Samsung julkisti neljä Galaxy S10 -huippupuhelinta, mukana myös 5G-malli – tässä ensitunnelmat 799-1679 euron uutuuksista

Samsung on julkistanut uuden Galaxy S10 -huippupuhelinmallistonsa. Viime vuosina Samsungin kevään huippupuhelimesta on nähty kaksi kokoversiota, mutta nyt mallisto sisältää myös hieman edullisemman ja pienikokoisemman Galaxy S10e:n sekä Samsungin ensimmäisen 5G-puhelimen Galaxy S10 5G:n.

Samsungin uudet Galaxy S10e, Galaxy S10 ja Galaxy S10+ tulevat saataville 8. maaliskuuta. Ennakkomyynti alkaa jo heti tänään 20. helmikuuta. Ennakkotilaajat saavat kaupan päälle uudet täyslangattomat Galaxy Buds -kuulokkeet valkoisessa värissä.

Uutuuksien suositushinnat Suomessa ovat:

 • Galaxy S10e, 6 + 128 Gt, värit Prism Black, Prism White ja Prism Green: 799 €
 • Galaxy S10, 8 + 128 Gt, värit Prism Black ja Prism White: 949 €
 • Galaxy S10+, 8 + 128 Gt, värit Prism Black ja Prism White: 1 049 €
 • Galaxy S10+, 12 Gt + 1 024 Gt, väri Ceramic Black: 1 679 €

Galaxy S10 5G on tulossa maailmalla saataville ”varhain kesän aikana”. Suomessa saatavuudesta neuvotellaan yhteistyössä operaattorien kanssa.

Maailmalla Galaxy S10 -puhelimista nähtävistä väreistä Prism Blue ei ole tulossa Suomeen, ja vihertävä Prism Green tulee Suomeen vain Galaxy S10e:stä. Galaxy S10e:n erikoisväri, pirteä Canary Yellow, ei myöskään kuulu Suomen valikoimaan. Keraamipintaisesta Galaxy S10+ -huippumallista Suomeen tulee vain musta versio.

Galaxy S10 ja Galaxy S10+ nousevat Android-kärkipuhelimiksi

Samsung juhlistaa uutuuksillaan Galaxy S -sarjan 10-vuotista historiaa, ja Samsungin Galaxy S10 ja Galaxy S10+ jatkavat siitä mihin viime vuoden Galaxy S9 -mallit jäivät. Samsung ei edelleenkään ole lähtenyt huippumalleissaan lovinäyttöjen tielle, vaan näyttö-runkosuhdetta on kasvatettu nyt uutuuksissa sijoittamalla etukamera(t) reikänä näytön oikeaan yläkulmaan. Samsung kutsuu uudenlaista näyttöään Infinity-O-nimellä.

Kamerareikäratkaisu on varsin onnistunut, sillä näin näyttöpinta-ala saadaan maksimoitua eikä kamerareikä näytön ympäröimänä hetken tottumisen jälkeen häiritse juuri lainkaan.

Samsungin Super AMOLED -näytöt ovat perinteisesti edustaneet markkinoiden parhaimmistoa eivätkä uutuudet ole tästä poikkeus. Samsungin mukaan se on entisestään parantanut näyttöjään, ja nyt niille on annettu myös aivan uusi nimi: Dynamic AMOLED. Galaxy S10 -puhelimet ovat ensimmäisiä HDR10+ -sertifioituja puhelimia, eli niiden väritoisto on entistä laajempaa. Samsungin mukaan näyttöjen huippukirkkaus yltää jopa 1 200 nitiin. Väritarkkuus on myös maailman tarkin ja Samsung on tehnyt kehitystyötä näytön sinisen valon vähentämiseksi ilman erillistä suodatusta.

Näytön koko on Galaxy S10:ssä 6,1 tuumaa ja Galaxy S10+:ssa 6,4 tuumaa. Galaxy S10e eroaa suuremmista tasaisella 5,8 tuuman näytöllään, jonka tarkkuus on myös matalampi mutta kuitenkin Full HD+ -tasoa.

Jokapäiväisen käytön kannalta kenties merkittävin muutos uusissa Galaxy S10 ja Galaxy S10+ -puhelimissa on sormenjälkilukijassa. Samsungin käyttämät sormenjälkilukijat eivät ole aiemmissa malleissa yltäneet kilpailijoiden tasolle toimintavarmuudessa ja -nopeudessa, eikä myöskään sormenjälkilukijoiden sijainti Samsung-huippupuhelimissa ole aina aiemmin ollut paras mahdollinen.

Nyt Galaxy S10 ja Galaxy S10+ sisältävät ensimmäisinä älypuhelimina markkinoilla kehittyneemmän näytön alle sijoitetun sormenjälkilukijan. Muiden valmistajien aiemmista ratkaisuista poiketen Samsung-uutuuksien näytönalainen lukija perustuu ultraääniteknologiaan, eli käyttäjän sormi tunnistetaan kolmiulotteisesti ääniaaltojen perusteella. Ratkaisun pitäisi olla sekä nopeampi sekä erityisesti varmempi että turvallisempi kuin aiempien optisten näytönalaisten sormenjälkilukijoiden. Pikaisessa kokeilussa uusi sormenjäljen tunnistustapa vaikuttikin melko lupaavalta, ja tuntuisi lunastavan ainakin nopeuslupauksen.

Uutuuksissa Samsung on luopunut uusien sormenjälkilukijoiden myötä edeltäjiin verrattuna iirisskannerista. Vähemmän turvallista, etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta Galaxy S10 -puhelimetkin toki yhä tukevat.

Takana Samsung on kasvattanut kameroiden lukumäärän kolmeen, kun pääkameran rinnalle on lisätty telekameran lisäksi myös 123 asteen ultralaajakulmakamera. Kameroiden kuvanlaatu selviää vasta myöhemmin, mutta lähtökohdat ovat lupaavat.

Galaxy S10:n ja Galaxy S10+:n kolme kameraa ovat:

 • Pääkamera 12 megapikseliä, vaihtuva jopa f/1,5-aukko ja 77 asteen kulma, dual pixel AF -automaattitarkennus, optinen kuvanvakain
 • Ultralaajakulmakamera 16 megapikseliä, f/2,2-aukko ja 123 asteen kulma, kiinteä tarkennus
 • Telekamera 12 megapikseliä, f/2,4-aukko ja 45 asteen kulma, automaattitarkennus, optinen kuvanvakain, 2x optinen zoom

Hidastusvideokuvauksessa Galaxy S10 -puhelimet tukevat pidempiä pätkiä, ja myös kuvaustilanteita säätöjen optimointia varten tekoäly tunnistaa aiempaa useampia, yli 30 erilaista skenaariota. Lisäksi tekoäly osaa kuvattaessa myös ohjeistaa esimerkiksi kuvan paremman asettelun kanssa.

Samsung nosti esiin myös Galaxy S10 -puhelinten parannetun videon kuvanvakautuksen, jota mainostettiin Super Steady Video -nimellä.

Pitkästä aikaa myös etukameroiden puolella on tapahtunut merkittävämpiä edistysaskeleita. Galaxy S10:n ja Galaxy S10+:n etukameran tarkkuutta on kasvatettu 10 megapikseliin. Aukon koko on f/1,9. Uutta ja älypuhelimissa ennennäkemätöntä on tuki 4K UHD -tarkkuuden videokuvaukselle etukameralla. Galaxy S10+:ssa on lisäksi toinen etukamera (8 megapikseliä, f/2,2), joka tuo parannusta etukameraan selfieissä taustan tyylikkäästi sumentavan boke-efektin osalta.

Galaxy S10 on varustettu 3 400 ja Galaxy S10+ 4 100 millliampeeritunnin akulla. Samsung ei ole parantanut pikalataustaan, vaan huipputeho on edelleen 15 wattia. Aiempaa tehokkaammassa, jopa 12 watin langattomassa latauksessa uutta on myös mahdollisuus myös virranjakoon eli muiden langatonta latausta tukevien laitteiden, kuten vaikkapa tänään julkistettujen Galaxy Buds -kuulokkeiden kotelon, lataamiseen Galaxy S10 -puhelimista. Vastaava toiminto nähtiin jo viime vuoden lopulla kilpailevassa Huawei Mate 20 Prossa.

Suomessa kaikista uusista Galaxy S10 -puhelimista löytyy ensi kerran Samsungin uusi, 8 nanometrin tuotantoprosessilla valmistettu kahdeksanytiminen Exynos 9820 -järjestelmäpiiri. Samsungin mukaan Exynos 9820:n moniydinsuorituskyky on parantunut 15 prosentilla ja yhden ytimen huippusuorituskyky 20 prosentilla Galaxy S9 ja Galaxy Note9 -puhelimista tutusta Exynos 9810:stä ja virrankulutus vähentynyt jopa 40 prosentilla.

Applen ja Huawein vanavedessä Samsungin uusi järjestelmäpiiri sisältää nyt uutuutena myös erillisen neuroverkkolaskentayksikön (NPU), joka tehostaa tekoälyyn liittyviä laskentatehtäviä, kuten esimerkiksi kuvantunnistusta. Samsungin mukaan tällaisessa laskennassa Exynos 9820 onkin jopa seitsemän kertaa nopeampi kuin Exynos 9810.

Tekoälyä hyödynnetään Galaxy S10 -puhelimissa kuvantunnistuksen ohella myös muutamiin muihin keskeisiin toimintoihin. Esimerkiksi puhelin osaa seurata eri sovellusten käyttöä ja ladata vaikkapa aamulla valmiiksi käyttömuistiin sovellukset, jotka käyttäjä yleensä aamulla avaa. Lisäksi muun virransäästössä tekoäly on apuna. Bixby-avustajapalvelu puolestaan laajenee Bixby Routines -rutiineilla, eli ehdotuksilla henkilökohtaisiin tapoihin perustuvista, ennalta määrätyistä rutiineista tai reiteistä.

Grafiikkasuorittimena Exynos 9820 sisältää ARMin Mali-G76 MP12:n. Verrattuna Exynos 9810:een grafiikkasuorituskyvyn pitäisi olla parantunut 40 prosentilla. Galaxy S10 -puhelimet ovat myös ensimmäiset erityisesti Unity-pelimoottorille optimoidut puhelimista. Puhelimista Galaxy S10+:ssa pidempiaikaista pelisuorituskykyä parantaa höyrykammiojäähdytys.

4G LTE -yhteyksien osalta Galaxy S10 -puhelimet tukevat jopa 2 gigabitin enimmäislatausnopeutta – todelliset nopeudet jäävät käytännössä tietenkin tätä alhaisemmiksi, mutta joka tapauksessa 4G-tuki on markkinoiden johtavaa tasoa.

Uutta on myös tuki Wi-Fi 6:lle eli 802.11ax:lle. Samsungin mukaan tämä tuo neljä kertaa nopeamman pääsyn verkkoon, 20 prosenttia lisää vauhtia ja turvallisemman yhteyden yhdessä uusien Wi-Fi 6 -reitittimien kanssa. Lisäksi Galaxy S10 -puhelimet osaavat älykkäästi ja häiriöttömästi vaihtaa 4G- ja Wi-Fi-verkkojen välillä.

Galaxy S10 ja Galaxy S10+ ovat tulossa Suomessa saataville mustana Prism Black ja valkoisena Prism White -värivaihtoehtona, paitsi huippumalli 12 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 1 teratavun tallennusmuistilla mustana keraamisena Ceramic Black -versiona. Jättimäisten muistimäärien lisäksi huippuversio erottuu siis myös ulkoisesti keraamisella takapinnallaan lasin sijaan.

Galaxy S10+:n huippuversio nostaa RAM-käyttömuistimäärän 12 gigatavullaan ja tallennusmuistimäärän 1 teratavullaan uudelle tasolle älypuhelimissa. Varsinkin RAM-käyttömuistissa Samsung on mennyt ehkä jo liiallisuuksiin, sillä edes 8 gigatavun RAM-muistista saatava hyöty jää älypuhelimessa yhä varsin marginaaliseksi. Jos suuria muistimääriä kuitenkin janoaa, on Samsungilla nyt sellaisia tarjota.

Kokonaisuutena uudet Galaxy S10 -huippumallit nostavat Samsungin Android-puhelinten terävimpään kärkeen. Design ja laatutuntuma ovat luonnollisesti ehdottoman korkeatasoisia, näytöt ovat kasvaneet kattamaan yhä suuremman osan etupinnasta ja ovat laadullisesti markkinoiden parhaimpia, suorituskykyä on tullut tietenkin uuden järjestelmäpiirin myötä lisää ja myös kameroissa Samsung näyttäisi ottaneen jälleen askeleen eteenpäin.

Kevät tuo älypuhelinmarkkinoille lukuisia muitakin uusia huippupuhelimia. Näistä kenties kovimman haasteen Samsung-uutuuksille tulee heittämään Huawein 26. maaliskuuta julkistettava P-sarjan seuraava lippulaivamalli, jo markkinoille loppuvuodesta tulleen Mate 20 Pron lisäksi.

Galaxy S10e haastaa iPhone XR:n ja Android-kilpailjoiden edullisemmat huippumallit

Samsungin Galaxy S10 -malliston edullisin jäsen Galaxy S10e eroaa muutamilla tavoilla kalliimmista Galaxy S10 -sisarmalleistaan. Sen näyttö on täysin tasainen ja myös pienempi, kooltaan 5,8 tuumaa, ja takana kameroita on kaksi Galaxy S10:n ja Galaxy S10+:n kolmen sijaan – pääkameran rinnalla on vain ultralaajakulmakamera.

Lisäksi sormenjälkilukijaa ei Galaxy S10e:ssä ole sijoitettu näytön alle, vaan se löytyy puhelimen kyljeltä virtapainikkeesta. Etukamera löytyy kuitenkin reikänä näytön yläkulmasta myös Galaxy S10e:stä. Näytönreunukset ovat hieman kalliimpia malleja leveämmät.

Yhteistä kaikille Galaxy S10 -puhelimille ovat muun muassa AKG:n ”virittämät” stereokaiuttimet, Dolby Atmos -tilaäänituki, yhteydet sekä Exynos 9820 -järjestelmäpiiri.

Galaxy S10e:n asemointi Samsungin mallistossa on täysin samanlainen kuin Applen iPhone-mallistoon viime syksynä esitellyllä iPhone XR:llä, jonka kilpailijaksi Samsung-uutuus tuntuu kehitetyn. Myös Galaxy S10e:ssä on kyse kilpailukykyisestä huippupuhelimesta, joka on huippupuhelinsarjaan lukeutuvan mallinimensä veroinen. Monet saattavat jopa pitää enemmän Galaxy S10e:n tasaisesta näytöstä verrattuna Galaxy S10:n ja Galaxy S10+:n kevyesti kyljelle kaartuviin näyttöihin.

Kuten iPhone XR tarjoaa uusimman sukupolven iPhoneista parhainta vastinetta rahalle, on myös Galaxy S10e oman mallistonsa järkivaihtoehto. Myös Galaxy S10e:ssä on laadukas ja laaja Super AMOLED -näyttö, samat pää- ja ultralaajakulmakamera takana sekä pääetukamera kuin kalliimmissa malleissa, sama suorituskyky Samsung Exynos 9820 -järjestelmäpiirin voimin sekä kaikin puolin laadukas rakenne.

Galaxy S10e heittää haasteen toki myös muiden valmistajien, kuten OnePlussan, Honorin ja Huawein huippupuhelinmalleille, joihin nähden Galaxy S10:n ja Galaxy S10+:n hinta on mallista riippuen selvästikin kalliimpi. Nyt Galaxy S10e:n lisäyksellä mallistoon Samsung haastaa paremmin nämäkin edulliset lippulaivaälypuhelimet omalla vaihtoehdollaan.

Galaxy S10 5G on Samsungin ensimmäinen 5G-puhelin

Galaxy S10 -malliston huipulle on tulossa myös Samsungin ensimmäinen uusia nopeampia ja tehokkaampia 5G-verkkoja tukeva älypuhelin, Galaxy S10 5G.

Galaxy S10 5G on 5G-verkkoyhteyksien lisäksi varustettu neljännellä takakameralla sekä suuremmalla 6,7 tuuman kokoisella näytöllä. Myös akussa on enemmän kapasiteettia, 4 500 milliampeerituntia, ja se tukee nopeampaa jopa 25 watin tehoista pikalatausta.

Maailmalla Galaxy S10 5G on tulossa saataville ”varhain kesän aikana”. Suomessa saatavuudesta neuvotellaan yhteistyössä operaattorien kanssa. ”Laitteen julkaisu Pohjoismaissa riippuu siitä, milloin verkkojen kehitys saavuttaa tarvittavat päivitykset”, muotoilee Samsung asian tiedotteessaan.

”Suomessa tosin olemme jälleen etulyöntiasemassa operaattoreiden ollessa jo valmiita 5G-
verkkoteknologian hyödyntämisessä, joten ennemmin tai myöhemmin Galaxy S10 5G näkee päivänvalon”, kertoo Samsung Suomen mobiililiiketoiminnan johtaja Mika Engblom.

Galaxy S10 5G:n neljäs takakamera on 3D ToF -syvyyskamera.

Galaxy S10e:

Galaxy S10:

Galaxy S10+:

Galaxy S10+ Ceramic Black:

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja