Saako ilmalämpöpumppua käyttää paukkupakkasilla?

Lähes 50 asteen pakkaset mahdollisia ensi viikolla! 4:08
KATSO MYÖS VIDEO: Jopa 50 asteen pakkaset mahdollisia ensi viikolla!

Alkuvuotta saatetaan viettää hyytävän kylmässä säässä. Miten paukkupakkaset vaikuttavat ilmalämpöpumpun toimintaan?

MTV Uutiset kertoi torstaina alkuvuoden hyytävästä sääskenaariosta: lämpötilat saattavat olla vuoden ensimmäisellä viikolla jopa 20 astetta tavanomaista kylmempiä, kun ilmavirtaukset tulevat Siperiasta päin.

Meteorologi Aleksi Jokelan mukaan etelässä voidaan lähennellä 30 pakkasastetta alkuviikolla. Pohjoisessa on mahdollisuudet jopa lähes 50 asteen lukemiin.

Monista suomalaisita kotitalouksista löytyy tätä nykyä ilmalämpöpumppu. Pumpun käyttö voi tuoda säästöä sähkölaskuun talven pakkaskeleillä verrattuna perinteisillä sähköpattereilla lämmittämiseen.

Mutta saako ilmalämpöpumppua käyttää kovilla pakkasilla? Vastaus riippuu hieman siitä, millainen laite kotoasi löytyy.

Ilmalämpöpumpun käyttö pakkasella

Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu on aiemmin kertonut yhtiön tiedotteessa, ettei ilmalämpöpumppua ole tarpeen sammuttaa pakkasten kiristyessä. Käynnissä oleva laadukas ilmalämpöpumppu ei mene rikki kovistakaan pakkasista.

Jos ilmalämpöpumppu on kuitenkin ollut sammutettuna, ei sitä kannata missään nimessä käynnistää juuri silloin, kun pakkanen on kylmimmillään.

Kovilla pakkasilla, erityisesti alle –25 asteen lämpötiloissa, ilmalämpöpumpun sammuttaminen ja käynnistäminen uudelleen voi aiheuttaa vaurioita laitteeseen.

Laite kylmenee, kun se sammutetaan, ja mikäli pumppu käynnistetään uudelleen matalissa lämpötiloissa, nopea laitteen lämpeneminen voi aiheuttaa vaurioita sen osiin. Kannattaa siis odottaa sään lauhtumista ennen pumpun käynnistämistä.

Ilmalämpöpumpun iällä on väliä

Uudehko ja laadukas ilmalämpöpumppu ei siis mene rikki paukkupakkasillakaan, jos laite on ollut käynnissä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kireimmillä pakkasilla ilmalämpöpumpun hyötysuhde ei enää ole parhaimmillaan.

– Yli kahdeksanvuotias ilmalämpöpumppu toimii karkeasti arvioiden vielä viidentoista asteen pakkasilla, kun taas alle kolmevuotias pumppu kestää jopa kolmenkymmenen asteen pakkasen, kertoo energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallin sivuilla.

Kannattaa perehtyä oman ilmalämpöpumpun käyttöoppaaseen, josta pakkasrajat selviävät tarkemmin.

Lähteet: Daikin, Vattenfall

Lue myös:

    Uusimmat