Saako koko itärajan sulkea tarvittaessa? Perussuomalaiset saamassa ehkä tahtonsa läpi – lausunto valmiuslaista ei valmistunut vieläkään

Turvapaikanhakijat hybridiaseena- kuinka turvallinen Suomen itäraja on? 3:41
Turvapaikanhakijat hybridiaseena- kuinka turvallinen Suomen itäraja on?

Hallintovaliokunnan lausunto valmiuslain uudistuksesta ei valmistunut vieläkään tänään. Valmiuslakia ja rajavartiolakia uudistetaan kiireellä rajaturvallisuuden vuoksi. Niillä halutaan varautua muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen. 

Viime vuonna esimerkiksi Valko-Venäjä ohjasi turvapaikanhakijoita naapurimaidensa rajoille hybidivaikuttamisena. Onko itäraja riittävän turvallinen, ettei samoin käy Suomelle?

Puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) kertoo, että lausunto valmistunee huomenna. Hänen mukaansa valiokuntakäsittelyn lisäksi keskustelu pienemmissä ryhmissä on käynnyt kaiken aikaa vilkkaana. 

STT:n mukaan Purra sanoo lausuntoon tulevan kohtia, jotka viittaavat siihen suuntaan, johon perussuomalaiset on koko ajan viitannut eli tarpeeseen sulkea koko itäraja tarvittaessa.

Myös hallituspuolueiden sisällä on ollut eroavaisuuksia kannanotoissa.

Vastakkain ovat kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja valtion oikeus suvereniteettiin.

Perussuomalaiset vetäneet tiukkaa linjaa

Perussuomalaiset ei aio hyväksyä valmiuslain muutoksen julistamista kiireelliseksi. He ovat penänneet lakiin pykäliä turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämistä. 

Valmisulain muutoksen julistaminen kiireelliseksi halutaan siksi, että se saataisiin voimaan tämän hallituskauden aikana. Perussuomalaiset ovat saanneet kritiikkiä prosessin hidastamisesta. 

Lain kiireelliseksi julistaminen vaatii kuitenkin viiden kuudesosan kannatuksen täysistunnossa, joten perussuomalaisten kannatus tarvitaan.

Käykö Suomella samalla tavalla kuin Puolassa?

Keskeinen kysymys rajavartio- ja valmiuslain uudistamisessa on itärajan turvallisuus. Hallituspuolueesta enemmistö on nähnyt riittäväksi toimenpiteeksi turvapaikanhaun keskittämisen tietyille rajanylityspaikoille. Perussuomalaisten mukaan tämä ei kuitenkaan riitä. 

Lue myös:

    Uusimmat