Saarikko syyttää Marinia hallituksen eripurasta EU:n metsätalouskannassa: "Pääministeri ei onnistunut"

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) jatkaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) ryöpytystä siitä, ettei tämä saanut hallitukselta yhteistä linjausta EU:n ilmastopolitiikkaan liittyvässä asetuksessa.

– Pääministeri ei tässä kokonaisuudessa onnistunut, vaan hallitus on nyt eripurainen, Saarikko harmittelee.

Kiistely liittyy asetukseen, jossa EU määrittelee, millaista metsätaloutta pidetään ilmaston kannalta kestävänä. Hallituksen enemmistö päätti aamulla, että se äänestää asetusta vastaan.

SDP, keskusta ja RKP, eli enemmistö hallituksesta, kannattivat kielteistä kantaa "ilmastotaksonomiaan" eli kestävän rahoituksen asetukseen. Vihreät ja vasemmistoliitto olisivat sen sijaan halunneet, että Suomen kanta asetukseen olisi myönteisen.

Puolueet jättivät yhdessä eriävän mielipiteen.

Marin: "Ymmärrän molempia kantoja"

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei ole eripurasta huolimatta vaarassa hajota.

– On selvää, että hallituksessa on ollut näkökulmaeroja tähän liittyen. Itse ymmärrän molempia kantoja, isolta osin olen taksonomian kannalta, mutta sitten siellä oli ongelmallisia kohtia Suomen osalta metsiä koskevassa osuudessa. 

Marinin mukaan hallitus pyrkii aina löytämään yhteisen kannan, mutta tässä kyseisessä asiassa sitä ei ollut mahdollista muodostaa. 

– Tietenkin hallituspuolueiden pitää kaikkien olla valmiita tulemaan toisiaan vastaan, jotta voimme kompromisseja muodostaa. Tämän kyseisen asian osalta yhdessä sovimme, että osan puolueista on mahdollista toimia toisin.

Hallituspuolueiden enemmistö kuitenkin katsoi, että Suomen pitää tässä kysymyksessä äänestää kansallisten etujemme mukaisesti ilmastotaksonomiaa vastaan. 

Lue myös:

    Uusimmat