Saksan päätös huolestuttaa suomalaisia dieselautoilijoita – kysyimme suoraan: Onko nyt syytä huoleen? Näin vastaa Kamux

7:39

Saksassa päätettiin eilen, että kaupungit voivat halutessaan rajoittaa vanhojen dieselautojen käyttöä, jotta ilmansaasteet saataisiin kuriin.

Kysyimme suoraan, onko päätöksellä vaikutuksia Suomeen, sillä monia suomalaisia dieselauton omistajia tai sellaisen hankkimista suunnittelevalle Saksan päätös on voinut herättää kysymyksiä ja jopa huolta.

Onko suomalaisella dieselautoilijalla nyt syytä olla huolissaan? Kannataako ajaa töihin vai romuttamolle?

Kamuxin maajohtaja Jukka Mäkinen vakuuttaa, ettei romuttamolle kannata kuitenkaan lähteä.

– Dieselautojen omistajan kannattaa olla turvallisella ja hyvällä mielellä. Ei ole mitään hätää. Suomessa on pitkät etäisyydet ja tämä on hyvin erilainen maa kuin Saksa monessakin mielessä. Uskon, että dieselillä on tarvetta vielä pitkään Suomessa. Se on erittäin käypä auto ja moottori monelle, sanoo Mäkinen.​​​​​​​


Lue myös: Aukeaako suomalaisille oikea autotaivas Saksassa? Autoliitto: "Dieseleiden hinnat voivat halventua entisestään"

"Rajoitukset viimeisimpiä keinoja"

Lähetyksessä vieraillut liikenteen erityisasiantuntija ei usko, että Suomessa ryhdyttäisiin vastaaviin päätöksiin kuten Saksassa, vaikka ilmansaasteiden kanssa joudutaan toki myös taistelemaan suomalaiskaupungeissa.

Esimerkiksi Helsingissä typpiarvojen pitoisuudet rikkovat EU:n sallimat rajat aina silloin tällöin. Typpiä pääsee ilmaan esimerkiksi vanhoista dieselautoista.

– Kyllähän nämä (rajoitukset) ovat varmasti niitä viimeisimpiä keinoja, joita toimenpidelistalla on. Tietysti myös Helsinki on lähtenyt tekemään hyvin muun tyyppisiä toimia ilmanlaadun parantamiseksi. On satsattu joukkoliikenteeseen, on jalankulun ja pyöräilyn kehittämisohjelmia, arvioi Tieliikenteen Tietokeskuksen ja Autoalan Tiedotuskeskuksen liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja.

Näet koko dieselautoihin liittyvän keskustelun yllä olevalta videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.