Saksan hallitus hyväksyi massiivisen hätäapupaketin tulva-alueille

1:14
Katso video: Tältä näyttää tulva-alueilla Saksassa

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin hallitus hyväksyi keskiviikkona massiivisen hätäapupaketin tulvatuhojen korjaamiseen.

Hallituksen mukaan miljardeja tarvitaan kotien, yritysten ja elintärkeän infrastruktuurin uudelleenrakentamiseen.

Heti vapautettiin käyttöön noin 400 miljoonaa euroa. Tästä summasta puolet tulee liittovaltion hallitukselta ja toinen puolikas 16 osavaltiolta, kertoi valtiovarainministeri Olaf Scholz.

–  Varmistamme, että elämä voi jatkua, Scholz sanoi Berliinissä toimittajille.

Hänen mukaansa tulevina kuukausina toteutetaan miljardien eurojen jälleenrakennusohjelma tuhojen korjaamiseksi ja infrastruktuurin palauttamiseksi, mukaan lukien tiet, sillat ja rautatiet.

Sosialidemokraattien kansleriehdokas Scholz lupasi, että Euroopan kärkitalous pystyy luomaan jälleenrakennusohjelman suoraan uhreille annettavan avun lisäksi.

Merkel lupasi vieraillessaan tuhoalueilla tiistaina, että ministerit tekevät kaikkensa, "jotta (apupaketin) rahat olisivat ihmisillä nopeasti".

–  Toivon, että se on päivien kysymys, liittokansleri sanoi.

Saksan kristillisdemokraattien (CDU) johtaja, seuraavaksi liittokansleriksi niin ikään pyrkivä Armin Laschet kuitenkin varoitti, että tulvan tuhojen korjaaminen ja uudelleenrakennus voi kestää kuukausia, ellei vuosia.

Saksan vakuutusalan yhtiötä edustava järjestö GDV arvioi, että vakuutusyhtiöille koituvat kustannukset ovat neljästä viiteen miljardia euroa.

Oliko Saksa liian luottavainen?

Saksan vihreiden puheenjohtaja ja liittokansleriehdokas Annalena Baerbock arvioi, että Saksa on tätä ennen ollut vuosikymmenien ajan onnekas, kun se on kärsinyt suhteellisen vähän luonnonkatastrofeista.

–  Mutta tuo on johtanut siihen, että katastrofien torjuntatoimia ei ole kehitetty riittävästi. Sitä ei ole tehty, vaikka asiantuntijat ovat varoittaneet vuosien ajan ilmastosta johtuvista äärimmäisistä sääilmiöistä, Baerbock sanoi Der Spiegel -lehdelle.

Merkel, joka siirtyy tänä vuonna eläkkeelle johdettuaan Saksaa 16 vuoden ajan, puolusti tiistaina maan valmistautumista luonnonmullistuksiin. Merkelin mukaan viime viikon sateiden brutaali voima ja nopeus yllättivät jopa asiantuntijat.

–  Nyt meidän on käytävä läpi, mikä toimi ja mikä ei toiminut unohtamatta, että tämä tulva oli jotain, mitä emme olleet nähneet pitkään pitkään aikaan, liittokansleri sanoi.

Myös Belgiaan hätäapupaketti

Tulvakatastrofi tappoi vähintään 169 ihmistä Saksassa ja koko Euroopassa yhteensä ainakin 200.

Saksan ohella useimmat kuolonuhrit ja pahimmat tulvatuhot osuivat Belgiaan.

Keskiviikkona Belgian ranskankielisen Vallonian aluehallitus lupasi jälleenrakennustukea yhteensä kaksi miljardia euroa. Aluehallituksen mukaan hätätuki tulee tarpeeseen "ennennäkemättömän" tuhon jälkeen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja