Mainos

Salametsurit tappoivat Amazonin sademetsää suojelleen alkuperäiskansan jäsenen Brasiliassa – antoi haastattelun vain pari kuukautta aiemmin: "Toisinaan pelkään, mutta meidän pitää toimia"

1:17
Video: Salametsurit tappoivat alkuperäiskansaan kuuluneen metsänvartijan Paulino Guajajaran Brasiliassa – antoi haastattelun Reutersille pari kuukautta aiemmin

Brasilian alkuperäiskansaan kuulunut ja Amazonin sademetsää suojelevan ryhmän jäsentä Paulo Paulino Guajajaraa ammuttiin kesken metsästysretken perjantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hyökkääjät olivat uutistoimiston tietojen mukaan laittomasti metsää hakkaavia metsureita. 

Toinen Guajajara -alkuperäiskansan jäsen pääsi pakenemaan tilanteesta, mutta Paulino Guajajara kuoli vammoihinsa. Brasilialainen alkuperäiskansojen oikeuksia valvova APIB-järjestö sanoo uutistoimistolle, että hänen ruumiinsa makaa yhä metsässä samassa paikassa, jossa hän kuoli.

– Bolsonaron hallituksella on alkuperäiskansojen verta käsissään, sanoi järjestö tiedotteessaan lauantaina.

Brasilian poliisi on kertonut lähettäneensä rikostutkijoita tutkimaan Paulinon kuolemaa.

Hyökkäykset alkuperäiskansoja kohtaan kiihtyvät

Laittomien metsurien ja kaivostyöntekijöiden hyökkäykset alkuperäiskansoja kohtaan ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun maan uusi oikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro lupasi, että alkuperäiskansoille kuuluneet, suojellut maa-alueet avataan taloudellisen kasvun edistämiseksi.

APIB:n puheenjohtaja Sonja Guajajara sanoo, että hallitus vaikeuttaa ympäristö- ja alkuperäiskansojen asioita ajavien tahojen asioita, jättäen heidät yksin puolustamaan maitaan valtaajia vastaan.

Sonja Guajajara kutsui Brasilian hallinnon toimintaa institutionaaliseksi kansanmurhaksi Twitterissä. 

Guajajarat ovat yksi Brasilian suurimmista alkuperäiskansoista, johon kuuluu maassa noin 20 000 ihmistä. Guajajarat ovat myös perustaneet vuonna 2012 "Metsien vartijat" (englanniksi Guardians of the Forest) nimisen ryhmän, joka vartioi heimon laajaa reservaattia ja sademetsää.

Antoi haastattelun pari kuukautta ennen kuolemaa

Surmansa saanut Paulino Guajajara oli noin kaksikymmentävuotias ja hän jätti jälkeensä yhden pojan. Hän oli myös metsää suojelevan vartijaryhmän jäsen.

Uutistoimisto Reuters haastatteli Paulinoa reservaatilla syyskuusssa, jolloin hän kertoi metsän suojelemisesta tulleen vaarallista, mutta he eivät voi antaa periksi pelolle. 

– Toisinaan pelkään, mutta meidän pitää nostaa päämme ja toimia. Olemme täällä taistelemassa, Paulino kertoi silloin uutistoimistolle. 

– Suojelemme maatamme ja sen elämää: eläimiä, lintuja, jopa Awá-heimoa, joka asuu täällä myös. 

Awá-heimo on pieni ja vaaraantunut alkuperäiskansa, joka asuu Guajajara-heimon reservaatin alueella syvällä viidakossa ilman kontaktia ulkomaailmaan.

Paulino kertoi uutistoimistolle, että metsää tuhotaan liikaa.

– Meidän täytyy turvata tämä elämä lastemme tulevaisuuden vuoksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja