Tässäkö on Merkelin seuraaja? Esittelyssä luotettava Olaf Scholz

2:22
Näin hallituksen muodostaminen Saksassa etenee – MTV:n ulkomaantoimittajan raportti maanantaiaamulta Berliinistä.

Useissa arvioissa 63-vuotiasta sosialidemokraattien Olaf Scholzia pidetään ennen kaikkea ammattilaisena, oli sitten kysymys budjeteista, kaupunginjohtamisesta tai skandaaleista selviämisessä. 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 24. syyskuuta ja päivitetty SPD:n vaalivoiton jälkeen ma-aamuna 27.9.

Scholz on hampurilainen, kaupungin kasvatti ja johtajakin. Scholz on tekstiilialalla toimineiden keskiluokkaiseksi kuvattujen vanhempien poikakolmikon vanhin. Koulunsa hän kävi Hampurissa, sai lakin 19-vuotiaana ja aloitti lakiopinnot seuraavana vuonna.

Jo lukiossa Scholz liittyi sosiaalidemokraattien nuorisojärjestöön. Scholzin nuoruudenharrastuksista tai mieltymyksistä on niukasti tietoa.

Opiskelujen aikana 1980-luvun alussa hän asui ajan hengen mukaisessa tiedostavassa vasemmistohenkisessä kommunissa, kunnes sai tutkintonsa tehtyä 1984.

Armeijaan Scholz ei mennyt ja siviilipalveluksen jälkeen hän hankkiutui juristin töihin Hampurissa. Scholz erikoistui työlakeihin, eteni juristina hyvin, ja nousi myös nuorisodemareissa johtoasemiin. 

Vuosi 1998 oli käännekohta: Scholz lähti valtakunnanpolitiikkaan, tuli valituksi liittopäiville Hampurin edustajana. Naimisiin hän meni 40 vuoden kypsässä iässä sosiaalidemokraattiaktiivin Britta Ernstin kanssa.

Hampurin ääni

Scholzin liittopäiväura 2000-luvun alussa vaikuttaa olleen tasapainoilua valtakunnanpolitiikan ja Hampurin johtamisen välillä.

Scholz erosi liittopäiviltä kahdesti, 2001 ja 2011, ensin vuodeksi keskittyäkseen kaupungin järjestyksenpitoon ja sitten 2011 tultuaan valituksi kaupungin pormestaksi. Scholzista tuli Hampurin kasvot ja ääni. 

Tärkeä satamakaupunki sai Scholzin avulla julkisuutta: Ranskan, Britannian ja Kanadan pääministerit vierailivat, ja Scholz itse edusti Hampuria presidentti Barack Obaman juhlapäivällisillä Valkoisessa Talossa. Scholz jopa intoutui hakemaan Hampurille vuoden 2024 kesäolympialaisia, mutta järkevät kaupunkilaiset torppasivat hankkeen äänestyksessä selvin luvuin.

Lausunnoissaan ja esiintymisissään Scholzia kuvattiin kuivakaksi. Die Zeit -lehti lanseerasi käsitteen "scholzomaatti", kuvaamaan automaisoiduilta ja mekaanisilta tuntuvia vastauksia. Scholz itse piti myöhemmin ilmaisua hyvinkin kuvaavana.  

Dramatiikkaakaan ei puuttunut. Vuonna 2017 liittokansleri Angela Merkel emännöi ja Hampuri isännöi teollisuusmaiden G20-huippukokousta, johon tulivat maailman keskeisimmät johtohahmot, muun muassa Kiinan Xi, Venäjän Putin ja Donald Trump. Tämä herätti protestimielialaa.

Vasemmistoradikaaleiksi kuvatut kokouksen arvostelijat ensin osoittivat mieltään ja sitten mellakoivat, ja Hampuri Scholzin johdolla käytti järeitä otteita, jotta kokous saatiin vietyä läpi.

Luottoministeri

Sitten Scholzista tuli talousministeri ja Merkelin varamies vuoden 2017 vaalien jälkeisessä koalitiohallituksessa konservatiivien kanssa. Muutamassa kuukaudessa tasaista johtajuutta henkinyt Scholz nousi kyselyissä yhdeksi pidetyimmistä ministereistä.

Koronan iskiessä Scholz  johti vyonna 2020 suurien talouden pelastuspakettien laadintaa. Hän oli myös keskeisesti mukana Saksan tiukan linjan talouspolitiikan muutoksessa, kun EU sorvasi 750 miljardin euron jättipelastuspakettia.

Sosiaalidemokraateille Scholzin valinta liittokansleriehdokkaaksi oli varma valinta. 

Politico-lehti kuitenkin kyseenalaistaa Scholzin luotettavuuskuvaa. Lehden mukaan Scholzin sormenjälkiä on useissa suurissa talousskandaaleissa Hampurin ajoilta valtakunnanpolitiikkaan, mutta niitä ei saada yhdistettyä Scholziin suoraan. Scholz itse on sanonut nimenomaan pysyttelevänsä irti epäsopivina pitämistään kytköksistä, mikä on oikeastaan sama asia.

Äänestäjille tällaiset kytkökset ovat liian vaikeita ja niinpä kansansuosio jatkuu, Politico arvelee.

Financial Times on puolestaan kuvannut Scholzia Saksan luotettavaksi kirstunvartijaksi. Scholzista piirtyykin pidättyvän, lähes tylsyyteen saakka menevän asiapoliitikon kuva.

MTV Uutiset seurasi Saksan liittopäivävaaleja tiiviisti. Vaalipäivänä 26.9. MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa esitettiin suorana lähetyksenä erikoisohjelma Saksan vaalit – kenestä Merkelin seuraaja? klo 22.35–23.05. Ohjelma on katsottavissa yhä mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja