Ilmalämpöpumpun aiheuttama tuhansien eurojen vahinko ei aina mene kotivakuutukseen

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Voiko taloyhtiö kieltää sen asentamisen ja millä perusteilla?

Suomessa on jo yli miljoona ilmalämpöpumppua. Vakuutusyhtiö kertoo ilmalämpöpumppujen aiheuttamien vahinkojen yleistyvän laitteiden suosion kasvaessa, mutta muistuttaa, ettei asennusvirheistä aiheutuneita vahinkoja korvata kotivakuutuksesta. Tästäkin syystä asennus tulee aina jättää ammattilaiselle, jonka omat vakuutukset ovat kunnossa.

Pohjola Vakuutus kertoo tiedotteessaan saavansa vuosittain satoja vahinkoilmoituksia rikkoutuneista ilmalämpöpumpuista sekä hajoamisen seurauksena syntyneistä omaisuusvahingoista.

Mikäli ilmalämpöpumpusta ei pidä huolta asianmukaisesti, voi seurauksena olla esimerkiksi vesivahinko. Tyypillisesti sellainen saattaa päästä syntymään pumpun poistoputken tukkeutuessa. Mitä myöhemmin vuoto havaitaan, sitä pahempia ovat yleensä vahingotkin.

– Vesivahinkojen kustannukset ovat lähes poikkeuksetta vähintään 5 000 euroa, jos ilmalämpöpumpun aiheuttamassa vahingossa vettä pääsee seinän sisään ja lattiarakenteisiin. Näissä tapauksissa seuraa usein purkutöitä ja jälleenrakentamista, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala arvioi tiedotteessa.

Kujala huomauttaa, että ilmalämpöpumpun virheellisestä asennuksesta aiheutuvia vahinkoja ei korvata kotivakuutuksesta, vaan silloin on käännyttävä asentajan puoleen.

– Sen sijaan, jos laitteen takuuaika on umpeutunut ja laite vikaantuu, on kyseessä yleensä kotivakuutuksen laiterikkoturvasta korvattava vahinko, Kujala kertoo Pohjola Vakuutuksen verkkosivuilla täsmentäen, että korvauksen määrään vaikuttavat muun muassa laitteen ikä ja vakuutukseen valittu omavastuu.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Tee tämä toimenpide säännöllisesti

Ilmalämpöpumpun käyttäjän tulee huolehtia sisäyksikön karkeasuodattimen pitämisestä puhtaana. Suodattimen putsaaminen kerran kuukaudessa auttaa laitetta toimimaan suunnitellusti. Myös pöly ja lemmikkien karvat voivat tukkia poistovesiletkun, mistä johtuen letku on hyvä tarkistaa säännöllisesti mahdollisten tukosten varalta.

Vesivahingon voi aiheuttaa myös poistoputken kallistuksiin liittyvä asennusvirhe tai kondenssivesiletkun alle jätetyn astian täyttyminen vedestä ja letkun pään jääminen veden alle. Siksi käyttäjän on pidettävä huoli, että vesi pääsee poistumaan kondenssiletkusta vapaasti ja ohjautuu oikeaan paikkaan, kuten viemäriin tai maaperään.

Jätä vaikeammat tehtävät ammattilaiselle

Vakuutusyhtiö huomauttaa, että ilmalämpöpumpun huollossa on syytä turvautua ohjekirjaan. Valmistajan ohjeita on noudatettava, mikä tarkoittaa, ettei kaikkiin huoltotoimenpiteisiin tule ryhtyä itse.

– Ilmalämpöpumpun lamellien puhdistaminen ja rikkinäisen laitteen huolto tulee jättää ammattilaisille, Kujala suosittelee.

Kujala kertoo tietävänsä tapauksia, joissa ilmalämpöpumppua korjannut omistaja on aiheuttanut omalla toiminnallaan laitteen rikkoutumisen ja vesivahingon.

Lue myös:

    Uusimmat