Merkel kirittää kristillisdemokraatteja vaalikentillä viimeistä kertaa – tämä on tilanne ennen ratkaisevaa päivää Saksassa

Saksan väistyvällä liittokanslerilla Angela Merkelillä on tänään viimeiset hetket koota kannattajakuntaa kristillisdemokraattien (CDU/CSU) ja hänen mahdollisen manttelinperijänsä Armin Laschetin taakse. Merkel esiintyy tänään puoluetoverinsa Laschetin rinnalla tämän kotikaupungissa Aachenissa vaalirutistuksen viimeisenä päivänä.

Merkel korosti ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyttä päivä sen jälkeen, kun Saksassa ja muualla maailmassa oli järjestetty laajoja ilmastomielenilmauksia.

– Kyseessä on tulevaisuutenne, lapsienne tulevaisuus ja vanhempienne tulevaisuus, Merkel sanoi.

Merkelin mukaan ilmastonmuutosta ei torjuta ainoastaan lakien ja sääntöjen avulla, vaan mukaan tarvitaan myös tiedettä, teknologiaa ja intohimoisia ihmisiä. 

–  Laschet on siltojen rakentaja, joka saa ihmiset mukaan, liittokansleri vetosi.

Asetelmat ennen huomenna käytäviä liittopäivävaaleja ovat muuttuneet yhä arvaamattomammiksi. Yhdessä viimeisistä mielipidemittauksista valtaapitävän kristillisdemokraattien ja haastajan asemassa olevan sosiaalidemokraattien (SPD) kannatus mahtui virhemarginaalin sisään.

Aiemmissa kannatusmittauksissa – kuten viimeisimmissäkin – sosiaalidemokraatit ovat hienoisella etumatkalla.

Allensbach-instituutin eilen julkaistussa mielipidemittauksessa sosiaalidemokraattien ennakoidaan saavan 26 prosenttia äänistä, kristillisdemokraateille povataan 25 prosentin kannatusta. Vihreät ovat mittauksen mukaan keräämässä äänistä 16 prosenttia ja liberaalipuolue FDP reilut 10 prosenttia. 

Äärioikeistolainen AfD on sekin keräämässä kymmenyksen äänistä, mutta muut puolueet ovat jo ennalta kieltäytyneet hallitusyhteistyöstä sen kanssa. Laitavasemmistopuolue Linkelle ennakoidaan viiden prosentin kannatusta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

3:18
Katso myös: Saksassa valmistaudutaan jättämään jäähyväiset Angela Merkelille – ulkomaantoimittaja kertoo, minkälaisen aukon Merkel jättää Saksan ja EU:n politiikkaan.

Kärkiehdokkaita sovitetaan vakauden ja jatkuvuuden muottiin

Matalaa profiilia pitänyt Merkel astui vaaliareenoille viime viikolla Laschetin tueksi, kun SPD:n kansleriehdokas Olaf Scholz oli vahvalla esiintymisellä vaaliväittelyissä paisuttanut suosiotaan suhteessa Laschetiin.

Valtiovarainministeri Scholz on onnistunut profiloitumaan vahvasti Merkelin politiikan jatkuvuutta edustavaksi ehdokkaaksi.

Jatkuvuus ja vakaus ovat myös arvoja, joilla Merkel vetosi kannattajiin Laschetin puolesta eilen Münchenissä.

– Jotta vakaus säilyisi Saksassa, Armin Laschetin täytyy olla liittokansleri ja kristillisdemokraattien täytyy olla vahvin, Merkel sanaili. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja