Mainos

Sääntö-Suomi yllätti omakotitalon maalaamista suunnitelleen perheen – "Selkeästi kohtuutonta"

Sääntöjä ja velvollisuuksia Suomessa riittää. Tällä kertaa asian sai kokea tuusulalaisperhe, joka suunnittelee omakotitalonsa maalaamista.

Tuusulan rakennusjärjestyksen mukaan talon julkisivun värin olennaisesta muutoksesta on ilmoitettava. Ja kuinka ollakaan, ilmoituksen tekeminen maksaa 110 euroa.

Pellonpään perheessä hämmästellään kunnan taksakäytäntöjä.

– Aloimme suunnitella talon maalaamista, ja samalla tuli mieleen vaihtaa väriä. Päätin tutkia kunnan nettisivuilta, mitä määräyksiä asiaan liittyy, kertoo Suvi Pellonpää.

Hän tiedusteli asiaa kunnasta ja kysyi neuvoa myös Facebookista.

– Facebookissa jotkut kertoivat tehneensä ilmoituksen, mutta siitä ei ollut peritty maksua, kertoo Pellonpää.

Kaikki eivät ilmoita

Puhelimeen vastannut virkamies taas varmisti, että ilmoitus maksaa 110 euroa, mutta ei ollut osannut vastata, seuraako ilmoittamisen laiminlyömisestä sanktioita.

– Varmaan moni maalaakin ilmoitusta tekemättä, arveli virkailija, kertoo Pellonpää puhelusta.

Samassa puhelussa selvisi sekin, että Tuusulassa on ryhdytty norminpurkutalkoisiin, joihin kuuluu juuri talonmaalausilmoituksen kaltaisen byrokratian karsiminen.

– Ehkä ilmoitusvelvollisuutta ei enää ensi vuonna olekaan. Joka tapauksessa meidän talo maalataan aikaisintaan ensi kesänä, kertoo Pellonpää, jonka perheessä asiat on tapana suunnitella huolella ja ajan kanssa.

Mikä on olennainen värimuutos?

Suvi Pellonpää pohtii myös rakennusjärjestykseen kirjoitettua sanamuotoa.

– Värin olennaisesta muutoksesta on ilmoitettava. Mikä on olennaista? Onko punaisesta ruskeaan siirtyminen olennaista, miettii Pellonpää ääneen.

Tuusulan johtava rakennustarkastaja Kaisa Nousiainen kertoo, että normienpurkutalkoiden hengessä Tuusulassa käydään läpi rakennusjärjestys.

– Koko rakennusjärjestys käydään läpi ja tutkitaan sillä silmällä, löytyisikö sieltä tarvetta keventää vaatimuksia. Talon maalaamista koskeva ilmoitusvelvollisuus saattaisi olla juuri tällainen, kertoo Nousiainen.

Kuinka kauan kestää kirjata ilmoitus?

Kuntien käytännöt erilaisten lupien ja ilmoitusten käsittelyssä vaihtelevat suuresti kuten myös niistä perittävät maksut. Kunnat nojaavat lupa- ja ilmoituskäytännöissään lakeihin ja asetuksiin, mutta taksansa kunnat määrittelevät itsenäisesti. Tosin käytäntöjen epäyhtenäisyys kertoo,  että joukossa paljon väljääkin laintulkintaa.

Tuusulan esimerkki talon julkisivun värin vaihtamisesta kirvoittaa suorasukaisen kommentin Omakotiliitosta.

– Selkeästi kohtuuton, kommentoi maksua Omakotiliiton  toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Savolainen sanoo kuitenkin, että toki kuntien on valvottava rakentamista ja siitä syntyy kuluja, joita katetaan erilaisilla maksuilla.

– Kustannusvastaavuutta tietysti toivotaan. Ilmoitusten ja lupien käsittelyyn menee aikaa, josta kunta ymmärrettävästi haluaa korvauksen, mutta kauanko talon värinvaihtoilmoituksen kirjaaminen vie, pohtii Savolainen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.