Suomenlinnasta kuolleena löytyneessä huuhkajassa lintuifluenssaa – Aluehallintovirasto: "Kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea"

2:11
Euroopassa on tavattu ennätysmäärä lintuinfluenssatapauksia tänä vuonna

Lintuinfluenssavirusta löytyy edelleen eri puolilta Suomea erityisesti vesilinnuista, mutta virusta esiintyy myös muissa lintulajeissa, Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan.

Helsingissä lintuinfluenssaa on tänä vuonna löytynyt muun muassa kyhmyjoutsenista, kanahaukoista, sinisorsista, kalalokista, valkoposkihanhesta ja huuhkajasta.

Tauti on vaarallinen luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle mutta tarttuu heikosti linnuista ihmisiin. Kuolleisiin lintuihin ei kuitenkaan pidä koskea, sillä linnuissa voi olla muitakin taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa ja kampylobakteereja.

Luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavat lintuinfluenssavirukset ovat aiheuttaneet Euroopassa runsaasti sekä luonnonvaraisten lintujen että siipikarjan kuolemia. Suomessakin virusta on havaittu kevään ja kesän aikana luonnonvaraisista linnuista eri puolilla maata. Alkuvuodesta virusta tavattiin myös janakkalalaisella fasaanitarhalla, jonka kaikki linnut hävitettiin.

Kun lintuinfluenssaa esiintyy runsaasti luonnonvaraisissa linnuissa, kasvaa riski myös siihen, että virus leviää siipikarjaan.

– Lintuinfluenssaa on esiintynyt poikkeuksellisen runsaasti vielä kevätmuuton jälkeen kesän yli, joten odotettavissa on, että virusta on liikkeellä edelleen myös syysmuuton aikaan, toteaa läänineläinlääkäri Sari Haikka  Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin alueella löytyneistä kuolleista luonnonvaraisista linnuista on todettu kevään aikana H5N8- ja H5N1-tyypin lintuinfluenssavirusta. Suomenlinnasta kuolleena löytyneestä huuhkajasta varmistui Ruokaviraston tutkimuksissa 11. elokuuta viruskanta H5N8.

Lintujen joukkokuolemasta ilmoitettava

Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille, eikä lintuihin saa koskea. 

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua, avi ohjeistaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja