Suomalaisyrittäjä todisti Saksan tulvatuhoa: "Koko vanha kaupunki velloi sellaisessa vesimassassa"

Keski-Euroopan tulvat ovat aiheuttaneet valtavan kriisin, jonka taloudellista hintalappua on vielä vaikea arvioida.

Heinäkuun puolivälissä Saksaan ja muualle Keski-Eurooppaan iskeneet rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia ja suurta vahinkoa.

Läntisessä Saksassa ja Belgiassa tulvat ovat vaatineet yli 190 ihmisen hengen. Rankkasateet ovat koetelleet lisäksi Etelä-Saksan Baijeria, Itävaltaa, Hollantia, Luxemburgia ja Sveitsiä.

Berchtesgadenin kunnassa Baijerissa Burmesterhaus-nimistä majataloa pitävä matkailuyrittäjä Marke Piuhola on yksi niistä, joiden elämään rankkasateet ovat vaikuttaneet suoraan. Lauantai-iltana alueella koettiin rankkasade, jolloin vettä kertyi hetkessä useita kymmeniä millejä.

Sateiden seurauksena monien talojen kellarit täyttyivät vedellä. Saman kohtalon kokivat useat kirkot. Sateet synnyttivät Piuholan mukaan lisäksi runsaasti maanvyörymiä vuoristossa.

– Olemme nähneet ihan järkyttäviä kuvia. Esimerkiksi lähistöllä sijaitseva Lotto Bayern Eisarena Königssee -kelkkailurata tuhoutui yhdeltä pätkältä täysin veden ja vuorilta kertyneen kivimassan vaikutuksesta. Joet täyttyivät heti yli uomiensa.

– Lauantai-iltana päällä oli totaalinen kaaos. Tiet olivat monista kohdista poikki, jolloin olimme aivan eristyksissä muusta maailmasta, Piuhola kertoo Kauppalehdelle.

Baijerin osavaltioon on julistettu hätätila. Osavaltion alueen tulvissa on tiettävästi saanut tähän mennessä surmansa yksi ihminen. Kovimman iskun lähialueen asumiskeskittymistä koki Halleinin kaupunki, joka sijaitsee Berchtesgadenin vieressä, mutta Itävallan puolella.

– Siellä koko vanha kaupunki velloi sellaisessa vesimassassa, että oikein hirvitti katsella kuvia. Koska rakennuskanta on alueella suurelta osin vanhaa, on selvää, että tulvat aiheuttavat paikallisesti isoa vahinkoa.

Matkailualalle lisää huonoja uutisia

Burmesterhausin kohdalla tulvatilanteen vaikutukset ovat näkyneet konkreettisesti lukuisina peruutuksina. Vuoristo- ja järvimaisemistaan tunnettu alue on erityisesti vaeltajien ja polkupyöräilijöiden suosiossa.

Uutiset ja kuvat ovat saaneet lomailijat reagoimaan. Tilanne on kuitenkin vähitellen helpottumassa.

Paikka paikoin vaellusreitit ovat vielä poikki, eikä aivan joka paikkaan pääse. Nyt sään pitäisi kuitenkin tyyntyä, fyysiset vauriot korjataan ja mennään vähitellen kohti arkea.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili sunnuntaina Länsi-Saksassa Düsseldorfin alueella, joka kuuluu Saksan pahimmin tulvista kärsineisiin alueisiin.

Samana päivänä Berchtesgadenissa vierailivat Baijerin pääministeri Markus Söder sekä Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz.

Alkuvaiheessa avustustyöntekijöiden fokus on ollut ihmisten ja rakennuskannan pelastaminen sekä liikenneyhteyksien palauttaminen normaaliksi. Tarkemmat taloudelliset vaikutukset tarkentunevat lähipäivinä, kun akuutti kriisivaihe hellittää.

Pääviestinä on ollut se, että kyllä tästä selvitään yhdessä ja luvassa on tukirahaa osavaltiolta ja myös liittovaltion kassasta.

– On eri asia, kuinka nopeasti päästään konkreettisesti sanoista tekoihin. Kovasti viranomaiset kuitenkin yrittävät luoda toiveita lyötyjä yrittäjiä kohtaan, Piuhola kertoo.

Matkailuala on kärsinyt koronaviruksen aiheuttaman pandemian seurauksena keväästä 2020 alkaen.

Poikkeusaika Baijerissa Saksassa oli kestänyt kuluvan kesän alkaessa kaikkiaan yli vuoden. Myrskysää tulvineen rokottaa matkailualaa uudelleen.

– Olemme ainakin tämän viikon vielä katveessa. Paikalliset erot ovat suuria. Mikäli esimerkiksi majatalo tai hotelli on kärsinyt pahoista vesivahingoista, tilanne ei välttämättä helpotu heti.

– Matkailualaa on tosiaan koeteltu viimeisen reilun vuoden aikana, Piuhola toteaa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja