Koronariskejä on kaikkialla – heidät australialaislääkäri suosittelee kiertämään ulkoillessa: "Pysyn todellakin kaukana"

Koronavirus leviää pisaratartuntana, mutta miten se selviytyy ilmassa? Suomalaistutkijat uskovat läpimurtoon lähiviikkoina 8:19
Miten koronaviruksen leviämistä tutkitaan? Kuuntele Aalto-yliopiston apulaisprofessorin haastattelu yllä olevalta videolta!

Ulkoilu on monelle tärkeä henkireikä koronapandemian ajettua ihmiset sisätiloihin, mutta australialainen lääkäri kehottaa pysymään kaukana lenkkeilijöistä.

Kun kuntosalilla käynti ja ryhmäliikuntatunnit eivät tule kyseeseen, moni hakee päivittäistä liikunta-annostaan kotijumpalla ja ulkoilulla. Mutta piileekö jälkimmäisessä riski?

Moni on pohtinut asiaa Twitterissä. Esimerkiksi @sneezysnooze kertoi tilillään seuraavaa: "Luovun paikallisessa puistossa kävelemisestä. Noin 10 henkilöä ohitti minut alle metrin etäisyydeltä, 8 heistä oli lenkkeilijöitä. Kahta muuta pyysin pysymään kauempana: toinen jätti minut huomiotta, toinen vastasi minulle nenäkkäästi. Tällaiset ihmiset levittävät virusta."

Myös australialainen lääkäri Norman Swan on samaa mieltä, kertoo News.com.au-uutissivusto. Swan selitti ABC:n Coronacast-radio-ohjelmassa, että hän itse pysyttelee kaukana lenkkeilijöistä, koska "heistä irtoaa hälyttäviä määriä riskialtista eritettä". Swanin mukaan eritteitä voi roiskua niihin, joiden henkilökohtaiseen tilaan lenkkeilijät ohittaessaan tunkeutuvat.

Swan ei tosin ole varma, onko koronavirusta varsinaisesti löydetty vielä hiestä, mutta muista kehon nesteistä kylläkin, joten hän suosittelee välttämään toisten hikeäkin.

"Pysyn todellakin kaukana..."

Lääkärin suurin huolenaihe koskien sosiaalista etäisyyttä pitämättömiin lenkkeilijöihin ei kuitenkaan ole hiki, vaan juoksijoiden hengitys, sillä koronavirus mitä ilmeisimmin leviää myös ilmassa.

– Jos sinulla on virus, niin hengittäessäsi ulos ja hengittäessäsi nopeasti levität sitä todennäköisimmin aerosolien välityksellä, hän muotoilee.

Myös THL:n entinen tutkimusprofessori emeritus Matti Jantunen  kertoi hiljattain Uutisaamussa, että viimeaikaisten tutkimustietojen valossa näyttäisi siltä, että koronavirus tosiaan leviäisi aerosolien välityksellä. Turvaväli muihin ihmisiin on siis syytä muistaa.

– Kun olen juoksemassa, pysyttelen kaukana muista ihmisistä ja pysyn todellakin kaukana minua kohti tulevista juoksijoista, Norman Swan kertoo ja selittää sen johtuvan siitä, että normaalia syvemmin ja nopeammin hengittävät lenkkeilijät saattavat levittää koronavirusta – jos heillä sellainen on – tehokkaammin kuin normaalisti.

Myös suomalaistutkijat ovat selvitelleet, kuinka hyvin koronavirus leviää ilmassa: Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen  ei luottaisi edes kahden metrin turvaväliin, vaan suosittelee, ettei julkisilla paikoilla liikuttaisi.

Syljeskely tartuttaa myös

Tartuntatautien asiantuntija Amy Treakle Seattlen yleissairaalasta on myös varoittanut monelle lenkkeilijälle ja pyöräilijälle tyypillisestä tavasta, nimittäin sylkemisestä. Korona kun voi levitä syljenkin välityksellä.

– Covid-19 leviää pisaratatuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa, ja tartunta voi tapahtua, kun nämä pisarat menevät lähellä olevien ihmisten suihin, neniin tai silmiin, Treakle selittää  Bicycling-julkaisulle.

Treaklen mukaan myös räkiminen on riski.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat