Saksa äänestää sunnuntaina – näistä syistä vaalit ovat Suomenkin kannalta tärkeät

7:15
MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo yllä muun muassa sen, minkälainen vaikutus minimipalkan nostolla Saksassa olisi Saksan ja Suomenkin kilpailukyvylle.

Saksan liittopäivävaalit herättävät paljon kiinnostusta eri puolella maailmaa, myös Suomessa. MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, miksi vaalien merkitys ulottuu Saksan rajojen ulkopuolellekin. 

Saksa on Euroopan unionissa keskeinen vaikuttaja ja Euroopan suurin kansantalouden maa. Lisäksi Saksa on Suomen suurin kauppakumppani.

– Suomen kaupankäynnin kannalta Saksa on ollut jo vuosia tärkein maa Suomelle ja on sitä varmasti jatkossakin, arvioi Berliinissä paikan päältä vaaleja seuraava Heikki Piuhola.

Suomen viennistä noin 60 prosenttia menee Euroopan unionin alueelle, ja siitä ison osan lohkaisee Saksaan kohdistuva vienti. 

– Lähes 14 prosenttia Suomen viennistä kohdistuu Saksaan ja tuonnistakin lähes 16 prosenttia.

Tuleva hallitusohjelma vaikuttaa muuallekin

Bisneksen lisäksi Suomi ja Saksa ovat jo pitkään tehneet tiivistä yhteistyötä monissa Eurooppaa koskevissa kysymyksissä, joten Saksan uuden hallituksen linjaan on Suomenkin totuttava tulevissa neuvotteluissa.

Piuholan mukaan välitöntä vaikutusta Suomeen Saksan vaaleilla tuskin on ja uskoo Saksan jatkavan vakaalla linjallaan. 

Mielipidekyselyjen perusteella Saksassa suurimmaksi puolueeksi noussee sosiaalidemokraatit. Puolue on ilmoittanut haluavansa muodostaa hallituksen vihreiden ja liberaalien kanssa. 

– On ennakoitu, että tällainen hallitus olisi ehkä taipuvaisempi eurooppalaiseen lainanottoon. Liberaalipuolue on tosin markkinatalouden kannattaja ja korostanut, että Saksan ei pidä harrastaa löysää lainanottoa. 

Varmaa on se, että Saksan tuleva hallitusohjelma vaikuttaa politiikkaan myös Euroopassa ja muuallakin maailmassa. 

MTV Uutiset seuraa Saksan liittopäivävaaleja tiiviisti. Vaalipäivänä 26.9. MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa esitetään suorana lähetyksenä erikoisohjelma Saksan vaalit – kenestä Merkelin seuraaja? klo 22.35–23.05.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja