MTV Uutiset esittelee kolme Merkelin seuraajaehdokasta Saksan vaaleissa: Armin Laschet – onko ehdokkaan valjuus hyve?

Karisman ja sekä poliittisen linjan puutteesta arvosteltu kuusikymppinen Armin Laschet on kovin kotipaikkauskollinen - hän syntyi Saksan läntisen Aachenin esikaupungissa Burtscheidissa aivan Belgian rajalla, ja asuu siellä vieläkin.

Laschetit olivat belgialaisia katolisia., ja niinpä Armin kävi katoliset koulut. Niiden jälkeen seurasi lakiopintoja Münchenissä, ja toimittajan töitä. Laschet oli myös päätoimittajana katolilaisessa lehdessä ja vielä politiikkaan tultuaankin toimi katolilaisen kustantamon pääjohtajana.

Tulevan vaimonsa Susannen Laschet tapasi lasten kirkkokuorossa, jota Susannen liikemiesisä johti. Pari meni naimisiin 1985.

Kolmilapsisen perheen toinen poika, lakia opiskeleva Johannes, on niittänyt mainetta muodikkaasti bloggaajana, insta- ja seurapiirivaikuttajana sekä miesmallina.

Katolinen tausta on näkynyt myöhemmin muun muassa Laschetin näkemyksissä samaa sukupuolta olevien avioliitoista, joita hän ensin vastusti, mutta sitten taipui. 

Haparoiden politiikkaan

Laschet aloitti poliitiikassa hankkiutumalla Saksan liittopäivien puheenjohtajan avustajaksi, joka vastaisi Suomessa eduskunnan puhemiehen avustajaa.

Vuoden 1994 vaaleissa Laschet tuli valituksi Aachenin ainoaksi edustajaksi, kun edeltäjä, kristillisdemokraatti Hans Stercken vetäytyi eläkkeelle. Seuraavissa vaaleissa 1998 Lacshet jäi sosiaalidemokraattien maanvyöryvoitossa valitsematta.

Euroopan parlamentissa hän kuitenkin oli, ja jatkoi osavaltiotason poliittisissa elimissä. Pestit eivät olleet merkityksettömiä, sillä EU-parlamentissa oli hyvä luoda verkostoja, ja Nordrhein-Westfalen on Saksan väkirikkain osavaltio 18 miljoonalla asukkaallaan.

Vuonna 2010 Laschet tavoittelikin osavaltion kristillisdemokraattien CDU:n puheenjohtajan paikkaa, mutta hävisi - vain saadakseen pestin kahta vuotta myöhemmin, edeltäjän erottua. Tämä vei Laschetin Saksan politiikan huippupiireihin, ja seuraavan vuoden liittopäivävaalien jälkeisiin hallitusneuvotteluihin sosiaalidemokraattien kanssa.

Vahinkoehdokas

Laschetin pääsy CDU/CSU:n liittokansleriehdokkaaksi, oli oikeastaan hänelle onnekkaiden käänteiden summa. Angela Merkel oli alun perin halunnut seuraajaehdokkaakseen silloisen puolustusministerin Annegret Kramp-Karrenbauerin, mutta "AKK" ei osoittautunutkaan soveliaaksi, ja vetäytyi sekä CDU:n johdosta, että liittokansleriehdokkuudesta.

Laschet katsoi hetkensä tulleen, ja julistautui ehdokkaaksi. Sitten tuli korona, ja puolue pääsi äänestämään ehdokkaasta vasta tämän vuoden tammikuussa. Laschet tuli valituksi, mutta vasta toisella kierroksella. 

Lisää harmia oli luvassa kristillisdemokraattien apupuolueen CSU:n suositun Markus Söderin hahmossa. Kyselyissä energinen ja puhelahjainen Söder oli selvä suosikki CDU/CSU-koaltition liittokansleriehdokkaaksi valjuksi koettuun Lascetiin nähden.

Koska CDU on suurpuolue ja CSU paikallisvaikuttaja, Söder - ilmeisesti hampaita kiristellen - sanoi hyväksyvänsä CDU:n valinnan. Laschetista tuli liittokansleriehdokas, mutta valinta aiheutti koalitiossa jakolinjoja.

Laschetin kampanjan alku oli saksalaisarvioiden mukaan mitäänsanomaton Merkelin kannatuksesta huolimatta. Sitten kesällä Laschet nauroi tulvavahinkojen yhteydessä, ja henkilökohtainen suosio romahti.

Merkeliä varmasti harmittaa, että ennen vahvan koalition kannatus on nyt vain hyvä kakkonen.

MTV Uutiset seuraa Saksan liittopäivävaaleja tiiviisti. Vaalipäivänä 26.9. MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa esitetään suorana lähetyksenä erikoisohjelma Saksan vaalit – kenestä Merkelin seuraaja? klo 22.35–23.05.

Lue myös:

    Uusimmat