Samalla viivalla Octavia, Rapid ja Rapid Spaceback – mikä on paras Skoda?

Skodalla on menossa sen historian suurin mallistolaajennus. Kuluttajien valintojen lisääntyessä kasvaa myös valinnan vaikeus.

Teknavi vertasi kolme erilaista Skodaa, joiden hintaero ei ole järin suuri ainakaan autojen tarjoamia ominaisuuksia mietittäessä. Vertailuun valikoituivat mallit Rapid, Rapid Spaceback ja Octavia.

Monelle Skodan ostajalle hankinta on järkipäätös. Siksi valitsimme vertailuautoihin 1,2-litraiset, 105-hevosvoimaiset bensaturbot, joiden jatkeena on käsivaihteisto.

Octavia on ollut Skodan työmyyrä ja uuden tulemisen lähettiläs. Vuodesta 1996 valmistuksessa ollut uusi Octavia on alusta asti rakentunut samalle pohjalevylle kuin Volkswagen Golf. Yksi Octavian suurimmista menestystekijöistä on aina ollut sen koko. Moni ostaja on kokenut saavansa Golfin tekniikan mutta selvästi paremmat tilat.

Porrasperäinen Rapid on ollut tuotannossa sysksystä 2011. Alun perin Kiinassa valmistettavan Rapidin oli tarkoitus tulla myyntiin vain Skodan halpaversiona vasta kehittyvissä automaissa.

Rapid Spaceback on puolestaan Rapidista tehty koska niiden kysyntä on Euroopassa suurempaa kuin porrasperien. Se on hieman kosmeettista, koska myös Rapidin takaluukku aukeaa hyvin. Spaceback on toki Rapidia selvästi kompaktimman kokoinen. Sitä arvostavat katujen varsilta parkkipaikkaa etsivät, mutta miinuspuolena on kutistunut tavaratila.

Octavia on selvästi vertailun kookkain, mutta Rapid ja Rapid Spaceback eivät ole nekään missään nimessä ahtaita. Octaviassa on suurin takakontti, mutta Rapid ei jää paljoa jälkeen, Spacebackissa on tuntuvasti pienempi kuljetuskapasiteetti.

Autojen perustekniikan ikävin ero tuntuu tien päällä. Octavian jousitus toimii parhaiten, Rapid ja Spaceback tuntuvat selvästi kovemmilta. Octavia on myös hiljaisin. Suorituskykyä mitatessa korostuvat autojen painoerot, koska kaikissa on sama moottori. Erot suorituskyvyssä eivät kuitenkaan ole järisyttävän suuria, sen sijaan kulutuksessa sen huomaa.

Rapid pysähtyy parhaiten, Rapid Spaceback on tasapainoisempi, mutta käsittelyradan Octavia läpäisee nopeimmin.

Octavian modernimpi pohjarakenne erottaa sen Rapideista. Se tuntuu niin paremmin toimivana jousituksena ja ohjauksena kuin sisämelun vähyytenä. Rapidissa on paljon samoja vahvuuksia kuin Octaviassa. Se on tilava ja tarjoaa erinomaisen vastineen rahalle. Rapid Spaceback on mielenkiintoinen kompromissi. Se jakaa saman perustekniikan Rapidin kanssa, mutta sen modernimpi olemus sekä kompakti koko esiintyvät edukseen ahtailla kaduilla.

---

Mikä Skodista voitti? Lue tuomio ja vertailu kokonaisuudessaan Teknavin lehdestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja