Sadat mielenosoittajat sytyttivät Ruotsin Irakin-suurlähetystössä tulipalon

Mielenosoittajat protestoivat Bagdadin Ruotsin suurlähetystön edessä 3:17
Irakin Bagdadissa satojen mielenosoittajien kerrotaan hyökänneen Ruotsin suurlähetystön rakennukseen ja sytyttäneen siellä tulipalon.

Irakilaisten mielenosoitukset liittyvät Koraanin polttamistempauksiin Ruotsissa.

Irakin Bagdadissa satojen mielenosoittajien kerrotaan hyökänneen Ruotsin suurlähetystön rakennukseen ja sytyttäneen siellä tulipalon torstaina aamuyöstä. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP sekä Expressen uutistoimisto Reutersin tietojen pohjalta.

Ruotsin ulkoministeriö kertoi Expressenille ja AFP:lle lähetystön henkilöstön olevan turvassa.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu videoita ja valokuvia, joissa savu nousee lähetystörakennuksen ikkunoista. Kuvamateriaalin aitoutta ei ole vahvistettu. Videolla sadat mielenosoittajat ympäröivät rakennusta.

Ruotsin suurlähetystö Bagdadissa joutui mielenosoittajien kohteeksi myös kesäkuun lopulla, kun Tukholmassa poltettiin Koraani mielenilmauksessa.

AFP:n mukaan mielenosoitus järjestettiin Ruotsissa suunnitellun uuden Koraanin polttamistempauksen edellä. Paikalla olevan AFP:n toimittajan mukaan aamuneljän aikoihin lähetystörakennuksesta nousi savua ja paikalla oli edelleen kymmeniä mielenosoittajia sekä irakilaispoliiseja.

– Me olemme lähteneet tänään liikkeelle tuomitaksemme Koraanin polttamisen. Vaadimme, että Ruotsin ja Irakin hallitukset estävät tällaiset aikeet, kommentoi mielenosoittaja Hassan Ahmed AFP:lle.

Mediatietojen mukaan Ruotsissa on suunniteltu uutta Koraanin polttamista torstaille Irakin suurlähetystön ulkopuolelle.

Irak tuomitsi tulipalon sytyttämisen

Mielenosoittajat ovat Irakissa vaikutusvaltaisen ja eripuraa herättävän shiiajohtajan Muqtada al-Sadrin kannattajia. Irakin ulkoministeriö on tuominnut Ruotsin lähetystössä sytytetyn tulipalon ja on pyytänyt turvallisuusjoukkoja selvittämään, ketkä ovat teosta vastuussa.

– Irakin hallitus on ohjeistanut turvallisuuspalvelut suorittamaan kiireellisen tutkinnan ja ryhtymään tarpeellisiin toimiin tämän välikohtauksen olosuhteiden selvittämiseksi ja tekijöiden tunnistamiseksi, ministeriön lausunnossa kerrottiin.

AFP:n mukaan aamuvarhaisella ei ollut vielä täyttä selvyyttä siitä, oliko lähetystö tyhjillään mielenosoittajien hyökätessä vai oliko paikalta evakuoitu henkilökuntaa. Verkkosivujen mukaan lähetystö on ollut suljettuna edellisestä mielenosoituksesta lähtien kesäkuun lopulta.

Ruotsi kutsuu Irakin edustuston asiainhoitajan puhutteluun

Ruotsi kutsuu Irakin Tukholman-edustuston väliaikaisen asiainhoitajan puhutteluun. Asiasta ilmoitti Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström tänään, uutistoimisto AFP kertoo.

Diplomaatin puhuttelu liittyy mielenosoituksiin Irakin pääkaupungissa Bagdadissa, jossa sadat ihmiset hyökkäsivät Ruotsin suurlähetystöön ja sytyttivät rakennuksessa tulipalon torstain vastaisena yönä. Mielenosoittajat olivat raivostuneet suunnitellusta Koraanin polttamisesta Ruotsissa.

Ulkoministeri Billström sanoi, että Ruotsin hallitus tuomitsee hyökkäyksen suurlähetystöön ankarasti. Hänen mukaansa Wienin sopimus velvoittaa Irakin viranomaiset suojelemaan diplomaattisia edustustoja ja niiden henkilökuntaa maassa.

Lue myös:

    Uusimmat