Hallituksen kiista ratkesi, keskustan ja RKP:n kanta voitti – Suomi vastustaa EU-komission metsälinjausta

1:40
EU:n metsäasetus repi hallitusta, kun komissaari Mairead McGuinness vieraili Suomessa viime perjantaina

Keskustan ja RKP:n kanta voitti hallituksen kiistassa EU-ministerivaliokunnassa. Hallitus vastustaa EU-komission esitystä metsätalouden kestävyyden kriteerejä koskien.

Hallitus ei kannata EU-komission esitystä kiistellystä metsälinjauksesta nykyisessä muodossaan.

– Valtioneuvosto katsoo, että metsien käsittelyä koskevat tekniset kriteerit ovat osin vaikeasti ymmärrettäviä ja tulkinnanvaraisia. Kriteerien täyttymisen todentaminen olisi vaikeaa, eikä niitä voi kaikilta osin pitää tarkoituksenmukaisina, tiedotteessa todetaan.

Vihreät ja vasemmistoliitto jättivät ministerivaliokunnan kantaan eriävän näkemyksen. Ne olisivat halunneet Suomen äänestävän komission esityksen puolesta.

Metsiä ei haluta antaa EU-tason säätelyyn

EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä listaa ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimia. Näillä luokittelukriteereillä halutaan ohjata rahoittajia sijoittamaan ilmastotavoitteita edistävään toimintaan.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta pitää riskinä sitä, että Suomen metsätaloutta ei luokiteltaisi uusien kriteerien tulkinnanvaraisuuden takia ilmaston kannalta kestäväksi. Tämä voisi vaikeuttaa rahoitusten saamista selvästi.

– Suomi katsoo myös, että yksityiskohtaisen metsätalouden säätelyn tulee pysyä jäsenmaiden toimivallassa. Komission esityksessä vaaditaan teknisten arviointikriteerien tarkastelua metsätila- tai hankinta-aluetasolla, kun tähän asti metsien käytön kestävyyttä on tarkasteltu lähtökohtaisesti jäsenvaltion tasolla.

SDP ollut sivuroolissa

Asia on aiheuttanut hallituksessa kiistaa: keskusta ja RKP ovat olleet komission esitystä vastaan, vihreät ja vasemmistoliitto sen puolesta.

Pääministeripuolue SDP on ollut omasta kannastaan hiljaisempi. Viime viikolla SDP-lähteistä todettiin MTV Uutisille, että Suomen kannanoton lykkääntyminen johtui muiden hallituspuolueiden riitelystä. SDP halusi löytää asiassa kompromissin.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon tviitin mukaan enemmistö hallituspuolueista – siis keskusta, RKP ja SDP – on viemässä Suomea kehityksen väärälle puolelle.

– Jokainen puolue, joka on juhlapuheissa puhunut ilmastokriisistä ja luontokadosta ja nyt toimii sanojaan vastaan, voi katsoa tässä kohtaa itseään peiliin, Ohisalo kritisoi tviittiketjussaan.

Keskustan kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli pitää linjausta oikeana ja välttämättömänä.

Suomen lopullista kantaa EU-tason kysymykseen muotoillaan vielä eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Näillä näkymin suurin osa EU:n jäsenmaista on joka tapauksessa uusien kriteerien kannalla, joten Suomen kielteinen kanta ei torppaa hanketta.

Uutista täydennetty kello 10.59 kahdella tviitillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja