Mainos

Sähköiskun ja tulipalon vaara – yksikään Tukesin testaamista leijulaudoista ei täyttänyt turvallisuusvaatimuksia

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testaamista tasapainoskoottereista yksikään ei täyttänyt niille asetettuja sähköturvallisuusvaatimuksia.

Virasto tutkitutti neljän skootterin sähköturvallisuuden, koska niiden tyyppisille laitteille on sattunut eri puolilla maailmaa ylikuumenemisia ja tulipaloja. 

MTV Uutiset kertoi toukokuussa vantaalaisesta Markku Finnestä, jonka kotitalo tuhoutui täysin tulipalossa. Palon uskotaan syttyneen latauksessa olleesta tasapainoskootterista.

0:31

Kaikissa malleissa turvallisuuspuutteita

Tukesin mukaan kaikissa tasapainoskootterimalleissa ja niiden latauslaitteissa todettiin turvallisuuspuutteita, jotka voivat aiheuttaa sähköiskun ja tulipalon vaaran. Puutteita havaittiin esimerkiksi latureiden sähköeristyksessä.

Jos laturi esimerkiksi putoaa, sen sisällä olevat osat voivat päästä koskettamaan toisiaan. Niemen mukaan puutteellisissa laitteissa ei välttämättä ilmene vielä uutena ongelmia, mutta vaara kasvaa, kun tuote kuluu käytössä.  

Tukes on ollut yhteydessä maahantuojiin ja edellyttänyt niitä ryhtymään toimenpiteisiin.

– Näyttää siltä, että tasapainoskoottereissa esiintyy sähköturvallisuuspuutteita, eivätkä valmistajat ja maahantuojat tunne laitteita koskevia turvallisuusvaatimuksia. Tuotteiden sisäänostajien kannattaa jatkossa kiinnittää tähän erityistä huomiota, ylitarkastaja Katri Sihvola kertoo Tukesin tiedotteessa.

Tukes ohjeistaa leijulautojen omistajia

Tukes muistuttaa, että laitteiden käyttöohjeita tulee noudattaa. 

Esimerkiksi ennen lataamista käyttäjän olisi hyvä tarkastaa, että latauspistoke ja laitteessa oleva vastakappale ovat kunnossa eikä laitteessa ole ulkoisia merkkejä vauriosta.

Laitteen latautumista on hyvä pitää silmällä, eikä laitetta kannata jättää pieneen tilaan latautumaan.

– Latauspaikan lähellä ei saa olla syttyvää materiaalia. Jos toiminnassa tai latauksen yhteydessä tapahtuu jotain epäilyttävää, kannattaa ottaa heti yhteys laitteen myyjään, neuvoo ylitarkastaja Jukka Lepistö.  

MTV Uutiset kertoi katukuvaan ilmestyneistä "huuvereista", eli tasapainoskoottereista myös aiemmin viime keväänä. Katso video alta:

1:37

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja