"Vietnamin Tesla" saapuu Eurooppaan – näiden autojen muodot ovat lähtöisin ikonisen Pininfarinan kynästä

"Vietnamin Teslaksi" kutsuttu VinFast saapuu Eurooppaan – ja mahdollisesti myös Pohjoismaihin.

Kerroimme vietnamilaisen VinFastin maailmanvalloituksen kankeahkosta alusta viime keväänä. Vietnamin ainoa autovalmistaja hämmästytti toukokuussa tekemällä sen autoihin kohdistuneesta kritiikistä poliisiasian.

Jo tuolloin oli tiedossa, että VinFast on pyrkimässä kotimaansa ulkopuolelle – erityisesti Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Nyt suunnitelmat ovat konkretisoituneet, ja valmistaja aloittaa myynnin ensi vuonna muun muassa Saksassa, Ranskassa ja Alankomaissa. VinFastin edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille, että yhtiö tähtää skandinaavisille markkinoille vuonna 2023, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa, onko myös Suomi mukana suunnitelmissa.

VinFast on tuomassa Eurooppaan kahta täyssähköistä SUV-mallia, joiden kummankin muodoista on vastannut legendaarinen italialaistalo Pininfarina.

Autojen mallinimet ovat VF e35 ja VF e36, joista ensimmäinen on keskikoinen, Mersun GLC:n kokoluokassa oleva katumaasturi ja jälkimmäinen isompi seitsenpaikkainen SUV. Näiden lisäksi valmistajalta on tulossa kompaktimpi VF e34, joka on kuitenkin jäämässä Vietnamin-markkinoiden yksinoikeudeksi.

Vuonna 2017 perustetun VinFastin ensimmäisten polttomoottorimallien myynti käynnistyi Vietnamissa pari vuotta sitten. Niitä tosin myytiin maassa viime vuonna vain noin 30 000 kappaletta. Sen ensi vuoden tavoitteena on myydä 15 000 sähköautoa.

Alla kuva keskikokoisesta VF e35:stä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Alla kuva 7-paikkaisesta VF e36:sta.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

VinFastin oli määrä olla Vietnamissa ajettavan F1-osakilpailun nimisponsori, mutta kilpailu on peruttu koronapandemian vuoksi jo kahteen kertaan.

Lähteet: Reuters, VinFast

Lue myös:

    Uusimmat