Sää voi vaikuttaa nivelrikkokipuun

Osa nivelrikkopotilaista näyttää voivan paremmin kuivassa ja selkeässä kuin epävakaisessa ja sateisessa säässä.

– Muutamien ulkomailla tehtyjen tieteellisten tutkimusten perusteella näyttää olevan totta, että nivelrikkoa ja yleisemminkin tietynlaisia tulehduksellisia niveltauteja sairastavat ihmiset aistivat kipua eri tavoin säästä riippuen. Tietyntyyppinen sää voi korostaa nivelvaivaa. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta avainasemassa näyttävät olevan ilmanpainemuutokset: matalapaine lisää kivun aistimusta ja korkeapaine vähentää sitä, ortopedi Esko Kaartinen kertoo.

Kipua vaihtelevasti säästä riippuen aistineiden nivelrikkopotilaiden osuus on ollut tutkimuksissa niin suuri, ettei kyse voine olla pelkästä sattumasta.

– Myös omat potilaani ovat silloin tällöin kertoneet vastaavista havainnoista. Niin systemaattinen ilmiö ei kuitenkaan ole, että se koskisi aivan kaikkia nivelrikkopotilaita. Tai sitten aistimus voi olla niin pliisu, ettei sitä oikeastaan huomaa.

Erityisen ikäviä nivelrikkopotilaille ovat syksyn sateiset kelit.

– Varsinkin, jos nivelrikko oireilee todella pahana raajojen isoissa nivelissä, tuolloin voisi jaksaa paremmin vaikka Välimeren rannalla tai Floridassa.

– Kesällä Suomessa tilanne taas helpottuu.

Toisaalta talvi voi olla nivelrikosta kärsivälle parempaa aikaa.

– Pakkanenhan merkitsee korkeapainetta. Eli mitä kovemmat pakkaset, sitä paremmin nivelrikkopotilas periaatteessa pärjää. Toki kylmä voi myös rasittaa niveliä, jos niitä ei suojaa tarpeeksi, Kaartinen selittää.

Kuva: Colourbox.com

Ortopedi Jorma Pajamäki kertoi Studio55.fi-ohjelmassa marraskuussa 2013, miten nivelrikkoa hoidetaan. Katso video alta.

Kun nivelkipu estää liikkumisen. 26:44

Lue myös:

    Uusimmat