Salossa lintuinfluenssaa – tässä AVIn toimintaohjeet

2:11
Euroopassa tavattu ennätysmäärä lintuinfluenssatapauksia tänä vuonna.

Lintuinfluenssaa on tavattu Salon seudulla metsästystä varten kasvatetuista ja luontoon lasketuista fasaaneista, Lounais-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa.

Alueelle on perustettu tartuntavyöhykkeen, jonka tarkoitus on suojella siipikarjaa luonnonvaraisten lintujen levittämältä lintuinfluenssalta. 

Salon seudun fasaaneissa tavattu H5N1-lintuinfluenssa aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta. Se saattaa edetä niin nopeasti, ettei taudin oireita välttämättä ehdi huomata ennen linnun menehtymistä.

Aluehallintoviraston mukaan tartuntavyöhykkeen sisällä tulee siipikarja ja muut tarhatut linnut siirtää sisätiloihin tai muutoin suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin. Myös lintujen siirtäminen alueelta ulos on kielletty. 

– Toimenpiteiden tavoitteena on estää lintuinfluenssan leviäminen siipikarjaan ja sitä kautta pitää elinkeinon harjoittaminen käynnissä, AVI kertoo tiedotteessaan. 

– Tartuntatapauksissa lintujenpitopaikan kaikki linnut jouduttaisiin lopettamaan ja tilat saneeraamaan, mikä aiheuttaisi tilalliselle merkittävät kustannukset, AVI jatkaa.

Tarttuu huonosti ihmiseen

Myös lintujen metsästys on kielletty ja luonnossa liikkujia ohjeistetaan olemaan koskematta kuolleisiin tai sairaan oloisiin lintuihin. 

– Lintuinfluenssavirus tarttuu huonosti ihmiseen, mutta ihminen voi olla välittäjänä ja tartuttaa villilinnun taudin tuotantoeläimeen. Havainnot lintujen joukkokuolemista tai kuolleena löytyneistä isoista petolinnuista voi tehdä kunnaneläinlääkärille.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on yhteydessä kaikkiin tartuntavyöhykkeen rekisteröityjen lintujenpitopaikkojen omistajiin. 

Niitä lintujenpitäjiä, joita ei ole tavoitettu viikonlopun aikana, pyydetään välittömästi ottamaan yhteys Lounais-Suomen aluehallintoviraston ympäristöterveydenhuollon yksikön päällikköön Jani Soiniin. Hänet tavoittaa numerosta 0295 018 115.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja