Samsung julkisti 1 029 ja 1 299 euron Galaxy Note9 -huippupuhelimensa, S Pen -kynästä kauko-ohjain – tässä ensitunnelmat uutuudesta

Samsung on julkistanut uuden Galaxy Note9 -huippupuhelimensa New Yorkissa, jossa myös Mobiili.fi on paikan päällä. Pääsimme tutustumaan Galaxy Note9:ään jo ennakkoon julkistuksen alla.

Galaxy Note9:n ennakkotilaukset alkavat heti tänään 9. elokuuta ja toimitukset käynnistyvät 24. elokuuta. Suomessa Galaxy Note9:n hinta 128 gigatavun tallennusmuistilla on 1 029 euroa ja 512 gigatavun tallennusmuistilla 1 299 euroa, ja värivaihtoehdot ovat sininen Ocean Blue ja musta Midnight Black. Lisäksi muille markkinoille Galaxy Note9:stä on esitelty myös pari muuta lisäväriä.

Euroopassa ennakkotilausetuna Samsung tarjoaa tavallista paremman hyvityksen asiakkaan vanhasta älypuhelimesta. Jälleenmyyjäkumppanien vanhoista puhelimista tarjoamien tavallisten hyvitysten lisäksi Note9:n ostaja saa lisäkorvauksena 200 euroa mistä tahansa vanhasta Galaxy S tai Galaxy Note -sarjan älypuhelimesta tai 100 euroa muista älypuhelimista. Esimerkiksi Galaxy S8:sta saa näin vaihdossa Galaxy Note9:ään tavallisen 190 euron päälle 200 euroa, eli yhteensä 390 euroa.

Uutta Galaxy Note9:ää voi kuvailla yhdistelmäksi tuttuja Note-sarjan piirteitä sekä Samsungin kevään Galaxy S9+ -puhelimesta tuttua tekniikkaa, lisättynä ripauksella uudistuksia S Pen -kynään ja muutamiin muihin yksityiskohtiin.

Pitkälti sama design – sormenjälkilukija paremmassa paikassa

Galaxy Note9:n design jatkaa edeltäjänsä linjoilla. Super AMOLED -näytön koko on kasvanut ilman rinnakkain vertailua huomaamattomalla tavalla Note8:n 6,3 tuumasta 6,4 tuumaan alareunuksen hieman pienentyessä.

Samsung ei edelleenkään ole lähtenyt lovinäyttöjen tielle, vaan pitäytyy tutussa 18,5:9-kuvasuhteen Infinity Display -konseptissaan, jossa näyttö hieman kaartuu laitteen pidemmille sivureunoille. Galaxy Note9:n mitat ovat 161,9 x 76,4 x 8,8 millimetriä verrattuna Galaxy Note8:n 162,5 x 74,8 x 8,6 millimetriin. Käytännössä koko on siis säilynyt ennallaan.

Designin yksityiskohdista Samsung korosti uudella tavalla timanttileikattuja reunoja. Kyljillä yhdistyvät nyt kiilto ja mattapintaisuus.

Galaxy Note9 tuntuu odotetusti erittäin laadukkaalta ilman minkäänlaisia moitteita. Laatutuntuma on erinomainen, ja kookkaaksi puhelimeksi Galaxy Note9 istuu hyvin käteen.

Takana sormenjälkilukija on siirretty paremmalle paikalle kameroiden rinnalta niiden alapuolelle. Uusi sijainti on kätevämpi: etusormi hakeutuu näppärästi oikeaan kohtaan ilman erityistä opettelemistakin. Lisäksi myös Galaxy Note9 sisältää yhä edessä iirisskannerin sekä tukee kasvojentunnistusta etukamerallaan.

Uudistettu S Pen on nyt myös kauko-ohjain

S Pen -kynä on säilynyt Galaxy Note -laitteiden erikoisuutena aina alkuperäisestä vuoden 2011 mallista lähtien. Samsungin ennakkotilaisuudessa antamien tutkimustietojen mukaan S Pen on myös syy numero yksi, miksi Galaxy Note -sarjan ostajat laitteen puhelimekseen valitsevat.

Galaxy Note9:n yhteydessä S Pen on uudistunut merkittävästi, mutta muutokset eivät tällä kertaa liity varsinaisesti suoraan kynäkäyttöön.

Uusi S Pen on nyt varustettu Bluetooth-yhteydellä, jonka ansiosta sitä voidaan käyttää Galaxy Note9:n kauko-ohjaamiseen Bluetooth-yhteyden kantomatkan, eli noin 10 metrin, säteellä. Samsung nosti S Penin kauko-ohjainkäytöstä esiin kolme käyttötarkoitusta:

 • Esityksen tai kuvien katselun hallinta: esiteltäessä Galaxy Note9:stä sisältöä suuremmalla ruudulla tai vain puhelimen näytöllä, toimii S Pen ”kauko-ohjainklikkerinä” – yksi S Penin painikkeen painallus vie seuraavalle sivulle tai kuvaan, kaksi painallusta edelliseen
 • Kameran käyttö: S Penin avulla saa laukaistua kameran etäältä – mahdollistaen esimerkiksi uudet selfie-kuvakulmat sekä helpon mukanaolon itse ryhmäkuvassa
 • YouTuben hallinta: S Penillä voi ohjata myös sovelluksia, kuten videotoistoa YouTubessa. Samsung avaa myös sovelluskehittäjille työkalut S Pen -ohjauksen tukemiseen sovelluksissaan.

S Pen latautuu ollessaan kolossaan Galaxy Note9:n sisällä. Vain 40 sekunnin lataus riittää Samsungin mukaan 30 minuutin tai 200 painalluksen käyttöaikaan.

S Penin väri vaihtelee puhelimen värin mukaan. Sinisen värivaihtoehdon mukana toimitetaan keltainen kynä. Uutta on myös valmiustilassa näyttö pois päältä tehtävien muistiinpanojen värin määrittyminen automaattisesti kynän värin mukaisesti.

S Penin uudistukset kuulostavat ihan hauskoilta, mutta nähtäväksi jää, kuinka suosittua S Penin käytöstä kauko-ohjaimena todellisuudessa tulee. Jos kuitenkin esimerkiksi pitää työssään paljon presentaatioita, voi Galaxy Note9 osoittautua näppäräksi työvälineeksi, kun esityksen lähteen lisäksi kauko-ohjainkin kulkee kätevästi mukana puhelimen sisällä.

Tuttua tekniikkaa mutta suurempi akku

Galaxy Note9:n sisältä löytyvä tekniikka on monilta osin tuttua jo kevään Galaxy S9 ja Galaxy S9+ -puhelimista. Muutamia parannuksia Samsung on kuitenkin tehnyt.

Tallennusmuistikapasiteetit on Galaxy Note9:ssä tuplattu edeltäjästä. Perusversiossa on nyt sisäistä tallennusmuistia 128 gigatavua ja huippumallissa 512 gigatavua. Lisäksi muistikortilla huippumallin tallennustilan saa laajennettua jopa 1 teratavuun. Galaxy Note9 on Suomen markkinoilla ensimmäinen älypuhelin 512 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla.

Muistiversiot eroavat myös RAM-käyttömuistin määrältään, joka on 6 gigatavun sijaan huippumallissa 8 gigatavua.

Järjestelmäpiiri, Euroopassa kahdeksanytiminen Samsungin oma Exynos 9810, ja näin ollen suorituskykytaso on Galaxy Note9:ssä sama kuin Galaxy S9 -puhelimissa. Samsung toteaa yleisen suorituskyvyn nousseen 33 prosentilla ja grafiikkasuorituskyvyn 23 prosentilla Note8:sta.

Jäähdytysratkaisua on kuitenkin uudistettu: käytössä on edelleen nestejäähdytys lämpöputkella, mutta uutta on materiaalin päivittyminen hiilikuituun. Uusi kokonaisuus sisältää 3 kertaa suuremman lämmönlevittimen. Ainakin teoriassa tehokkaampi jäähdytys mahdollistaa potentiaalisen huipputehon hyödyntämisen yhtäjaksoisesti pidempään, minkä pitäisi parantaa Galaxy Note9:n suorituskykyä raskaimmissa tehtävissä.

Tehostetun jäähdytyksen ja suuren näytön myötä Samsung markkinoi tänä vuonna Galaxy Note9:ää myös pelipuhelimena, ja uutuus saakin tässä suhteessa vetoapua jättihitiksi muilla alustoilla jo nousseen Fortnite-pelin Android-version julkaisun myötä.

Samsungin mukaan Galaxy Note8 -käyttäjillä päivittäinen keskimääräinen sovellusten käyttöaika on 23 prosenttia suurempi kuin S8-käyttäjillä. Tämä kertoo Galaxy Note -sarjan suosiosta erityisesti tehokäyttäjien keskuudessa.

Suuremman tallennusmuistin ja paremman jäähdytyksen lisäksi tehokäyttäjien tarpeet on huomioitu suuremman kapasiteetin akulla. Akun kapasiteettia on nostettu 21 prosentilla Note8:n 3 300 milliampeeritunnista nyt 4 000 milliampeerituntiin. Akun lataus käy Samsungin tutulla pikalatauksella tai langattomalla latauksella eikä tältä osin tarjolla ole parannuksia.

Jo entuudestaan tuttua ovat myös edelleen Samsungin omistaman AKG:n virittämiksi brändätyt stereokaiuttimet.

Kameroissa uutta vain ohjelmistossa

Galaxy Note9:n kamerakokonaisuus on laitteiston puolesta täysin sama kuin kevään Galaxy S9+:ssa. Takana on siis kaksi 12 megapikselin kameraa – pääkamera vaihtuvalla f/1,5- tai f/2,4-aukolla sekä lisäksi toinen kamera f/2,4-aukolla, joka tuo mukaan 2x optisen zoomin. Molemmat kamerat on varustettu optisella kuvanvakaimella.

Useimmissa arvioissa Galaxy S9+:n kameran on arvioitu lukeutuvan älypuhelinten kärkijoukkoon. Esimerkiksi DxOMarkin arvostelussa edellä ovat vain Huawein P20 Pro ja P20 sekä HTC:n U12+.

Galaxy Note9:nkin asema kameran osalta on siis aivan passeli, joskin toisaalta kamera on yksi osa-alue, jossa Galaxy Note9:ään olisi voinut odottaa merkittävämpiäkin parannuksia. Nyt näitä joudutaan Samsungilta odottamaan ensi vuoden Galaxy S10 -malleihin asti – niihinhän on huhuttu Huawein P20 Pron vanavedessä kolmea takakameraa.

Nyt laitteistouudistusten puuttuessa kameraa on parannettu ohjelmistopuolella.

Myös Samsung hyödyntää nyt Galaxy Note9:n kamerassa tekoälyä tunnistamaan kuvauskohteen ja muuttamaan sen mukaan kuvausasetuksia eli esimerkiksi värikylläisyyttä, valkotasapainoa, kirkkautta ja kontrastia. Galaxy Note9 osaa tunnistaa 20 erilaista kuvauskohdetta, kuten ruoka, muotokuvat, kukat, puut, maisemat ja auringonlaskut sekä -nousut. Muiden valmistajien, kuten Huawein, tekoälykuvausoptimointeja on myös kritisoitu esimerkiksi värien ylikorostamisesta. Vasta myöhemmät testit kertovat kattavasti, millainen on tilanne Galaxy Note9:n optimointien suhteen.

Samsungin mukaan se on parantanut Note9:n kameraohjelmistossa myös HDR:n sekä kuvauskohteen taustan tyylikkäästi sumentavan Live Focus -tilan toimintaa. Lisäksi 960 kuvaa sekunnissa tallentava hidastusvideokuvaus onnistuu nyt 0,2 sekunnin sijaan 0,4 sekunnin pätkän ajan. Tallennettavien pätkien pituus hidastettuna on näin kasvanut siis 6 sekunnista yli 12 sekuntiin.

Älykkyyttä puolestaan hyödynnetään myös kuvien virheiden huomioinnissa. Jo aiemmista malleista tutun linssin likaisuudesta varoittamisen lisäksi Galaxy Note9 osaa huomata napatuista kuvista kiinni olleet silmät, tärähtäneen lopputuloksen tai takaa heijastavan valon ja ehdottaa uuden kuvan ottamista. Pikaisessa kokeilussa puhelin osasi hyvin huomauttaa ainakin tärähtäneestä kuvasta.

Käyttöjärjestelmäversiona Galaxy Note9:ssä on Android 8.1 Oreo. Päivitys Googlen aiemmin tällä viikolla jo julkaisemaan Android 9 Pie -versioon on epäilemättä tulossa, mutta aikataulun osalta tuskin kannattaa hengitystään pidättää. Kulkeminen Android-versioiden osalta perässä ja hitaat päivitykset ovat selvä heikkous huippuluokan puhelimessa, eikä ainakaan ennakkoon ole mitään merkkejä, että tilanne olisi Galaxy Note9:n osalta mitenkään erilainen.

Kannattaako Galaxy Note9:ään päivittää?

Galaxy Note9:n uudistukset viime vuoden Galaxy Note8:aan verrattuna ovat varsin vähäisiä. Näytön koon kasvu on huomaamaton, Galaxy Note8:ssa oli jo kyvykäs kaksoiskamera ja se oli jo esimerkiksi samoin IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestäväksi.

Galaxy Note9:n selkeitä etuja ovat lähinnä parempi sormenjälkilukijan sijainti, S Pen -kynän kauko-ohjaintoiminnot sekä suurempi akku – hieman tietenkin parantuneen suorituskyvyn sekä suurempien tallennusmuistimäärien lisäksi. Jokaisen omalla kohdalla harkittavaksi jää, onko näissä riittävästi vastinetta rahalle.

Kevään Galaxy S9+:ään nähden Galaxy Note9:n tärkein ero on ehdottomasti S Pen -kynä. Erojen kaventuminen vain kynään on kasvava ongelma Galaxy Note -sarjalle – aiemmin Galaxy Note -sarjan malleissa on ollut enemmän eroa pienempiin aiempiin Galaxy S -malleihin.

Jos Samsungin tarjoama käyttökokemus miellyttää, hakusessa on uusi huippupuhelin ja vähintään reilun tonnin hinta ei hirvitä, on Galaxy Note9 varmasti erinomainen älypuhelin. Ominaisuudet ovat enemmän kuin kohdallaan, mutta samanaikaisesti fakta on, että tätä nykyä markkinoilta löytyy aivan erinomaisia Android-älypuhelimia jo 500 euronkin hintaluokassa eli vain puolella siitä mitä Galaxy Note9:n hintalapussa lukee.

Samsung Galaxy Note9:n tekniset tiedot

 • Lasi-alumiinirakenne
 • 6,4 tuuman Super AMOLED -näyttö 18,5:9-kuvasuhteella ja 2960×1440 pikselillä (516 PPI)
 • Sormenjälkilukija takana, iirisskanneri edessä, lisäksi kasvojentunnistus
 • Takana pääkamerassa 12 megapikseliä, vaihtuva f/1,5- tai f/2,4-aukko ja dual pixel PDAF ja laser-automaattitarkennus – lisäksi toinen 2x optisen zoomin mahdollistava 12 megapikselin takakamera f/2,4-aukolla, molemmissa optinen kuvanvakain
 • Etukamerassa 8 megapikseliä, f/1,7-aukko ja automaattitarkennus
 • AKG-stereokaiuttimet
 • Kahdeksanytiminen Samsung Exynos 9810 -järjestelmäpiiri Euroopassa (10 nm, 4x 2,7 GHz + 4x 1,7 GHz)
 • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4)
 • 128 tai 512 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
 • Yksi tai kaksi SIM-korttipaikkaa versiosta riippuen
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (tuki 1,2 Gbit/s -latausnopeudelle, kategoria 18)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / ANT+ / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
 • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi / sykeanturi
 • 4000 milliampeeritunnin akku
 • Pikalataus (Samsung AFC / Quick Charge 2.0) ja langaton lataus (WPC / PMA)
 • IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys (upotus 1,5 metriin 30 minuutiksi)
 • 161,9 x 76,4 x 8,8 millimetriä
 • Paino 201 grammaa
 • Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja