Mainos

Saksa sulkee kaikki ydinvoimalansa, ja on nyt myrkyllisen pulman edessä: Mistä löytyisi miljoona vuotta kestävä onkalo massiiviselle määrälle ydinjätettä

Saksa on lähivuosina sulkemassa kaikki ydinvoimalansa. Nyt valtio onkin melkoisen pulman äärellä: mihin säilötään kaikki voimaloista jäävä ydinjäte? Kysymystä pohtii CNN tuoreessa artikkelissaan.

Saksan voimaloista kertyvän ydinjätteen määrä on noin 28 000 kuutiometriä. Määrä vastaa tilavuudeltaan kuutta Lontoon Big Beniä.

Tutkijat pohtivatkin parhaillaan, minne tuo massiivinen jätemäärä voitaisiin loppusijoittaa turvallisesti.

Säilömistä ei ajateltu pitkäjänteisesti

Tällä hetkellä jätesäiliöitä säilytetään ydinvoimaloiden välittömässä läheisyydessä. Ratkaisuun on päädytty, sillä jätteiden säilyttämistä on suunniteltu vain muutamia vuosikymmeniä eteenpäin.

CNN:n haastatteleman tutkijan mukaan pitkäjänteisemmästä ajattelusta olisi ollut hyötyä, sillä nyt maa on "häijyn" pulman edessä. Noin 2000 jätesäiliölle pitäisi löytää paikka, joka pysyy tarpeeksi turvallisena ja kestävänä hamaan tulevaisuuteen saakka.

– Säilömispaikan tulisi olla hyvin vakaa. Siellä ei saisi esiintyä maanjäristyksiä, minkäänlaisia tulvia, eikä kallio saisi olla huokoista, toteaa Münchenin teknisen yliopiston professori Miranda Schreurs.

Ydinjätteen hautausmaa ei luonnollisesti myöskään saa olla pohjavesialueella.

Suomi mainitaan edelläkävijänä

Mallimaaksi ydinjäteongelman ratkaisusta Schreurs nostaa Suomen: Olkiluodon ydinvoimaloiden jätteitä on ajateltu loppusijoittaa Eurajoella sijaitsevaan, graniittiseen peruskallioon louhittavaan "Onkaloon", jonka odotetaan valmistuvan lähiaikoina. 

Schreursin mukaan Saksan ongelmana on graniittisen maaperän puute. Jätteet on haudattava pehmeämpään kallioperään. 

Vaikka turvallinen kuoppa jostain löydettäisiinkin, pulma siirtyy joka tapauksessa jälkipolville: tutkijat pohtivat parhaillaan myös sitä, miten ilmaistaan jälkipolville se, ettei ”uteliaisuus ole tällä alueella hyväksi”.

Kielen näet oletetaan muuttuvan vuosisatojen kuluessa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja