja ymmärrystä. 

Maya kertoo kissan myös lohduttaneen äitiään, kun isä menehtyi.

– Kissa pisti tassunsa äitini käden päälle. Se oli sen tapa lohduttaa.

Kissaliitto palkitsee sankarikissat Jyväskylässä muutaman viikon päästä. Sankarikissan arvonimi myönnetään nyt toista kertaa kissoille, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.